Krety i walka z nimi !
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Krety i walka z nimi !
Wspominana już przeze mnie wcześniej Psa Besta (bo był jeszcze Pies Best) zawsze była bardzo niespokojna, przechodząc przez werandę. Nie bardzo wiedzieliśmy dlaczego. Aż kiedyś spod nóg uciekła nam mysz. I wszystko było jasne.
Po pół godzinie zesłania na werandę, Psa Besta położyła na progu dwie dorodne myszy. I nikt mnie nie przekona, że jest jakieś inne lepsze zwierzę na myszy i szczury niż foksterier!
Po pół godzinie zesłania na werandę, Psa Besta położyła na progu dwie dorodne myszy. I nikt mnie nie przekona, że jest jakieś inne lepsze zwierzę na myszy i szczury niż foksterier!
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Te dziady niestety nie są głuche jak już wcześniej pisał MirekL słyszą robale i nawet pojedynczą krople deszczu spadającą na ziemie.
tazwawa
Skąd wiedzą, że tam jest pustostan- pewnie po obfitości pożywienia, ciszy i spokoju.
vito157
Ja znawcą psów nie jestem, łapanie szczurów i myszy to chyba takie pozytywne skrzywienie wszystkiego co pochodzi od teriera. Yorki wyhodowano podobno specjalnie do łapania szczurów.
tazwawa
Skąd wiedzą, że tam jest pustostan- pewnie po obfitości pożywienia, ciszy i spokoju.
vito157
Ja znawcą psów nie jestem, łapanie szczurów i myszy to chyba takie pozytywne skrzywienie wszystkiego co pochodzi od teriera. Yorki wyhodowano podobno specjalnie do łapania szczurów.
brak polskich znaków
- vito157
- Kontakt:
W UK są (albo były) zawody w polowaniu na szczury. A startowały w nich właśnie teriery...
Może tak wyszkolić jakiegoś do polowania na krety? 2 stówy, trochę rozkopanego ogródka, ale gwarancja na 2 lata?
Może tak wyszkolić jakiegoś do polowania na krety? 2 stówy, trochę rozkopanego ogródka, ale gwarancja na 2 lata?

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Da się, mój jak złapał trop takiego futrzanego nicponia to stawał się głuchy na moje nawoływania a później wrzaski aż nie dopadł ofiary, czasami robił większe kopce i doły niż sam kretek
jamniki są uparte, cierpliwe i pamiętliwe 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Bo jamnik, to pies wychodowany do używania go na polowaniach
podobnie yorki-czli szczurołapy 

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- vito157
- Kontakt:

Jamniki są jednak norowcami i bardziej interesuje je polowanie na lisy czy borsuki. Już sam ich kształt anatomiczny jest lepiej przystosowany do wciskania się w nory...
Z tych dwóch wymienionych ras, bardziej 'uniwersalne' są jednak teriery. Foksy służą do polowań zarówno na dziki, jak i na lisy, a w międzyczasie żeby się nie nudzić - lubią sobie zapolować na gryzonie. Mają niesamowicie mocny zgryz i zęby większe od zębów owczarka niemieckiego czy szkockiego, który jest od nich mniej więcej dwa razy większy.

- majs
To może wyszkolić kilka piesków i po 3 stówki kasowac od złapanego kreta
Jamniki myśliwymi
ja słyszałem, że to obronne bydle 

Jamniki myśliwymi

brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Propozycja z innej beczki

- majs
Rossynant
Super ta inna beczka
tym obrazkiem poprawiłes mi humorek dzięki 
Super ta inna beczka

brak polskich znaków
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Pułapki tunelowe są naprawdę skuteczne. W przeciągu ostatnich 3 tygodni złapaliśmy już 5 kretów. Najważniejsze, żeby je dokładnie umieścić. Na początek należy przydeptać wszystkie kopce i następnego dnia zobaczyć, gdzie będą nowe ( kret musi mieć "wentylację")- znaczy, że te szlaki są "czynne". Następnie w miejscu kopca wykopujemy wąskim szpadlem dołek i szukamy końców korytarza - robię to w starych zimowych rękawicach ( nie zostawiają zapachu rąk człowieka). Często w takich miejscach korytarz zakręca pod ostrym kątem - wtedy go "prostuję" usuwając nadmiar ziemi. Ważne jest, żeby odległość pomiędzy końcami korytarza nie była większa niż długość pułapki. Staram się wręcz wcisnąć końce pułapki w końce korytarza. Jak robiłam to niedokładnie i był luz wokół wejścia - kret potrafił ominąć pułapkę i pójść bokiem.
Po założeniu pułapki należy ją dokładnie obsypać ziemią i udeptać. Powodzenie gwarantowane

Nie myślałam,
że krety potrafią tak strasznie się drzeć! 
Po założeniu pułapki należy ją dokładnie obsypać ziemią i udeptać. Powodzenie gwarantowane

Nie myślałam,

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Na ich miejscu też bym miał ... coś do powiedzeniamuchazezlotym pisze:Nie myślałam,że krety potrafią tak strasznie się drzeć!

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Łapka na krety i nornice 460
Ja mam coś takiego:
http://rolmarket.pl/pol_pl_Metalowa-pul ... 4216_1.jpg
Na tym zdjęciu nawet widać jak się ją zakłada,udało mi się złapać na nią jednego kreta,próbowałem też złapać nornice albo myszę polną(Nie wiem co to dokładnie było) ale za każdym razem zatrzaskiwało pułapkę i uciekało.
Znajomy łapię tym kilkanaście kretów rocznie
http://rolmarket.pl/pol_pl_Metalowa-pul ... 4216_1.jpg
Na tym zdjęciu nawet widać jak się ją zakłada,udało mi się złapać na nią jednego kreta,próbowałem też złapać nornice albo myszę polną(Nie wiem co to dokładnie było) ale za każdym razem zatrzaskiwało pułapkę i uciekało.
Znajomy łapię tym kilkanaście kretów rocznie

Łapka na krety i nornice.
Witam.Kochani powiedzcie ,jak na swoich uprawach walczycie z kretami i nornicami ,bo przecież tam gdzie jest zatrzęsienie robaczków to i szkodniki w postaci nornic czy kretów na pewno też są.Pozdrawiam
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Kret nie jest szkodnikiem !
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Skoro w jego diecie jest 80% dżdżownic [które są jak wiemy bardzo, bardzo pożyteczne] to chyba jednak jest szkodnikiem.