Kanna - paciorecznik - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kanna-paciorecznik cz.3

Post »

:wit
Nigdy już nie wyrzucę aksamitek ani ich nie spalę ;:223 Jak można było zrobić coś tak głupiego, tym bardziej, że część była posiana w tunelu między pomidorami i wyrosły ogromne krzaczory :evil:
Wiem, że to nie ten wątek, ale potraktujmy, że ma to związek z uprawą kann :wink: a ja mam pytanie:
Czy istnieje rozdrabniacz, który rozdrobniłby również liście luzem? Przejrzałam wątek n/t ale nic nie znalazłam. Interesuje mnie bardziej rozdrabniacz do części zielonych roślin, liści, itp. a nie do gałęzi.
Adrianie - dziękuję za pomoc.
Januszu, dobrze, nie będę używała określeń, które są dla Ciebie krępujące ale i tak swoje wiem :lol:
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpisuję się pod ostatnim zdaniem Helenki. :)

Janusz co do opisu i zdjęć to muszę jeszcze dokładnie się temu przyjrzeć aby móc się pod tym podpisać.
W hydroponikę bawię się już ze 20 lat a pierwszy raz trafiłam na roślinę (kanę) której nie wystarcza standardowe nawożenie.
Nie chcę aby moje błędy w nawożeniu były odebrane jako wirusy, dlatego poczekajmy na następny sezon i nowe zdjęcia.
Jeszcze za mało mam spostrzeżeń (co do przebarwień na liściach a ich nawożeniu) to był dopiero mój pierwszy sezon z odmianową kaną. Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Helenko.
Sprawdź w All. rozdrabniacz AXT Rapid 2200 podobno tnie wszystko. Nie jest tanie to "ustrojstwo",bo ok. 1000 PLN.
Najlepiej popytaj w sklepach ogrodniczych tam Ci powinni dokładnie przybliżyć ich zastosowanie.
Moim zdaniem nie ma lepszego rozdrabniacza jak rolnicza sieczkarnia. Bardzo szybka i tnie wszystko. Szkopuł w tym,że dużo zajmuje miejsca.

Claudio.
Bardzo rozsądna decyzja. Jeden sezon uprawy nie odpowie na wszystko 'za i przeciw' tej metodzie. Moim zdaniem kłopot może polegać na tym,że w czasie jednego sezonu kanny bardzo rozrastają się i konieczne byłoby zwiększanie pojemników co pewien okres. Ponad to trzeba zrobić kilka prób nawożenia od optymalnego do dużego i jak to miałoby się do kondycji roślin.
Obawiam się,że na większą skalę może to być uciążliwe ale kilka szt. jako ciekawostka całkiem oryginalne, szczególnie przy uprawie z nasion.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Obrazek

Obrazek
Uff udało mi się wkleić pierwsze moje zdjęcia na forum ;:138 może nie są idealne ,ale pomału dojdę do perfekcji .Januszu,czy mógłbyś mi powiedzieć nazwy tych kann .Ta pierwsza rośnie jak chwast a ta druga niestety nie miała przyrostu .Tak jak ją posadziłam tak ją wykopałam :(
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo Dorotko "Pierwsze koty za płoty." Dasz sobie radę tylko trochę cierpliwości.
Canny które pokazujesz, pierwsza jest "Canna Indica" botaniczny gatunek Canny zwany też "Kwiatotrzciną" To była też moja pierwsza zdobycz. Podziwiam jej zdrowotność i wspaniałe liście. Denerwowały mnie kwiaty, bo ni jak nie pasowały do tych wspaniałych liści. Psikus natury. Zawsze je wycinałem jeszcze w pąkach. Same liście były dla mnie ozdobą.
Co do drugiej to trudno odgadnąć,trochę nie wyraźne zdjęcie. Wszelkie odmianowe kanny są delikatniejsze w większym lub mniejszym stopniu dlatego potrzebują więcej troski. Być może kłącze było zbyt przesuszone przez co później zaczęła wegetację. Nie posądzam,że jest chora. Zobaczysz jak będzie spisywała się w następnym roku. Jak powtórzy się to samo to zrezygnuj z jej uprawy.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

No przyleciałam od razu oglądać te fotki kwitnące zimowo a tu cisza :(
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu. Ogrodowy watek zamknięty ale jutro tu wstawię co się dzieje w ogrodzie :shock:
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A widzisz? Trzeba było zamykać? Ech....możesz wstawić u mnie :D Żeby wątek był nadal tematyczny, a ja go tutaj zaraz zedytuję i wstawię moje kanny :D

A to są takie zwykłe kanny, które dostałam od koleżanki:

Obrazek Obrazek

To jest prezent od Janusza - Drozda ale nie wiem jak się nazywa :(

Obrazek Obrazek

A to prezent od Pamelki - kanna Stuttgart

Obrazek

Obrazek Obrazek
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu. Miała być zima i koniec ogrodowej przygody. Zimy nie cierpię i wystarczy,że jestem zmuszony przeżywać ją w realu więc przynajmniej tu jej się pozbędę. Za 2 miesiące zacznie się sianie więc i temat wróci.
Kanny które pokazujesz... ta pomarańczowa to "Wyoming" a ta od drozda to "Picasso"...... na pewno od niego? Nie pamietam :(
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wcale się nie dziwię, że nie pamiętasz. Szaleństwo sępienia pod Dworkiem Lwowskim.... Ledwo się dopchałam do Twojego samochodu... wszystko już wybrane było... została tylko ta kanna.... wcale nie specjalnie ją chciałam, bo wtedy jeszcze nie za bardzo kanny lubiłam [aż się boję to pisać w tym wątku :wink: ] a tu z niej taka piękność wyrosła... i przez to mam ochotę także na inne.... a jeszcze w dodatku ja wszystkie kwiaty piegowate uwielbiam i to chyba moje szczęście że na taką właśnie trafiłam :D
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dworek Lwowski... wielka trema przed pierwszym spotkaniem z grupą "lubelskich" . W ogóle nie kojarzę co kto ode mnie otrzymał. Cieszę się ,że przetrwała do tej pory od naszego spotkania więc warto coś do niej dorzucić a do maja chyba będzie ku temu okazja.
Miłego dnia ;:3 Janusz
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Chciałam spytać jak jest z trwałością kann w wazonie.Tak jakoś szybko zleciał mi ten sezon ,że nie zdążyłam tego przetestować ;:223 .Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie .
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko nie są to kwiaty do wazonu, nie warto ścinać.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witajcie
Chyba wszyscy z niecierpliwością czekamy wiosny ;:65 a tu zimy jeszcze nie ma :?

Januszu - jeśli mogę, bardzo, ale to bardzo niepotrzebnie zamknąłeś swój wątek ;:108 To, co się dzieje teraz w ogrodach, jak zabezpieczane są rośliny jest bardzo ważne, przede wszystkim dla początkujących. Nie wiem, może się mylę, ale wiele błędów w uprawie popełnianych jest właśnie teraz.
To zamknięcie wątku to takie mocne, na kłódkę, czy tylko na patyk :?: Może da się otworzyć :lol:
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No właśnie.... moja Boxi już dawno go przegryzła..... otwieraj furtkę Januszku :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”