Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Post »

Bardzo się cieszę, że moje roślinki się wszystkim podobają :D

tom_mix- a skorupa zrobiła się z przesuszenia podłoża, czy powodem są jakieś grzyby? Jeśli przyczyna jest przesuszenie to wystarczy porządnie, przez kilka godzin namoczyć roślinę w wodzie destylowanej, i torf powinien wrócić do normy :wink: Jeśli powodem są jakieś grzyby, to wystarczy spryskać to topsinem, na pewno pomoże, a roślinie nie zaszkodzi :wink:
Jednak jak zdecydujesz się przesadzić dzbanecznik, to ja proponuję przeniesienie go do kwaśnego torfu, zmieszanego z perlitem, piaskiem oraz mchem. Dodatkowo najlepiej będzie, jak otoczysz samym mchem korzenie rośliny, oraz część łodygi, która znajduję się w ziemi. Spowoduje to, że korzenie dzbanecznika będą miały większy dopływ powietrza oraz będzie o wiele mniejsza szansa na przelanie rośliny. Bo mimo tego, że dzbaneczniki lubią wodę, to bardzo łatwo jest je przelać. :roll:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Giesiu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2011, o 14:50

Post »

Ola mam pytanie zakupilem na allegro Muchołowke,rosiczke i mimoze. Mimoze juz posialem jest przykryta folia i ma dosc wilgotno zastanawiam sie czy posiac muchołowke,rosiczke w koncu zimia nadchodzi i sie zastanawiam czy cos wyrosnie nie wiem czy zaryzykowac czy nie :roll: . A wlasnie mam pytanie jaka woda najlepiej podlewac Mimoze ?? Destylowana czy Przegotowana??
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skorupa raczej zrobiła się z przesuszenia, choć pilnowałem żeby podłoże było ciągle wilgotne. Twój sposób mi się najbardziej podoba ;:108 Znajdę chwilkę wolnego czasu i przesadzę go tak jak mówisz.

Powiedz mi jeszcze dlaczego mój drugi dzbanecznik taki miniaturowy pomimo tego że jest w szklarence w której panuje zawsze wilgotność powyżej 80% wypuszcza listki bez dzbanków :(
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Kurcze ludzie, te popularne odmiany dzbaneczników jak Nx ventrata, N x hookeriana ,x miranda, rebeca sopper, sanguinea i kilka innych nie wymaga podwyższonej wilgotności, wystarczy pokojowa, a powodem, że nie wypuszczają dzbanków zwykle jest niedobór światła lub nieodpowiednie podlewanie.

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Hmm może podwyższona wilgotność faktycznie nie jest im niezbędna do życia, ale jednak rosną o wiele lepiej w terrarium, niż na parapecie. Gdy mój pierwszy dzbanecznik stał na parapecie, okno południowe, więc słońca miał pod dostatkiem, jednak nie tworzył on dzbanków, a same liście. Podlewany był prawidłowo, jednak coś mu nie pasowało.
Po tym jak przeniosłam go do terrarium, to po krótkim czasie zaczął produkować dzbanki i wypuszczać nowe, większe liście.
No ale każdy ma jakieś tam swoje, sprawdzone taktyki w hodowli roślin, więc może akurat komuś innemu będą one świetnie rosły na parapecie. Ja napisałam tylko to, co wiem z własnego doświadczenia. :)
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olka, tylko że jak on stał na jasnym parapecie to w ogóle nie rósł. Dopiero teraz się mu coś ruszyło. Może się z nim jakoś dogadam, a jak nie to będą same listki ;:224
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Twoje owadożery wspaniałe , dzbaneczniki urocze ;:108
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

tom_mix tak, jak pisałam kilka postów wcześniej, u mnie dzbanecznik też za bardzo nie chciał rosnąć poza terrarium. Więc postanowiłam spróbować go w nim umieścić, zapewnić odpowiednie oświetlenie, wilgotność itp. I po niedługim czasie zaczął dużo ładniej rosnąć i dzbankować. Oczywiście to jak rośliny rosną zależy także od warunków panujących na parapecie, no i każdy ma jakieś tam własne techniki w ich hodowli. :wink:

AloesIk cieszę się, że roślinki się podobają :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Giesiu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Olka mam pytanie zakupiłem na allegro Muchołówke,rosiczke i mimoze. Mimoze już posiałem jest przykryta folią i ma dosc wilgotno zastanawiam się czy posiać muchołówke,rosiczke w końcu zima nadchodzi i się zastanawiam czy coś wyrosnie nie wiem czy zaryzykować czy nie . Aha no i własnie mam pytanie jaką woda najlepiej podlewać Mimoze ?? Destylowaną czy Przegotowaną??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Giesiu- nie polecam o tej porze roku wysiewania jakichkolwiek nasion, bo jest teraz bardzo mały dostęp do naturalnego światła. Mimoza powinna w miarę ładnie rosnąć, tylko jak będzie miała już kilka listków to uważaj, żeby nie przelać. Ma ona mieć wilgotno, a nie mokro. Ja swoje podlewałam wodą destylowaną, ale tylko i wyłącznie dlatego, że wynikło to z mojego przyzwyczajenia. Możesz podlewać ją zwykła wodą, choć lepsza będzie przegotowana :wink: Co do muchołówki to musi ona przejść stratyfikację czj. nasiona muszą przeleżeć w temperaturze ok 2-4 stopni przez 4-6 tygodni :wink: Natomiast rosiczka ( nie wiem jaki gatunek, ale prawdopodobnie capensis) potrzebuje dużo światła, choć capensis i bez doświetlania powinien w jakimś stopniu wykiełkować.
Życzę powodzenia w hodowli. :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kolekcja niesamowita ;:138 mam pytanie odnośnie rosiczki, dostałam dwie maleńkie od jednej z forumowiczek, były tak malutkie że ledwo je dojrzałam, teraz są większe i jestem w stanie stwierdzić że to dwie różne ale nie znam nazw. Jedna ma bardziej powyciągane łapki i czerwone kropelki a druga jest krótsza i bardziej zwarta. Mam problem z takrótszą od jakiegoś czasu na jednej łapce pojawia się na włoskach jakiś biały nalot, po zroszeniu spływa a po jakims czasie powraca i nie wiem czy to jakaś pleśń czy coś innego. Stoją na oknie południowym w czymś takim :

Obrazek

Pilnuje żeby miały wilgotno ale może przesadziłam ?? albo mają za mało wilgotno :shock: już sama nie wiem :roll:
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Zdejmij ten pojemnik. Nie potrzebna jest zwiększona wilgotność a przez pojemnik mają mniej światła. Po za tym właśnie ta wilgotność może powodować tą pleśń jeśli to pleśń ten nalot. Bardzo możliwe że posiadasz rosiczki: drosera capensis i drosera aliciae lub drosera spatulata. I absolutnie ich nie zraszaj.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Giesiu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no ok zaczekam te parę miesięcy by wysiać muchołowke i rosiczkę a kiedy polecasz umiescic nasiona do lodówki ?? w jakim miesiacu aha no i własnie te nasiona jak sie poddaje stratysfakcji to musza być w doniczcce? czy moga być normalnie w woreczku i "leżeć sobie w kącie w lodówce"??
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Zima już tuż, tuż, więc niektóre gatunki owadożerków poszły spać :) A te domowe zostały przeniesione do akwarium, aby ciepło, które bije z kaloryfera nie leciało bezpośrednio na nie.

Obrazek
tłustosze, muchołówka "all red" oraz dwa capensisy. No i fuksja, która też nie chciała rosnąć nad kaloryferem :?

Obrazek
Mój nowy, mikołajowy już nabytek - nepenthes rebecca sofer

Obrazek
zbiorowe wszystkich dzbaneczników,

Obrazek
starzec rowleya

Obrazek
fockea edulis - ktoś może wie, czy i jak można rozmnażać ją z uciętych pędów? Bo jak na razie moczą się w wodzie :roll:

Obrazek
Adenium obesum

Obrazek
i na koniec maleńka trzykrotka :P

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie ;:79
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Owadożery pięknie wyglądają aż miła na nie popatrzeć.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”