Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już poszerzam wiedzę, bo orienpety - to dla mnie czarna magia :)
http://www.alpines.home.pl/pub/art_orienpety_ht1.htm
Ale nie znalazłam żadnej z tej grupy, na allegro :cry:
Piękności :P
http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_mirzan
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

hanka55 pisze:Już poszerzam wiedzę, bo orienpety - to dla mnie czarna magia :)
http://www.alpines.home.pl/pub/art_orienpety_ht1.htm
Ale nie znalazłam żadnej z tej grupy, na allegro :cry:
Piękności :P
http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_mirzan
Ja kupiłam Red Dutch i Shoking ,bardzo mi się podobają :D
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Lilie martagon

Post »

Zakochałam się w liliach martagon, podczas pobytu w Pieninach. Bardzo chcę je mieć w swoim ogródku. Kiedyś w pociągu spotkałam panią, która miała w swoim ogrodzie te lilie i obiecała mi przysłać nasiona. Dotarły do mnie w pażdzierniku.Ponieważ nie bardzo wiedziałam jak z nimi postępować, podzieliłam je na trzy i wysiałam:część do ziemi, część do doniczki do piwnicy, część przechowałąm do wiosny i wtedy wysiałam do ziemi. Żadna z tych metod nie przyniosła rezultatu, mimo, iż ta pani zapewniała, że u niej sieją się jak głupie. Szukam na Allegro bo choroba nie przeszła. Czy ktoś wie, gdzie jeszcze można je kupić?Pozdrawiam, Marysia II
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Re: Lilie martagon

Post »

Marysia II pisze:Zakochałam się w liliach martagon, podczas pobytu w Pieninach. Bardzo chcę je mieć w swoim ogródku. Kiedyś w pociągu spotkałam panią, która miała w swoim ogrodzie te lilie i obiecała mi przysłać nasiona. Dotarły do mnie w pażdzierniku.Ponieważ nie bardzo wiedziałam jak z nimi postępować, podzieliłam je na trzy i wysiałam:część do ziemi, część do doniczki do piwnicy, część przechowałąm do wiosny i wtedy wysiałam do ziemi. Żadna z tych metod nie przyniosła rezultatu, mimo, iż ta pani zapewniała, że u niej sieją się jak głupie. Szukam na Allegro bo choroba nie przeszła. Czy ktoś wie, gdzie jeszcze można je kupić?Pozdrawiam, Marysia II
Lilium martagon kiełkuje podziemnie. Nasiona należy umieścić w woreczku foliowym z torfem - mieszanka nasion i torfu. Torf powinien być wilgotny. Woreczek zamykamy i umieszczamy w ciepłym i ciemnym miejscu (można położyć np. w pudełku na szafie). Po kilku tygodniach nasionko wypuszcza korzeń, który grubieje, w miejscu zgrubienia powstaje "cebulka". Dopiero małe "cebulki" wysiewamy - puszczają jeden liść. Z siewu złotogłow zakwita po 4-5 latach.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja lilie złotogłów widziałam kiedyś w Tatrach tuż przy szlaku turystycznym. Usiadłam sobie na kamieniu i tak patrzyłam, patrzyłam, patrzyłam...Też marzę o takiej lilii ale niestety kilka podejść zakończyło się fiaskiem gdyż to nie było to. :cry:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Marysia II
200p
200p

Lilie złotogłów

Post »

Zupełnie nie znałam tej metody wysiewania liliii. Serdecznie dziękuję za informację. Będę szukać dalej, może gdzieś trafię na cebulki. Obserwuję Allegro, ale tych lilii nie ma w ofercie.Pozdrawiam, Marysia II
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

xipe pisze: Po kilku tygodniach nasionko wypuszcza korzeń, który grubieje, w miejscu zgrubienia powstaje "cebulka". Dopiero małe "cebulki" wysiewamy - puszczają jeden liść. Z siewu złotogłów zakwita po 4-5 latach.

Należy dodać,że cebulka wypuści liść, jeśli będzie przechłodzona. Jak nie przechłodzi sie w lodówce, to liść pierwszy będzie po zimie.
Dotyczy to również cebulek wytworzonych na łuskach.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:
xipe pisze: Po kilku tygodniach nasionko wypuszcza korzeń, który grubieje, w miejscu zgrubienia powstaje "cebulka". Dopiero małe "cebulki" wysiewamy - puszczają jeden liść. Z siewu złotogłów zakwita po 4-5 latach.

Należy dodać,że cebulka wypuści liść, jeśli będzie przechłodzona. Jak nie przechłodzi się w lodówce, to liść pierwszy będzie po zimie.
Dotyczy to również cebulek wytworzonych na łuskach.
Akurat ja swoich nie przechładzałem. Cebulki wysiałem w końcu marca do doniczek szkółkarskich i pozostawiłem na dworze i to im wystarczyło.
mirzan
---

Martagon

Post »

Jak zdążyły przechłodzić się, to wypuściły liść. Parę zdjeć moich martagonów:

http://picasaweb.google.pl/liliumster
mirzan
---

Niebieska

Post »

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, ta niebieska róża to fałszerstwo, nie ma
niebieskich róż ani lilii.
Marysia II
200p
200p

Post »

Do Mirzan!
Masz piękną kolekcję lilii. Nie bardzo się znam na odmianach ale mam kilka rodzajów. W ubiegłym roku psikusa wywinęła mi moja najpiękniejsza lilium regale. Jest już "dojrzałą"lilią i wybiła piękny pęd kwiatostanowy.Miałaby pewnie z 170 cm wysokości i z 12 kielichów. Nie wiedzieć czemu na wysokości 40może 50 cm odwinęła się do dołu zwinęła w pętelkę. Kwiaty były słabo wykształcone, ściśnięte, zwisały w dół. Z całego uroku został tylko zapach. Jesienią przesadziłam cebulkę w inne miejsce.
mirzan
---

Lilie

Post »

Być może to uszkodzenie było skutkiem zimowego przemarznięcia cebuli.
Zdarzają siede formacje, staśmienia, które występują u lilii i koron cesarskich,
a przyczyną bywa mróz.
Martagony rosną wolno, jeszcze
nie doczekałem się takiej ilości potomstwa, aby sprzedawać. Dwa lata temu
połuskowałem cebule żółtych martagonów, w ubiegłym roku miały jeden listek,
w tym roku będą pędy, ale jeszcze bez kwiatów, może zakwitnę w roku przyszłym
i cebulek będę miał więcej.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Ale wstyd! :oops: :oops: :oops:

Niedawno pisałem tutaj, że nie mam lilii i że muszę w końcu jakąś kupić no i kupiłem lilię królewską, zobaczymy czy wyjdzie. . . tymczasem zaciekawiła mnie pewna roślina w ogródku, która mnie wkurzała bo nigdy nie mogłem na nią znaleźć miejsca, no i rosła gdzieś zaniedbana. Jak porządna lilia to nie wyglądała, może jakaś podróbka :D . . . nie miała tak pięknych i dużych kwiatów jak lilie, które widziałem a jedynie dość małe choć ładnie pachnące. W końcu dowiedziałem się, że jej nazwa potoczna to. . . lilijka św. Antoniego. To chyba już dla Was wszystko jasne? To chyba najlepiej świadczy o mojej totalnej ignorancji liliowej. W tamtym roku nawet musiałem ją porozdzielać bo narosło tego co niemiara w końcu postanowiłem sprawdzić co to za kwiatek i co czytam? Lilium candidum! :;230

Durna pała ze mnie. . . ;:124
Zawsze miałem lilie a nawet o tym nie wiedziałem a wręcz ich niezbyt lubiłem ze względu na trudności ze znalezieniem miejsca, no teraz gdy już wiem, że mam to coś wymyślę na jesieni :)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Marzan nasionka lilii wykiełkowały.
Cieszę się i jestem ciekawa po
ilu latach zakwitną?
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13