Kakaowe ciasteczka kruche; - upiec z 2 tygodnie przed świętami przechowywać w puszce
S k ł a d n i k i
25 dag mąki / w 1/2 tortowa i krupczatka/
25 dag margaryny lub masła
8 dag mąki ziemniaczanej,
3 dag sypkie kakao,
12 dag cukru pudru.
orzeszki, rodzynki, żurawina, migdały lub inne wg uznania
szczypta soli
W y k o n a n i e
Wszystkie składniki posiekać razem na stolnicy /jak kruche/ następnie szybko zagnieść ciasto /na pół godziny do lodówki/
w tym czasie przygotować bakalie, przebrać i jak duże orzechy pokroić na pół, przygotować blaszki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, zrobić z niego wałek jak na kopytka, dalej postępować jak z kopytkami, tylko kroić jak najdrobniej ale tak aby w środek włożyć 1 szt. bakalii. Uformować w dłoniach kulkę, tak aby bakalie znalazły się w środku.
Układać na blaszce wyłożonej papierem dosyć gęsto piec do zrumienienia.
Po wystudzeniu można wierzch umoczyć w polewie czekoladowej i posypać okrągłymi cukiereczkami.
Ciasteczka są bardzo kruche, wyglądają jak czekoladki tzw. maczki.
Piernik z powidłami - upiec z tydzień przed świętami przechowywać w chłodnym miejscu zapakowane w pergamin.
S k l a d n i k i:
1/4 margaryny
4 szklanki mąki tortowej,
2 szklanki cukru
2 opakowania przyprawy do pierników
4 łyżki kakao
2 szklanki mleka,
1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
W y k o n a n i e:
margarynę roztopić, wystudzić wszystkie składniki ucierać w robocie kuchennym dodając na zmianę skladniki.
Przelać do foremki / blacha do pieczenia cotygodniowego ciasta, duża/ piec około 1 godziny w temp 170 - 180 stopni.
Ja po wystudzeniu , kroję piernik w poprzek na 3 części i w całości oblewam rozpuszczoną czekoladą deserową, dekoracja wg uznania. Tak za jedną robotą mam piernik na Święta, Sylwestra i Trzech Króli.
Wszystkie części wieńca, oprócz wstążki, pochodzą z mojego ogrodu.
Jutro podam przepis na miodownik na piwie.
S m a c z n e g o