Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Remi - jak będziesz zakładał skalniak - to polecam wizytę w Kaktusiarni w Rumi (tutaj zdjęcia z mojego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252 i z wątku Księgowej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=854 )
Mają super ofertę rojników i przyjemne ceny - ja w lipcu kupowałam sadzonki po 2,50 :lol:
Sadzonki malutkie - ale przecież się rozrosną!
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Marysiu, dziękuję za info o Kaktusarni, zdjęcia piękne! A kaktusy i sukulenty wspaniałe. Trochę mam daleko do Rumi, a nie posiadam auta :( jednak będę miał w pamięci i "przy okazji" zajrzę (albo zrobię sobie wycieczkę). O! Znalazłem, że mają sklep internetowy także!
Piszesz, że kupowałaś w lipcu, w takim razie czy rośliny skalniakowe można przesadzać/sadzić w ciągu całego sezonu? I kiedy najlepiej?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remi - ja też nie mam auta! Byłyśmy tam w lipcu - i dojechałyśmy za pomocą kolejki i autobusu miejskiego :lol:
Przystanek dosłownie naprzeciw tego ogrodnictwa.
Rojniki są w doniczkach, takie rośliny można sadzić przez cały sezon. Poszukam zdjęć i Ci wyślę.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Marysiu za info, to dobrze się składa bo robiłbym go w wolnej chwili. Mam u siebie m.in. rozchodnik kaukaski, skalnice, dąbrówkę, czyściec wełnisty i coś tam jeszcze, czy je też można przesadzać przez cały sezon (oczywiście poza okresem kwitnienia). W ogóle to jak będzie kwitło to będę musiał zrobić lepsze zdjęcia i jeszcze raz poprosić o rozpoznanie.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj,jak Remiki za coś się biorą to musi być super.W dobrym stylu przeprowadzasz renowację działki.Fajnie się składa,że nadchodzi zima i czas poświęcisz forum i doszkolisz się.Jestem tu kilka lat a ciągle odkrywam coś nowego.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko witaj :) To coś z autopsji? ;)
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój syn tak się zwie.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

O tak to wszystko wyjaśnia, widać że temat Ci nie obcy hihi :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Byłam u Ciebie przed kilkoma dniami i zapomniałam się wpisać ;:223
Naprawiam tę gafę. Łapanie deszczówki - to jedno z trzech pierwszych zadań na przyszłą wiosnę.
Załapałeś bakcyla - to widać. Pozdrawiam i będę wpadać :uszy
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Plany skalniakowe no no no czekamy na efekty. Dobrze że teraz będzie zima to można obmyśleć wszelkie zmiany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oj chyba załapałem... boję się czy nie za bardzo :P
Iwonko, zobaczymy co się uda i kiedy.. nie będzie to taki typowy skalniak, lecz po prosty lekko pochyła "grządka" z roślinkami skalniakowymi, może troszkę kamieni uda się skombinować... Mam po prostu troszkę roślinek i chciałbym by ładniej wyglądały i były troszkę bardziej wyeksponowane. A że rosną już tam parę lat to rozsadzenie i przerzedzenie też im się przyda (chyba... mam taką nadzieję).
JAk zwykle mnóstwo pomysłów na nadchodzący sezon, a nie wiadomo ile się uda.

Dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa. Bardzo mnie to motywuje :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remiku zajrzyj do mnie od strony 58,właśnie urządzałam nietypowy skalniak,Może to podda Ci jakąś myśl.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko, świetnie wymyślony ten Twój skalniak! Obejrzałem i będę myślał dalej :)
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Remi, zaprosiłeś, to wpadłam.
Początki są trudne, ale jakież ciekawe i fascynujące! To taki romans, z którego - ostrzegam - niełatwo jest się wyplątać. Staraj się z rozwagą wprowadzać nowe rośliny do swojego ogrodu, bo te swoje 350 m2 zapełnisz w 5 minut, a potem będziesz z żalem musiał wyrzucać jedne rośliny, żeby posadzić następne, a buszując tu na forum, pokus będziesz miał co niemiara.
Na początek zastanowiłabym się nad nawłocią. Sama zaprosiłam TĄ panią do swojego ogrodu 5 lat temu, bo bardzo mi się podoba w dużej kępie. Dzisiaj klnę na czym świat stoi, wykopując to zielsko z każdego zakątka ogrodu. Jest już wszędzie, a jak przeoczysz maleńką siewkę, to potem bez łopaty nie wykopiesz, takie to-to ma korzenie. Najgorzej jak wrośnie w szczelinę murku, czy kostki brukowej. Jeśli jednak zdecydujesz się na pozostawienie jej w ogródku, pamiętaj: możliwie jak najszybciej usuwaj przekwitnięte kwiatostany!!!
Zdjęcia faktycznie robisz ładne, powodzenia!
A jak znajdziesz u mnie w ogrodzie jakieś roślinki, którymi będę mogła się podzielić, to pisz na pryw. Trochę tego mam, chętnie się podzielę.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj Alu :tan , dziękuję za odwiedziny.
Jeśli chodzi o nawłoć, to już niestety była u mnie na działce, ale zmieniając ją (działkę) bez problemu ją usuwam, po prostu wycinałem gdy kończyła kwitnąć, i wykopywałem, także nie dopuszczam by się rozsiała i jak na razie wyszło tak że mam ją tylko w 2 miejscach, w których chciałem :)
A co do wprowadzania roślin to postanowiłem (buhahaha) że najpierw zrobię porządek z tym co mam, nawet jak zajmie mi to sezon, a dopiero później wprowadzam nowe. Jak na razie mam przygotowany teg róg na bylinki, który pokazałem i rabatkę tak 1,5 x 6m na kwiatki jednoroczne (docelowa ma być przeznaczona na maliny, dlatego będa tam jednoroczne). I powoli przygotowuję 2 duże rabaty (tą ze "skalniakiem" 10 x 1,5m)) i drugą gdzie mam róże i trochę wiosennych cebulkowych (3 x 10m) :P I kawałek całkowicie zachwaszczony pod 2 część warzywniaka. To plany na przyszły sezon. Jak uda się zrobić połowę z tego będę zadowolony :)
A twój ogródek odwiedzę z przyjemnością :) I jak coś znajdę to dsopiszę do listy "chciejstw" ;)

Dużo Słonka życzę!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”