Mój ogród przy lesie cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.6

Post »

Halinko, moja imienniczko, dzięki wielkie ;:180 ;:167
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edziu jak widzisz Chopin jest bardzo popularną różą i jednocześnie piękną, ale pod warunkiem, że nie chorują.
U mnie ich kwitnienie przypadło na codzienne deszcze, które niszczyły kwiaty. :)

Halinko dzięki za cenne rady. ;:196
Okrywanie piwonii na zimę gałązkami iglaków z pewnością było by najlepsze, ale na wszystko ich nie wystarcza, więc dlatego lekko oprószam je korą.
Moje ziemia jest piaszczysta i bardzo sucha, ale dzięki ściółkowaniu korą, która zatrzymuje wilgoć w ziemi, rośliny jakoś sobie radzą, gdyby nie ściółkowanie, to mój cały ogród wysechł by na pieprz.

Wandziu dziękuję, jesteś bardzo miłą i fajną osobą. ;:196
Szkoda, że u Ciebie piwonie nie chcą rosnąć.
Dzielnie walczysz z utrzymaniem wilgoci w ogrodzie, gdyż Twoje dęby są piękne i nadają ogrodowi charakteru, ale wilgoć z ziemi odsysają.

Agniesiu bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i mile słowa. ;:196
Goździki pachną wspaniale i te brodate same się wysiewają.
To także pozostałości po Mamy ogrodzie.
Minęło wiele lat, gdy były sadzone, a one zawsze są. :)

Halinko tak mi przyszło do głowy, że jeśli nie kwitną, pomimo, że są zdrowe i dobrze nawożone, więc tylko błędy w posadzeniu.
Jeśli Ci wiosną znowu nie zakwitną, to w sierpniu przesadź.
Z hydrożelem się nie spotkałam, tzn słyszałam, że zatrzymuje wodę w podłożu, ale go nie stosowałam, z pewnością nie jest tani. :)

Martusiu witaj. ;:196
Od razu z samego rana humor się poprawia po Twoich słowach. :;230
Masz tyle zjawiskowych roślin w swoim ogrodzie, że nawet nie zauważysz nieobecności piwonii, które i tak bardzo krótko kwitną.
Moje goździki mają liście w kropki, pomimo oprysków i to ich główna wada.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)

Eluniu bardzo Ci dziękuję za odwiedziny, wiem, że masz mało czasu dla forum. ;:196
Z tymi piwoniami, to dziwna historia.
Niby lubią słońce i wilgoć i żyzną ziemię, ale moje tego nie mają.
Dwie kępy schowane pod bzem, który się rozrósł, prawie całkowity cień, ogród nie podlewany nieraz nawet dwa tygodnie, materii organicznej to pod korzeniami już wcale nie ma, tylko sypiący się piach, a one kwitną.
Więc, skoro kwitną nie będę zaczepiała, mogą się obrazić. :;230
Moje piwonie z kapersów z pewnością jeszcze długo nie zakwitną, gdyż dodatkowo były nękane przez nornice.
Róża Chopin jest wyjątkowo wrażliwa na deszcz, inne odmiany tak nie reagowały i kwiaty były w miarę ładne.

Halinko Kwak bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź dla Halinki hala 67. ;:167 ;:196

Misiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196

Halinko hala67 życzę Ci sukcesów w kwitnięciu piwonii. ;:196
Muszę Ci tu powiedzieć, że są rośliny, które za chiny u mnie nie chcą rosnąć i to nie z powodu marznięcia.
Bez koralowy o cudnych strzępiastych liściach, a także głóg czerwono kwitnący były trzy razy sadzone i trzy razy padły. Nie wiem od czego to zależy.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Dorzucę jeszcze i ja swoje trzy grosze do dyskusji o piwoniach- nie lubią nawożenia, ani te bylinowe ani drzewiaste, ja swoje posypuję wczesną wiosną niewielką ilością popiołu ze spalonych kości.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu witaj. :wit
Dziękuję Jolu. ;:196
Właśnie popiół podobno zawiera dużo potasu, a tym samym wpływa na piękne kwitnienie roślin, prawda?
Gdy dawniej paliliśmy ognisko w ogrodzie, to zawsze popiół rozsypywałam pod rośliny.
Teraz ognisko zlikwidowałam, a w piecu Mama pali przeważnie węglem, z którego popiół się nie nadaje niestety.
Kości nigdy jednak nie spalałam, z pewnością taki popiół jest bardzo wartościowy. :)

-- 25 lis 2011, o 08:01 --

Moje biedne sasanki także nękane przez nornice.
Wystarczy pociągnąć za listek, a cała kępa z ziemi wychodzi.
Na szczęście bardzo się rozsiewają. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko sasanki cudo, to moje ukochane wiosenne :D Wcale nie widać, że dokuczają im nornice, tak ich dużo i takie wspaniałe....ale pamiętam, ze nornice poniszczyły ci duże kępy.....całe szczęście, ze tak pięknie się wysiewają u ciebie, szybko rosną i pięknie kwitną :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecudne sasanki :D Uwielbiam je.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu dziękuję. ;:196
Miałam jeszcze ogromne kępy takich sasanek ciemno niebieskich, prawie fioletowych, które nornice podgryzły i one się nie wysiały.
Najgorzej jest u mnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy koty Mamy siedzą w domu, a nornice szaleją.
Ostatnio widziałam w liliach same dziury, nie wiem, czy coś zostanie do wiosny. :)

Halinko dziękuję. ;:196
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko sasanki cudowne. ;:180 Ja zamówiłam jedną w tamtym roku. Jak jej się spodoba i zakwitnie to na pewno przybędzie następnych. Tylko trochę się obawiam, bo u mnie bardzo duży problem z nornicami. Chyba przestanę dawać kotom jeść- niech polują leniuchy. :roll:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

no sliczne wiosenne kwiecieje... dlaczego jak dotąd nie mam sasanek? trudne pytanie :) Tajeczko, czy mozna je wsadzić wiosną kupując karpę w ogrodniczym?
udanego piątku i całego weekendu ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

O jej! Ale pokaz sasanek...
U mnie jedna kępa dosć okazała, pozostałe 4 stoją w miejscu... i nie rozsiewają się wcale...
Chyba mnie nie lubią :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Ależ piękne sasanki.Dziękuję,że je pokazałaś,uwielbiam je.To taka namiastka wiosny :D Aby do wiosny ;:196
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Tajko :)
Zdradź sekret tych sasanek. U mnie te zwykłe fioletowe pięknie kwitną i się rozrastają ale pozostałe to tragedia. Praktycznie takie same od momentu zakupu... a przecież nie traktuję ich gorzej... poradź coś...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Teresko, piękne masz sasanki, ja je też uwielbiam, mam białe i te właśnie fioletowo-niebieskie i też u mnie się rozsiewają.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko, wyczytałam, iż "sasanka jest heliofitem ? do rozwoju wymaga dużej ilości światła. Lubi urodzajną, lekką, piaszczystą, raczej suchą i ubogą, ale dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, o odczynie obojętnym lub zasadowym, dobrze wapnowaną. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych (na przykład oświetlonych przez kilka godzin dziennie). Dorosłe egzemplarze świetnie znoszą suszę dzięki głęboko sięgającemu i dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu".
Moja jedyna sasanka ma kwaśną, piaszczystą ziemię. Nie rozsiewa się i nie rozrasta się. Chyba powinnam wzmocnić ziemię dolomitem.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko nie uważam, żeby nornice szczególnie polowały na sasanki, ale u mnie w miejscu ich rośnięcia zrobiły sobie podziemne siedzisko i ciągle je nękają.
Spróbuj posadzić, będzie dobrze. :)

Aguniu witaj. :wit
Sasanki kupowane w doniczkach można sadzić cały sezon ogrodniczy, podobnie jak inne rośliny, a wiosną, to myślę najbardziej optymalny termin.
Tobie także miłego weekendu życzę . ;:196

Mariolciu sasanki są łatwymi roślinami w uprawie.
Może masz za bardzo zbitą, gliniastą ziemię, że nasionka nie mogą wykiełkować, a może przycinasz po kwitnieniu? :)

Aguś bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196
Za wiosną wszyscy już chyba tęsknią.
Aby tylko grudzień zleciał, w styczniu będziemy planowały zakupy i zaczną się wizyty w sklepach ogrodniczych za nasionami i cebulkami bylin. :)

Jagusiu widzisz jak to jest, rośliny rządzą się swoimi prawami.
U mnie z kolei nie wysiały się te ciemno niebieskie, tylko wyginęły.
Sasanki wyhodowałam z nasion z mieszanki kolorów, już 10 lat temu.
Wszystkie duże kępy podgryzły nornice, te, które rosną to samosiejki.
Wiosną znowu dużo przetrzebią, ale następne wyrosną i tak mam co roku.
Jagusiu może masz za bardzo ciężką, gliniastą ziemię dla nich.
Z tego co pisze Halinka lubią suchą, piaszczystą i ubogą, a także przepuszczalną.
U mnie właśnie taka jest.
Nic z nimi nie robię, nawet nie nawożę.
Spróbuj podłoże wymieszać z piaskiem i nie przesadzaj z podlewaniem. :)

Zosiu cieszę się, że sasanki Ci dobrze rosną.
U mnie właśnie te fioletowo- niebieskie zginęły, wiosną gdy spotkam, to dokupię.
One się u mnie nie rozsiały. :)

Halinko dziękuję za cenne rady odnośnie sasanek.
Nawet nie wiedziałam, że lubią suchą ziemię.
One wszystkie warunki, o których piszesz mają spełnione.
Jest sucho, ubogo i przepuszczalnie, gdyż deszcz jak popada, to od razu wsiąka w ziemię.
Nie nawożę ich nawet.
U mnie jest także kwaśna i piaszczysta ziemia, może właśnie dolomit powinnam podsypać. :)

Na dowód tego, że rośliny rosną chociaż nie powinny są moje lawendy, w kwaśnej ziemi obok jałowców i dyptam wciśnięty w świerka, gdzie podłoże ma z opadłych igieł, pomimo, że są to rośliny lubiące zasadowe podłoże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”