Hiacynt - wszystko o uprawie
Re: Hiacynt w domu
Postawiłem Hiacynta w kuchni we wnęce. Ma tam bardzo mało światła. Malucha z boku za kilka tygodni wyciągnę i włożę do kulek hydrożelowych.
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tego, co ja czytałam, to zaciemnianie obowiązkowe do momentu wyczuwalnego pędu kwiatowego. Przecież w naturze hiacynty sadzimy na 20 cm, a na jakiej głębokości są w doniczce? Doniczkę można postawić w dowolnym miejscu, za to pędy można przykryć choćby pudełkami po jogurcie czy śmietanie.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Rapunzel ? mnie się wydaje, że ważniejszy jest fotoperiod ? czyli naturalny cykl dnia i nocy (w ogrodzie wszakże w zimie i wczesną wiosną noc jest o wiele dłuższa od dnia; w pomieszczeniu ? ze względu na sztuczne oświetlenie ? jest dokładnie odwrotnie). Dlaczego tak mówię? Ano dlatego, że ja swoje hiacynty balkonowe sadzę tuż pod powierzchnią ziemi (w zwykłych skrzynkach), pokazują łebki nad ziemią już pod koniec jesieni ? a wiosną kwitną normalnie, mimo iż balkon ma ekspozycję południową, więc jak już słońce świeci, to na całego.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- rapunzel
No to teraz jestem już kompletnie skołowana
W tej sytuacji nie wiem już sama, jaka jest rola oświetlenia elektrycznego w tej sytuacji, bo takie, z którego normalnie się korzysta dla roślin jest nieodpowiednie, a hiacynty by na nie reagowały? 

Re: Hiacynt
Witam
Dostałem właśnie cebulkę hiacynta w szklanej doniczce kupioną w Lidlu. Widać że korzeni jest pełna doniczka i wychodzą na wierzch. Przesadzić czy zostawić w doniczce.
Pozdrawiam
Dostałem właśnie cebulkę hiacynta w szklanej doniczce kupioną w Lidlu. Widać że korzeni jest pełna doniczka i wychodzą na wierzch. Przesadzić czy zostawić w doniczce.
Pozdrawiam
- rapunzel
Miałam podobny dylemat z moimi hiacyntami kupionymi w LM. Najlepiej poczekać, jak przekwitną i wtedy przesadzić dopiero.
To jest maleńki kwiatek. Liście wystają 5 cm ponad cebulę nawet nie ma pączka do kwitnienia jeszcze daleko.
Nie przesadzać?
Ebald
Nie przesadzać?
Ebald
- rapunzel
To faktycznie zmienia postać rzeczy, ja kupiłam już kwitnące hiacynty, a nawet prawie przekwitające na wyprzedaży w LM, ale ich cena była korzystniejsza od ceny cebul.
Skoro nie kwitnie, to może jednak go przesadzić, ale z drugiej strony istnieje ryzyko, że pójdzie w korzenie, zamiast w liście i pęd kwiatowy. Może jakaś minimalnie większa doniczka, żeby te korzenie z wierzchu schować?
Ja wczoraj też kupiłam tego hiacynta a Lidla, ale skoro ogrodnicy umieszczają je w takich małych dnoczkach, to chyba widzą, co robią
Postanowiłam, że jednak nie będę go przesadzać dopóki nie przekwitnie, zobaczymy co z tego wyniknie. 

Ja wczoraj też kupiłam tego hiacynta a Lidla, ale skoro ogrodnicy umieszczają je w takich małych dnoczkach, to chyba widzą, co robią

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Mnie doświadczenie mówi, że większość roślin kupionych w doniczkach wymaga natychmiastowego przesadzenia ? bo sklepom ogrodniczym nie chce się inwestować w ziemię i większe donice. Jak na razie tylko raz zdarzyło mi się, że zakupy były w doniczkach odpowiednich do wzrostu roślin ? i dotyczyło to sukulentów kupionych w sklepie, który nie handluje niczym innym.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
A moje hiacynty rosną w... lodówce.
Link jest tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48757
Link jest tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48757
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Locutus
Z własnego doświadczenia - potwierdzam.
Taki hiacynt hodowany w zbyt małej doniczce, będzie przegłodzony, slaby, a poza tym przy tak małej ilości ziemi jaką dają producenci do pędzenia cebul, bardzo łatwo go przelać lub przesuszyć (jedno i drugie dość niezdrowe)
Z własnego doświadczenia - potwierdzam.
Taki hiacynt hodowany w zbyt małej doniczce, będzie przegłodzony, slaby, a poza tym przy tak małej ilości ziemi jaką dają producenci do pędzenia cebul, bardzo łatwo go przelać lub przesuszyć (jedno i drugie dość niezdrowe)
- rapunzel
Locutus, Galadriela, dzięki za info, w tej sytuacji jutro przesadzę. Czy może być zwykła ziemia uniwersalna?
rapunzel może być zwykła ziemia ogrodowa. Taki hiacynt bardzo lubi nawożenie dolistne bogatym NPK
Podobny temat był w biegłym roku (tyle, że hiacynty były sprzedawane w szkle) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84
Ja je od razu przesadziłam do doniczki, po kwitnieniu kompletnie zasuszyłam w doniczce, a wiosną wrzuciłam takie zasuszone do ogrodu. Jakieś dwa 2/3 tygodnie temu zobaczyłam, że wypuszczają liście więc wykopałam, przesadziłam do doniczki i rosną w domu.

Czy zakwitną czas pokaże
Podobny temat był w biegłym roku (tyle, że hiacynty były sprzedawane w szkle) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84
Ja je od razu przesadziłam do doniczki, po kwitnieniu kompletnie zasuszyłam w doniczce, a wiosną wrzuciłam takie zasuszone do ogrodu. Jakieś dwa 2/3 tygodnie temu zobaczyłam, że wypuszczają liście więc wykopałam, przesadziłam do doniczki i rosną w domu.

Czy zakwitną czas pokaże