Ogródek-kalejdoskop-lojki
Re: Ogródek-kalejdoskop-lojki
Dzięki, Jolu, za te dobre słowa 

- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jolu,prawie krajanko.Masz piekny ogród,zwróciłam uwage na twój zywopłot,długo trzeba czekać do takiej wysokości i czy to jest ligustr?
Sadłowo tez znam dobrze,bo mam tam sporo rodziny.
Sadłowo tez znam dobrze,bo mam tam sporo rodziny.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Gosiu ten prawie parkan to zwykłe tuję żywopłotowe,mam ich jakieś może 15 lat?Bo parę lat nie było tu nic gdyż mój mąż na nic nie chciał się zgodzić łąka i dobra jest.I tak kroczek po kroczku kawałek po kawałeczku zrobiło się co się zrobiło z tym że wcześniej miałam więcej kwiatów szczególnie wyższych.Cynie ,dalie ,astry , mieczyki ,irysy te karłowe i te duże miałam dużo kan ale tych czerwonych pospolitych.Siałam zawsze szałwie ,aksamitki ,werbeny ,pelargonie takie do donic stojące.Bratki to sieję do tej pory ,i wiele wiele innych tylko to wszystko co roku się zmieniało bo potem jest dużo badyli a u nas nie ma gdzie tego składać koło domu a na starą górkę moim mężczyznom nie chciało się z tym jechać.Tujki mam też własnoręcznie siane miałam ich 100 szt.ale w pierwszym roku zanim wykiełkowały czekałam ok.1 roku ,potem następny rok urosły na 1.5 cm. a potem już ruszyły.Wysadzałam jak miały jakieś20 cm.NO trochę zachodu z tym było.W dodatku nie wierzyłam że mi coś z tego wyjdzie i posadziłam krzywo nie myśląc o tym że trzeba będzie je równo strzyc.Te boczne kręcone czego nie widać bo ich nie podstrzygam,one mają jakieś 5-6lat posadzone były już 30-40 cm. kupne.Gdyby nie ta kiepska ziemia to efekt mojej pracy byłby o wiele lepszy ale jeszcze się nie poddaję.Wystarczy bo za długo i mnie z forum wyrzucą.

- lojka 63
- Kontakt:
I tego trendu się trzymajmy 

- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Jola pokazała swoje oblicze
Fajniusio 

- malgocha1960
Jolu,miło cię poznać,a latorośl jaka piękna
Może będziesz miała chwile nostalgii i zawitasz w swoje rodzinne strony z lat dziecięcych?

- lojka 63
- Kontakt:
Siberio ,Grzesiu ,Małgosiu dzięki za pozytywną reakcję z jednej strony nie mam czym się chwalić a z drugiej stopniowo dojrzewam do sytuacji i myślę że czas się wreszcie dokładniej przedstawić.
Małgosiu od lat myślę o tym ale jeszcze nie mam warunków żeby zrobić sobie taki wypad w końcu podobno "marzenia się spełniają"

Małgosiu od lat myślę o tym ale jeszcze nie mam warunków żeby zrobić sobie taki wypad w końcu podobno "marzenia się spełniają"

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Jolu, na pewno się spełniają. Wiem coś o tym. Choć jak jedne się spełnią, to masz następne. Tak ma być, inaczej stalibyśmy w miejscu.
Małgosiu ta młodsza osóbka to siostra Joli, chyba dobrze zrozumiałam.
Ogród, mimo braku zamiłowania męża- przynajmniej na początku, jest super. Małymi kroczkami też daleko można zajść.
Małgosiu ta młodsza osóbka to siostra Joli, chyba dobrze zrozumiałam.
Ogród, mimo braku zamiłowania męża- przynajmniej na początku, jest super. Małymi kroczkami też daleko można zajść.
- lojka 63
- Kontakt:
- lojka 63
- Kontakt:
- malgocha1960
U mnie forsycja juz taka duża zmarzła po tej zimie,powtykałam patyki i przyjeły się,ale muszę długo czekać na jakiś wiekszy krzak.Chciałabym biała forsycję,ale nie moge nigdzie dostać.
Jolu,zajrzyj do mojego wątku w okolicach 29 kwietnia i w sierpniu tego roku,mam tam zdjęcia z dwóch spotkań u Szmita.
Jolu,zajrzyj do mojego wątku w okolicach 29 kwietnia i w sierpniu tego roku,mam tam zdjęcia z dwóch spotkań u Szmita.
A to chryzantemki czy hortensja ogrodowa? Bo ja też mam taką "gigantkę" 

- lojka 63
- Kontakt:
To nie szkółka a ogrody fajnie że macie takie coś w pobliżu u nas są ale o wiele mniejsze i często nie chcą się utrzymać np. azalie 2 mi w ogóle się nie przyjęły jak włożyłam do ziemi tak wyjęłam korzonki nie połączyły się z ziemią.Ale to małe piwo jak by tylko była kasa to i u nas by coś kupił.Lepiej przestanę ględzić.Do następnego
wpisu

Korzonki nie połączyły się z ziemią, bo nie wyskubałaś torfu, który zablokował rozrost korzeni.
Trzeba go wywalać z rododendronów, wrzosów i innych kwasolubnych.
Trzeba go wywalać z rododendronów, wrzosów i innych kwasolubnych.