Ogródek pstrokaty
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pstrokaty
Z chęcią poczytałem o cieszyniance. Nie przyszło mi do głowy, że to przylistki przy kwiatkach. Choć ostatnio, wklejając zdjęcia u mnie, rzuciło mi się w oczy, że te "nibypłatki" są prawie identyczne jak liście 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Witam wszystkich miłych gości
.
Ten "fantastyczny rozgardiasz" to robi się tak mimo woli.Kokorycze,cebulice,czosnki,jaskry rozsiewają się tak,że walka z nimi
jest przegrana.Na większości bylin,zostawiam nasienniki po to aby same rozsiały się.Tak jest z pierwiosnkami,ciemiernikami,
brunnerami.Bardzo często siewki zostają tam gdzie nasiona wykiełkowały stąd taki galimatias.Wrócę jeszcze do goryczek.
Ma-Do. Ja wiosennych nie okrywam.Nie zauważyłem też aby jadły je ślimaki.Może masz jakieś ekstra odmiany,które
tego wymagają.Daszki postawiłem na sino-ornata.Na pozostałych nie.Oprócz tych,które pokazywałem mam jescze asclepiadea,
angustifolia,kurroo,scabra,tianhanica,saponaria,gefida i te,ubiegłą zimę,nie były w żaden sposób zabezpieczone i przeżyły.

Ten "fantastyczny rozgardiasz" to robi się tak mimo woli.Kokorycze,cebulice,czosnki,jaskry rozsiewają się tak,że walka z nimi
jest przegrana.Na większości bylin,zostawiam nasienniki po to aby same rozsiały się.Tak jest z pierwiosnkami,ciemiernikami,
brunnerami.Bardzo często siewki zostają tam gdzie nasiona wykiełkowały stąd taki galimatias.Wrócę jeszcze do goryczek.
Ma-Do. Ja wiosennych nie okrywam.Nie zauważyłem też aby jadły je ślimaki.Może masz jakieś ekstra odmiany,które
tego wymagają.Daszki postawiłem na sino-ornata.Na pozostałych nie.Oprócz tych,które pokazywałem mam jescze asclepiadea,
angustifolia,kurroo,scabra,tianhanica,saponaria,gefida i te,ubiegłą zimę,nie były w żaden sposób zabezpieczone i przeżyły.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaka piękna ta haberlea... a za nią ten niebieski kwiatek?
Mam nadzieję, że moja cieszynianka, jak już zakwitnie, też będzie się rozsiewać
Mam nadzieję, że moja cieszynianka, jak już zakwitnie, też będzie się rozsiewać

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku cudna łączka z ciemierników .
Ja swoje ciemierniki wczoraj oglądałam, czy nie mają pąków, ale nawet biały nie ma zamiaru kwitnąć, chociaż przy ciepłej jesieni o tej porze powinien zakwitnąć, prawda, gdyż wschodnie to dopiero wiosną.

Ja swoje ciemierniki wczoraj oglądałam, czy nie mają pąków, ale nawet biały nie ma zamiaru kwitnąć, chociaż przy ciepłej jesieni o tej porze powinien zakwitnąć, prawda, gdyż wschodnie to dopiero wiosną.

- magry
Witam
.
Dobrnąłem do setnej strony i pora chyba zamknąć ten wątek a otworzyć nowy kramik ale konceptu na niego nie mam.Myśleć
trzeba aby nudno nie było.
ankha- Zdaje się,że nie jest to łatwa roślina.Posadziłem jak wyczytałem.Zakwitła,zebrałem nasiona a ona ładnie rozrosła
się więc podzieliłem ją.Z nasion nic nie wyszło.Trzy sadzonki operacji nie przeżyły i zostały też trzy.Ciekawe teraz czy zakwitną.
Ten niebieski kwiatek to dąbrówka "Arctix Fox".Coś jej przeszkadzało i przepadła.
Tajka-Nie usuwam nasienników ciemierników do momentu aż wysieją się więc siewek zawsze mam masę.Białego "niger",
jakiś czas temu podzieliłem ale one nie tylko,że nie kwitną ale jeszcze słabo rozrastają się.Dużego krzaczka mam od
Babopielki ale ostatnio nie bywam na działce więc nie wiem nawet czy działka jest na dotychczasowym miejscu.Jutro muszę sprawdzić.

Dobrnąłem do setnej strony i pora chyba zamknąć ten wątek a otworzyć nowy kramik ale konceptu na niego nie mam.Myśleć
trzeba aby nudno nie było.
ankha- Zdaje się,że nie jest to łatwa roślina.Posadziłem jak wyczytałem.Zakwitła,zebrałem nasiona a ona ładnie rozrosła
się więc podzieliłem ją.Z nasion nic nie wyszło.Trzy sadzonki operacji nie przeżyły i zostały też trzy.Ciekawe teraz czy zakwitną.
Ten niebieski kwiatek to dąbrówka "Arctix Fox".Coś jej przeszkadzało i przepadła.
Tajka-Nie usuwam nasienników ciemierników do momentu aż wysieją się więc siewek zawsze mam masę.Białego "niger",
jakiś czas temu podzieliłem ale one nie tylko,że nie kwitną ale jeszcze słabo rozrastają się.Dużego krzaczka mam od
Babopielki ale ostatnio nie bywam na działce więc nie wiem nawet czy działka jest na dotychczasowym miejscu.Jutro muszę sprawdzić.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Ale chyba nie zrobisz zimowej przerwy???
nie było Ciebie całe lato. Ja tak lubię ten watek. 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Iguś ,Janka nie było całe lato więc nie narobił zdjęć, ja też lubię ten wątek i mam nadzieję że jednak troszkę zdjęć mu jednak zostało dla nas do pokazywania .
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Janku ciemiernikowa łąka jest przepiękna, uwielbiam te kwiaty.....muszę zaprzestać obcinania przekwitniętych kwiatostanów....niech się wysiewają 

- magry
Witam
.
Wybrałem się wczoraj na działkę i kwiatka,nawet pojedynczego,nie znalazłem więc u mnie zima.Ciemiernik niger pąki ma ale nie
przewiduję eksplozji kwiatów więc też spokój do wiosny.Za to działka może brać udział w konkursie " miss brzydoty".Czego tam
nie ma.Szkiełeczek.pudełeczek,firaneczek i innych opatulaneczek,zatrzęsienie.Ale uciąłem gałązki wiśni i jabłoni.W domu mają
zakwitnąć na Boże Narodzenie.
iga23.e-genia,- Genia ma rację.Pół roku za dziada wędrownego robiłem więc zdjęć mało.Niedługo trzeba będzie
wstawiać te same po raz trzeci i kogo to będzie bawić ?.
AGNESS- Nasienniki ciemierników do pewnego momentu tez są ładne.Zresztą cała roślina zasługuje na medal bo nawet
pod śniegiem ma zielone liście.

Wybrałem się wczoraj na działkę i kwiatka,nawet pojedynczego,nie znalazłem więc u mnie zima.Ciemiernik niger pąki ma ale nie
przewiduję eksplozji kwiatów więc też spokój do wiosny.Za to działka może brać udział w konkursie " miss brzydoty".Czego tam
nie ma.Szkiełeczek.pudełeczek,firaneczek i innych opatulaneczek,zatrzęsienie.Ale uciąłem gałązki wiśni i jabłoni.W domu mają
zakwitnąć na Boże Narodzenie.
iga23.e-genia,- Genia ma rację.Pół roku za dziada wędrownego robiłem więc zdjęć mało.Niedługo trzeba będzie
wstawiać te same po raz trzeci i kogo to będzie bawić ?.
AGNESS- Nasienniki ciemierników do pewnego momentu tez są ładne.Zresztą cała roślina zasługuje na medal bo nawet
pod śniegiem ma zielone liście.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku masz choć daleko od domu , ale moja też paskudna , a muszę oglądać z okien domu ,żeby choć śnieg chciał te brzydotę przysypać .
Genia
Genia

- magry
Śniegu jeszcze nie chcę.Lepiej gdy popada deszcz przed zamarznięciem.W "paskudność "twojej działki nie wierzę.Przecież
siedzisz tam non stop i orasz,i orasz.

siedzisz tam non stop i orasz,i orasz.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Psiząb?! Ładna kępa! Kolejna roślina, która nie odwzajemnia mojego uczucia. Robiłam kilka podejść. Cebule kupowałam w różnych miejscach i ... nic. Nie zobaczyłam nawet jednego kwiatka
. W najlepszym przypadku parę liści
Janku Ty nas nie czaruj tylko pokazuj wszystko co masz. Te klejnociki rosnące u Ciebie można oglądać na okrągło. Jestem regularnym gościem, ale wiesz jak to jest z tym pisaniem

Janku Ty nas nie czaruj tylko pokazuj wszystko co masz. Te klejnociki rosnące u Ciebie można oglądać na okrągło. Jestem regularnym gościem, ale wiesz jak to jest z tym pisaniem

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bądź pewien, że znajdzie się wielu amatorów Twoich zdjęć i opisów
Chyba wszystkie ogrody w Polsce wyglądają teraz podobnie. U mnie kwitnie ostatnia z róż, u kogoś ciemiernik, gdzie indziej jakiś inny terminator, ale ogólnie już po sezonie
A mnóstwo osób zimą będzie szukać szczęścia w obrazach cudzych ogrodów (sama tak trafiłam na forum zeszłej zimy, także Twój ogród mnie zanęcił
). Pokazuj swoje cudenieczka ile wlezie 

- magry
Witam
.
tu.ja i ewamaj66- Problem polega na tym,że już wszystko pokazałem co miałem do pokazania a i do powiedzenia też mam
niewiele.Może tak bliżej wiosny będzie więcej nowości.Zdjęcie psizębów jest z ubiegłego roku.W tym roku kwiatów też nie było.
Może to efekt zimnej wiosny ?.Zostały podzielone ponieważ rosły w pojemniku i były za bardzo zagęszczone.Przy okazji tego
dzielenia wywiązała się dyskusja "jak sadzi się te kiełki".Jedna ogrodniczka twiedziła,że poziomo inna że pionowo.Na wszelki wypadek,część posadziłem pionowo a część poziomo.Wiosną sprawdzian.
Tu też rośnie wszystko "jak chce".

tu.ja i ewamaj66- Problem polega na tym,że już wszystko pokazałem co miałem do pokazania a i do powiedzenia też mam
niewiele.Może tak bliżej wiosny będzie więcej nowości.Zdjęcie psizębów jest z ubiegłego roku.W tym roku kwiatów też nie było.
Może to efekt zimnej wiosny ?.Zostały podzielone ponieważ rosły w pojemniku i były za bardzo zagęszczone.Przy okazji tego
dzielenia wywiązała się dyskusja "jak sadzi się te kiełki".Jedna ogrodniczka twiedziła,że poziomo inna że pionowo.Na wszelki wypadek,część posadziłem pionowo a część poziomo.Wiosną sprawdzian.
Tu też rośnie wszystko "jak chce".
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Piękny ten ogród, kwiaty cudne. Pozdrawiam i tylko zazdrościć.
Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród