Drewniane ławki ogrodowe

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Drewniane ławki ogrodowe

Post »

Witam wszystkich serdecznie. Mam ochotę zrobić ławeczkę , koniecznie drewnianą jednak nie mam pomysłu.
Widziałam u niektórych w ogrodach ławeczki z podkładów kolejowych,z okrągłych bali itd
Proszę o fotki jak wy poradziliście sobie w tej kwestii,dziękuję za pomoc i czekam z niecierpliwością
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drewniane ławki ogrodowe

Post »

Sam jestem w fazie poszukiwań fajnych pomysłów :)
Ja chce jakieś ławeczki wkoło ogniska.
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ,nareszcie ktoś się odezwał,niezła ta ławeczka,podoba mi się ;:138
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

Ja też chyba skorzystam z pomysłu, ta pierwsza bardzo ciekawa, dużo uroku kontrast koloru jej dodaje i nie wygląda na trudna do zrobienia: siekiera, piła trochę zdenerwowania :wink: i będzie przyjemne z pożytecznym ;) dzięki za pomysł
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm tobie Piotrze to dobrze jesteś facetem i masz więcej siły na siekierę itd. mnie tylko zdenerwowanie pozostało :D
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.meblebiesiadne.pl/content/og ... lawka1.JPG
Ta ławeczka też jest piękna i u mnie w ogródku fajnie by wyglądała :tan
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

PiotrS pisze:nie wygląda na trudną do zrobienia: siekiera, piła trochę zdenerwowania (...) dzięki za pomysł
To mi przypomniało, niestety nie mam fotki: bierze się grubszą kłodę (wycięliśmy stare drzewo), najlepiej liściastą bo iglaste mają drzazgi; odcina kawałki na nogi (okrąglaki, zresztą każdy klocek sie nada), a kłodę rozłupuje na połówki, będą robić za ławy. W nogach zrobić wgłębione nacięcie żeby było jak ułożyć okrągłą stronę połówki. Przybić skośnie gwoździami, bitymi przez nogę w siedzisko, z dwu stron. Górę wygładzić ośnikiem, albo i toporkiem jeśli ktoś ma wprawę. Godzina roboty i dwie ławki są. Solidne, stabilne i rustykalnie wyglądają ;)
Oparcie można dorobić z cieńszej kłody rozłupanej analogicznie.
:wit
marrcin
200p
200p

Post »

Tylko jak rozłupać kłodę na pół bez piły itp?
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten "przepis" na ławę jest fajny,cały czas sie wcześniej zastanawiałam czym to sklecić gwożdzie ,wkręty chyba gwożdzie ale 100 tki??
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Jeśli kładziesz taki półokrąglak na klockach (okrąglakach) stojących na sztorc, to można wbić gwoździe przez nogę skosem w górę - w ten sposób nie wystają nigdzie. Od obu stron oczywiście. Ale setki będą za krótkie jeśli to grube. Duże krokwiaki raczej - trzeba spojrzeć ile wejdzie na długość. Bo oczywiście ostrza wystawać u góry nie powinny :lol:
Jeśli natomiast ma to leżeć na klockach poziomych (tak jak ta w początkowym poście pokazana) to gwoździe potrzebne jeszcze dłuższe - trzeba je bić z połowy wysokości 'nogi' i nie wzdłuż siedziska tylko w dwie strony pod kątem - inaczej może się kiwać, albo rozszczypać.
Ewentualnie można mocować od góry - ale tu jest kłopot. Raz że należy użyć wkrętów, albo gwoździ ryflowanych czy kręconych, bo gładkie się wyciągną; dwa - będą zawadzać na siedzeniu (drewno z czasem skurczy się i zaczną wystawać), wypadałoby je zagłębić i zakołkować otwory.

Jak rozłupać kłodę na pół? Siekierą i wbijając kliny. Tak jak się od tysiącleci robiło ;)
Kto nie wie, może znaleźć na jakimś you tubie np. budowę łodzi wikingów czy inne takie 'archeologie praktyczne"; albo zapytać dziadka :D
Podeschnięta kłoda zwykle sama już zaczyna pękać wzdłuż, spojrzeć i wiadomo o co chodzi - wbić kliny by szczelinę poszerzyć, a pęknie.
Ale można '"nowoczesność w domu i zagrodzie" zastosować, jeśli ktoś nie umie drew rąbać: przerżnąć piłą motorową. To dopiero wymaga wprawy, a i więcej równania będzie. Lepiej w tartaku kazać sobie przeciąć, albo poszukać takiego półokrąglaka na składzie.
Bo jak się nie ma wprawy, a tu drzewo spore i siekiera ostra - różnie może być... Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą ;:224
:wit
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jak to warto posłuchać mądrego człowieka ,obserwuj nadal ten wątek będziemy (będę) mieć dużo pytań ;:136
marrcin
200p
200p

Post »

Czy topola się nadaje na takie ławki ?
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

O przepisie na ogrodowe mebelki ;) podane przez Rossynant chciałbym dodać że są niebywale długowieczne :!: u moich znajomych stoją takie od dwudziestu kilku lat :!: przez większość z tego czasu na zewnątrz cały czas, oczywiście ząb czasu zrobił swoje, drewno wypłowiało i są szczeliny, ale ciągle nadają się do użytku :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”