Mój fijoł 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój fijoł 2

Post »

;:224 ależ możliwości jeszcze w tym ogrodzie.
Tyle trawnika do zagospodarowania.
Ja bym nie wytrzymała...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja jednak tych liści na trawniku nie widzę :shock: ( a coś tam było o 3 grabieniu :lol: ).
Zdjęcie kota ;:63
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ewo mam zamiar w tym tygodniu zakopcować róże, żeby mnie zima w końcu nie zaskoczyła :wink:
Moja kicia, też nie odstępuje mnie w ogrodzie i albo leży przy mnie, albo podobnie, jak Twój udaje wiewiórkę :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ależ ta twoja Elmshorn ma duzo pączków :!: :!: Ja tak się zastanawiam, jak to możliwe, że tyle trawnika może być tylko z trawą. Mnie to by tak samo jak Kogrę aż korciło, by go ograniczyć, a przynajmniej pod drzewakmi coś posadzić. A ty nic :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ala :wit Moje róże nadal nie mają kopczyków, ale myślę, że jeszcze mam trochę czasu. Miejsca też mam sporo-muszę to przemyśleć :D
Majka, cieszę się, że Twoje róże za chwilę znajdą się tam, gdzie trzeba. Koty mnie fascynują-włażą z reguły tam, gdzie ich nikt nie prosił :shock:
Grażyna, zarobiłabyś się, gdyby mój trawnik przeznaczyć głównie na rabaty :;230 Dużo do odzyskania, ale będzie więcej do pielenia. Przydaję sobie roboty, jak tylko mogę :D
Oliwko, niektóre części ogrodu już po 3 grabieniu (pod krzewami), teraz jeszcze całość by się przydało :? Kot w naturze bardziej ozdobny :D
Iwona, liczę na dobrą pogodę w przyszłym tygodniu. Wtedy zakopcuję róże.
Wanda, ja mam 22 ary-starczy i na trawnik, i na mnóstwo pracy na rabatach :;230 Działam zawzięcie w kierunku przysporzenia sobie pracy przy pieleniu :D
Jedna z niewielu moich azalii. W tym roku zimą zmarzła do poziomu gruntu, to, co widać, to tegoroczne przyrosty :shock:
Obrazek
Dostałam trzmielinę oskrzydloną z bonusem w postaci runianki :D Dziękuję, Aniu :D Wszystko rośnie :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Ewa ja właśnie czytam dokładnie twój wątek. Jestem na początku przy wrzosach i innych ,wynalazkach,, cudnie u ciebie! i masz piekne róze, chyba się zaprzyjaźnimy :lol:

-- Śr, 23 lis 2011, 21:10 --

To znowu ja. Ewo piszesz że masz nieciekawą ziemię, ale pięknie u ciebie wszystko rośnie. Dosypujesz ,dobrej, ziemi? Ja tak robię, ale mój ogród to studnia bez dna. Ziemia jest w wiekszości fatalna.
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda, z przyjemnością się zaprzyjaźnię :D Ziemię mam gliniastą, ciężką. W warzywniku dzielnie przekopuję, sieję żyto na zielony nawóz, dodaję obornika i gleba jest coraz lepsza. W innych miejscach używam kompostu jako dodatku dla bardziej wymagających roślin. Powojniki posadziłam (niechcący :D ) w miejscu, gdzie mają dobre warunki-niezbyt wilgotno, wapienne dodatki (gruz pobudowlany sprzed 50 lat chyba :evil: ), osłonięte od wiatru. Żurawki i hosty w cieniu, który daje garaż. Zaczątek żywopłotu dokarmiam nawozem sztucznym. Jakoś to wszystko rośnie :D
Zadziwiła mnie ta rudbekia-nie kwitła żadna, przez cały sezon, teraz chyba ta jedna zamierza pokazać kwiat :shock:
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Z Twoich zdjęć widać, że chyba wiosna się zaczyna! ;)
Ta azalia bordowa to co za jedna? Moje też się przebarwiły, ale bardziej brązowoczerwono...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Ewuniu mimo, że jesień, u ciebie jest pięknie zielono i róża kwitnie a ile ma pąków. Myślałam, że zobaczę fotkę ciemiernika a tu nic. Kotek ładny, też mamy ich kilka na działce a jak psocą. :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agata, azalia na pewno japońska, a nazwę sprawdzę, bo etykieta przy niej została :D Kwitła na czerwono, a w sezonie liście z jasnym brzegiem.
Irena, na pewno pokażę jeszcze pąki ciemiernika, bo bardzo mnie ucieszyło, że zamierza zakwitnąć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Azalię japońską musisz solidnie stroiszem okryć, bo zawsze zmarznie.
W ogrodach botanicznych (widziałam film) okrywają agrowłóknną i na to kładą stroisz.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

w tym roku jesienią nabyłem i posadziłem parę azalii japońskich, te które przyszły później w przesyłce mam zadołowane. Zarówno jedne jak i drugie okryłem lekko gałązkami świerkowymi i zobaczę jak przezimują. W innym wątku czytałem, że azalie japońskie okrywane włókniną i dodatkowo przykrywane stroiszem zaparzały się pod takim okryciem, czego efektem było bardzo słabe kwitnienie ...
no, ale w sumie u mnie zima łagodniejsza ;)
Rysiek
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

U mnie też glina, ale to podobno lubią róże. Niestety hosty i wszystkie cieniolubne u mnie padają. Co do azalii japońskich to jest fajny artykuł na ich temat w listopadowym dzialkowcu. I piękne zdjęcia .azaliowych, ogrodów. :shock:
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie ziemia z której garnki można lepić a dobrej ziemi cienka warstwa, którą stale trzeba uzupełniać kompostem.
Jednak jakoś wszystko rośnie w miarę dobrze.
Mamy chyba podobne warunki glebowe.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberia, okryłam, ale naprawdę dobrze wiało :D Potem przymroziło i azalie cofnęły się do poziomu gleby. W tym roku może cuda w pogodzie nastąpią w korzystną stronę i okrycie utrzyma się na roślinach :D
Rysiek, pewnie u Ciebie lekkie okrycie wystarczy :D Swoje azalie japońskie do tej pory przykrywałam tylko włókniną i do zeszłego roku było dobrze.
Magda, u Ciebie jest ciepło i słonecznie, nie myślałam, że to może być problem :D Od północnej strony domu hosty i żurawki też nie dają sobie rady?
Grażyna, bardzo możliwe, że ziemia podobna. Trzyma wilgoć, co w niektóre lata jest zaletą, ale w tym roku obróciło się przeciw moim roślinom :evil:
Pisałam o Rose de Resht, to teraz pokażę :D
Obrazek

W kilku ogrodach widziałam kwitnące ciemierniki i było mi żal, że mój nie chce. Chce ;:138
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”