Tyle już mi ponazywaliście roślin, może teraz do rozpoznania cała kolekcja moich iglastych. Byłabym wdzięczna za pomoc. Przeglądałam katalog i pasują mi takie nazwy, ale może zupełnie nie tak ?
1.Jodła Concolor ?
2.Cyprysik Lawsona, ale jaki?
3.Cyprysik Lawsona, czy Globosa/Golden King a może cyprysik groszkowy Nana lub Sungold
4.Sosna abies Nidiformis?
cd. 5.jałowiec płożący Wiltonii, ogromny, był podcinany bo był jeszcze większy(15-20 lat)?
6.jałowiec Pfitzera Aurea, ogromny ponad 7m ( 15-20 lat) średnicy,też był już podcinany
7.tuja Aureospicata, moja ma na pewno ponad 4m wysokości
8.tuja (kulka) Woodwardii?, ma około 25-30 lat
albo takie maleństwo nr 9.
dzięki Bufo - bufo, Oczywiście,/4/-to świerk, nie wiem skąd mi się ta sosna przekopiowała.
Ale /3/-?, hmm...W katalogu jaki posiadam nazwa 'Pfitzeriana' jest przypisywana jałowcom?
I w tym katalogu o Blue Carpet napisali, po 10 latach 1,5- 2m, mój jest co najmniej dwa razy taki Fakt, ma ponad 20 lat.
Jeju omyłka językowa.... Pisifera nie Pfizeriana (język sobie można połamać ), ale są mniejsze i większe formy, przyznam że nie wiem która to, ale na pewno jest to ten cyprysik. Świerk "Nidiformis" jest także ładnym już egzemplarzem, czy też jest taki " wiekowy" ?
Marysiu 1. z daleka bardziej przypomina jakiegoś odmianowego świerka kłującego
potrzebne zbliżenie igieł
przeciętna (prawie) jodła kalifornijska wygląda tak(na wiosnę) -chyba że to jakaś wersja szczepiona
Wyglądają rzeczywiście jak świerki kłujące, jednak tu http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=j ... 0pbnxYwX1Q można się trochę zdziwić, oglądając ostatnie duże zdjęcie, też mam jodły kalifornijskie i to zdjęcie mi nie pasuje, a do Twoich dwóch jak ulał