Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Skoro, w tym wątku taka luźna dyskusja, nie tylko o odmianach, to może odpowiecie mi na pytanie :wink: . Czy to są pąki kwiatowe, na moim dereniu?

Obrazek
izoterma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od 20 lat mam w swoim ogrodzie dereń jadalny.Krzew nie ma żadnych wymagań a w niekórych częściach kraju rośnie dziko na obrzeżach lasów.Kwitnie bardzo wcześnie i dlatego często obmarzają kwiaty.W ciągu całego okresu uprawy , może 10 razy zebrałem owoce.Nie robiłem nalewek ale konfitury podobne do konfitur z żurawiny/do mięs/.Dobrze dojrzałe smakują na surowo.Krzewy uzyskane z nasion kwitną i owocują po 4-6 latach.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Tak to są pąki kwiatowe, rozwiną się wczesną wiosną.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Olibabko potwierdzam, to pąki. Gratuluję :)
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

:heja To jest tego sporo :D . Dzięki, za potwierdzenie.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Tegoroczne lato w mojej okolicy nie sprzyjało w prawidłowej wegetacji roślin.
Moje derenie w jakiś, im tylko znany sposób poradziły sobie i wytworzyły po raz pierwszy tak dużą ilość pąków kwiatowych. Każda gałązka jest dosłownie obsypana pąkami:

Obrazek

- tak obsypane pąkami kwiatowymi są trzy derenie, które uformowane są w formie drzewka, natomiast czwarty dereń, który zakupiłem uformowany jako krzew (lub drzewko o bardzo małym pniu, ok 8 - 10 cm) po raz pierwszy wykształcił dosłownie kilka pąków kwiatowych (dobre i to na początek), chociaż jest rówieśnikiem pozostałych dereni. Ten dereń dość słabo rośnie - daje małe przyrosty.
- Chciałbym poprosić o podpowiedź sadowników - praktyków, jakie nawozy oprócz naturalnych, najlepiej stosować na lekkich glebach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

kresowiec zdaje się że posiadasz Austriacką odmianę derenia o nazwie 'Schönbrunner Gourmet Dirndl'. Chciałbym się dowiedzieć od ciebie czy prawdą jest to co piszą ludzie, że odmiana ta wyróżnia się od innych niezwykłą słodkością owoców? Owoc podobno jest niezwykle słodki już na samym krzewie, bez dodatkowych zabiegów jak np. przemrażanie czy ulęgnięcie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 21:53

Post »

S_H_A_D pisze:kresowiec zdaje się że posiadasz Austriacką odmianę derenia o nazwie 'Schönbrunner Gourmet Dirndl'. Chciałbym się dowiedzieć od ciebie czy prawdą jest to co piszą ludzie, że odmiana ta wyróżnia się od innych niezwykłą słodkością owoców? Owoc podobno jest niezwykle słodki już na samym krzewie, bez dodatkowych zabiegów jak np. przemrażanie czy ulęgnięcie.
Tak to prawda. Owoce tego derenia sa slodsze niz innych odmian. Np. chcialem podarowac mojej rosyjskiej sasiadce derenia. Po sprobowaniu 7 roznych odmian wybrala wlasnie tego. Ale nie wszyscy sa zadowoleni. Ktos w sieci zalil sie, ze w jego klimacie nie sprawdzil sie. Ja jestem zadowolonych. Polowe zjadlem. Dziala na mnie jak afrodyzjak. Reszta moczy sie w spirytusie. Tu masz zdjecie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/704 ... 1a697.html
kresowiec
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten twój 'Schönbrunner Gourmet Dirndl' jakby trochę inny, bo na zdjęciach w sieci owoce tej odmiany przy szypułce mają jakby jeszcze taki ogonek np. tutaj: http://www.koju.de/pflanzen_pictures/CO ... 499996.jpg . Ale może to pomyłka.
Ale sobie niektórzy cenią sadzonkę tej odmiany 165 zł: http://floraworld.pl/product-pol-1084-D ... rndl-.html
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Faktycznie, cena za sadzonkę 90 - 110 cm, nawet jak rosnąca w doniczce to bardzo, bardzo wysoka.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p

Post »

S_H_A_D pisze:Ten twój 'Schönbrunner Gourmet Dirndl' jakby trochę inny, bo na zdjęciach w sieci owoce tej odmiany przy szypułce mają jakby jeszcze taki ogonek np. tutaj: http://www.koju.de/pflanzen_pictures/CO ... 499996.jpg . Ale może to pomyłka.
Ale sobie niektórzy cenią sadzonkę tej odmiany 165 zł: http://floraworld.pl/product-pol-1084-D ... rndl-.html
Latem zrobię zdjęcie raz jeszcze a dla pewności tez u koleżanki, bo zamówiliśmy razem. Ale w Polsce widziałem o wiele tańsze oferty. Wczoraj przesadziłem z sąsiadami dwa 10-letnie derenie do przed-ogrodu, żeby zrobić miejsce pod 'Matadora' i moja własną gruszkowata selekcje. To dopiero była akcja. Z przejęcia zapomniałem zrobić zdjęcia. Ponoć takich dużych drzew nie powinno się przesadzać ale do moje pierwsze dzikie derenie o byle jakich, maluch owocach wiec jak padną to nie będzie mi zal. Wykopałem, tez i posadziłem od nowa 'Typ Kaukasus', który ucierpiał od dzieciarni i rósł na północ. Trochę go obróciłem i teraz już lepiej wygada.
kresowiec
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że ten twój dereń to 'Schönbrunner Gourmet Dirndl', bo jak sam napisałeś owoce wyróżniają się niezwykłą słodkością, a to jest dość specyficzna cecha wśród dereni, którą posiada właśnie ta odmiana. Chyba że to jakiś inny typ 'Schönbrunner Gourmet Dirndl', który posiada nieco inny kształt owoców lub jakaś siewka która odziedziczyła wiele cech po rodzicu.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p

Post »

Siewka nie może być, bo zamówiłem derenia w sklepie wysyłkowym cytowanym tu przy okazji śliwki:

http://www.manufactum.de/kornelkirsche- ... -p1398070/

Również na innych zdjęciach owoce przypominają wyglądem moje. Ale zobaczymy latem.
kresowiec
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Birne Schweizerhose
To drzewko spodobało mi się najbardziej.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirzan pisze:Birne Schweizerhose
To drzewko spodobało mi się najbardziej.
Cały czas jest w "ostatnio oglądane" na tej stronce bo co dziennie przeglądam stronkę z tą gruszą, jest naprawdę ciekawą odmianą, ale może porozmawiajmy o niej w temacie o gruszach, ten zostawmy dereniom.
P.S. zobacz jakie to rośnie: http://www.gartenfreunde.ch/media/img/p ... TUS-kg.jpg , jak ktoś ma trochę więcej miejsca, to drzewko cud miód.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”