Postacie z książek
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Postacie z książek
Powikłane losy kobiet z jednej rodziny , reprezentujących trzy pokolenia. Maria z dwiema młodszymi córkami ucieka nocą do pobliskiego lasu.Przed chwilą sąsiad ostrzegł ją , że jest na liście NKWD , niebawem przyjadą po nią Rosjanie i wywiozą wraz z dziećmi na Sybir...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Proszę : Część akcji rozgrywa się na terenie obecnej Białorusi ( Łyntupy, Komaje ) , a bohaterka na własnej skórze odczuwa toczącą się wokół historię - żyje zarówno w strachu przed Sowietami jak i Niemcami...
Jest jej ciężko tym bardziej ,że w weku 30 lat zostaje wdową z dwójką dzieci (Helenką i Izydorkiem) i niedokończoną budową domu, bez środków do życia...
Jest jej ciężko tym bardziej ,że w weku 30 lat zostaje wdową z dwójką dzieci (Helenką i Izydorkiem) i niedokończoną budową domu, bez środków do życia...
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Pasuje. Mózg mi paruje od myślenia, ale niestety to ponad jego siły.
Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki:):)
Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki:):)
Pozdrawiam Paulina
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Maria to seniorka rodziny. Pisałam ,że młodo owdowiała , ale w niespełna rok później wyszła powtórnie za mąż za policjanta - Jana Murglina ,który miał opinię uwodziciela i kobieciarza.Z pierwszym mężem (Izydorem) miała troje dzieci :Izydorka , Helenę i Bolesia ( zmarł w niemowlęctwie); z drugim córeczki: Janeczkę i Wandę.
Najstarsza córka Marii - Helena - jest bohaterką kolejnej części sagi. A córka Heleny - Anka - kolejnej. Tak więc ta powieść to historia kobiecych (i nie tylko kobiecych) losów trzech pokoleń - babki, matki i wnuczki, które poznajemy na tle wydarzeń historycznych : powstania, dwóch wojen , okupacji niemieckiej i radzieckiej...są tu też wątki sybirackie.
Dodam jeszcze ,że po długiej poniewierce wraz z repatriantami Maria trafia wreszcie do powojennej Polski i osiedla się w Człuchowie...
Najstarsza córka Marii - Helena - jest bohaterką kolejnej części sagi. A córka Heleny - Anka - kolejnej. Tak więc ta powieść to historia kobiecych (i nie tylko kobiecych) losów trzech pokoleń - babki, matki i wnuczki, które poznajemy na tle wydarzeń historycznych : powstania, dwóch wojen , okupacji niemieckiej i radzieckiej...są tu też wątki sybirackie.
Dodam jeszcze ,że po długiej poniewierce wraz z repatriantami Maria trafia wreszcie do powojennej Polski i osiedla się w Człuchowie...
- koza
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lip 2006, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo tylu podpowiedzi - ciemność widzę
Kojarzy mi się z książkami Barbary Rybałtowskiej .........i tyle 

Ulka buziaki przesyła
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Niestety ,
Rozwiązanie mojej zagadki :
Maria Murglinowa to jedna z trzech głównych bohaterek powieści "Lawendowy pył" E. Marcinkowskiej-Schmidt, D. Marcinkowskiej i K.Schmidt.To interesujaca saga rodzinna, napisana przez babcię, matkę i wnuczkę, które są najstarszymi córkami w ostatnich trzech pokoleniach. To powieść będąca zarazem kroniką rodzinną sięgającą korzeniami początków XIX wieku.Na tle dziejów wspólnie z autorkami cieszymy się z nowej sukienki na bal, narodzin dzieci, przeżywamy zesłanie głowy rodziny na Syberię. To wyprawa w głąb pamięci, świadectwo epoki i niełatwych wyborów To bodaj pierwsza kronika rodzinna pisana wyłącznie przez kobiety i to w dodatku najstarsze córki z kolejnych pokoleń. Nie ma tu miejsca na tani sentymentalizm. Bohaterowie z krwi i kości są targani prawdziwymi uczuciami i namiętnościami Kobiety w zetknięciu z burzliwą historią- powstanie, dwie wojny, okupacja niemiecka i radziecka ; musiały być twarde niczym skała i dokonywać najtrudniejszych Aż po nasze czasy, w których życie stawia inne wyzwania.

Rozwiązanie mojej zagadki :
Maria Murglinowa to jedna z trzech głównych bohaterek powieści "Lawendowy pył" E. Marcinkowskiej-Schmidt, D. Marcinkowskiej i K.Schmidt.To interesujaca saga rodzinna, napisana przez babcię, matkę i wnuczkę, które są najstarszymi córkami w ostatnich trzech pokoleniach. To powieść będąca zarazem kroniką rodzinną sięgającą korzeniami początków XIX wieku.Na tle dziejów wspólnie z autorkami cieszymy się z nowej sukienki na bal, narodzin dzieci, przeżywamy zesłanie głowy rodziny na Syberię. To wyprawa w głąb pamięci, świadectwo epoki i niełatwych wyborów To bodaj pierwsza kronika rodzinna pisana wyłącznie przez kobiety i to w dodatku najstarsze córki z kolejnych pokoleń. Nie ma tu miejsca na tani sentymentalizm. Bohaterowie z krwi i kości są targani prawdziwymi uczuciami i namiętnościami Kobiety w zetknięciu z burzliwą historią- powstanie, dwie wojny, okupacja niemiecka i radziecka ; musiały być twarde niczym skała i dokonywać najtrudniejszych Aż po nasze czasy, w których życie stawia inne wyzwania.
- koza
- Przyjaciel Forum
Ewelinko!!!! Nie czytałam
ale zachęciłaś!!!!!! Poszukam!! Rozumiem, że to książka typu "kobyłka" czyli na kilka zimowych wieczorów wystarczy
Nie odgadłam więc chyba nie mam prawa nowej zagadki wstawić, chyba że do rana nic się nie pojawi......

Nie odgadłam więc chyba nie mam prawa nowej zagadki wstawić, chyba że do rana nic się nie pojawi......

Ulka buziaki przesyła
- koza
- Przyjaciel Forum
No i wątek zamiera....buuuuuu
No to wstawiam postać : Komisarz Michał Nawrocki
No to wstawiam postać : Komisarz Michał Nawrocki

Ulka buziaki przesyła
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
?Lilith" Olgi Rudnickiej 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To może ta nie zawiedzie : jedną z bohaterek jest Babcia Matylda (dla bliskich Mati) - zna się na ziołach, z przyjemnością je zbiera w górach ale też uprawia w przydomowym herbarium...
- koza
- Przyjaciel Forum
Może Babcia Matylda z Malowniczego ? "Okno z widokiem" Magdaleny Kordel 

Ulka buziaki przesyła
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No, szacunek za szybką i właściwą odpowiedź
Brawo !

- koza
- Przyjaciel Forum
Dzięki Ewelinko!
Teraz inne klimaty: Paige . Gdy miała 5 lat zostawiła Ją mama. Rysuje portrety a w każdym z nich jest coś dodatkowego......

Teraz inne klimaty: Paige . Gdy miała 5 lat zostawiła Ją mama. Rysuje portrety a w każdym z nich jest coś dodatkowego......
Ulka buziaki przesyła