Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3

Post »

Exotica. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

co tu dużo mówić... jest przepiękny :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Dziękuję, Nusia, no tak właśnie przypuszczałam, że taka duża cebula nie rozpłynęła sie w powietrzu :;230 Wygląda na to, że niechcący wyjdzie mi cała plantacja :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wyjęłam cebulę z ziemi i ma ona korzenie. Czy one same odpadna jak całkiem uschną, czy mam je oderwać? Na razie trzymam cebulę bez doniczki i ziemi i czekam aż całkiem zaschnie. Czy mogę tak trzymać? jak długo?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! Wczoraj zaczęły się u mnie rozwijać pąki zakupionego w lidl'u hipeastrum. Pierwszy kwiat otworzył się tylko trochę i zwiędł... dziś zrobił tak kolejny. Zastanawiałem się dlaczego się tak dzieje. Okazało się, że pęd kwiatowy u nasady cebuli jest zgniły, a po wyjęciu całej cebuli z doniczki okazało się, że jest ona jak galareta. Zdziwiło mnie to trochę, bo nie podlewałem jej zbyt często. Niestety cebula zakończyła swój żywot, a zapowiadała się tak dobrze. ;(

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

bool-to nie Twoja wina,przyczyną tego jest właśnie torf i sposób traktowania cebul, opłakany :evil: przez producenta
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim cebula posadzona zbyt głęboko. Ja kupując cebule w markecie zawsze wyciągałam je z doniczki i najczęściej okazywało się, że są one po prostu zasypane ziemią bez dbałości o korzenie, które zawsze były zgniłe, ale po oczyszczeniu i ponownym posadzeniu pięknie kwitły. Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dlatego zazwyczaj unikam zakupów roślin w marketach... bo tam w torfie siedzi wszystko i nieproszonych gości też tam sporo.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Ja cebule w doniczce kupiłam dwa razy ,pierwszy raz było wszystko ok,ale następnym razem cebula była w opłakanym stanie i zgniła.Od tamtej pory nie kupuję w doniczkach.
Najlepiej jest robić tak jak pisze szarotka od razu po przyniesieniu do domu ,wyjąć z ziemi ,oczyścić ,zasypać i wsadzić do nowej ziemi.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślałem, że przesadzanie może zaszkodzić jakoś kwitnącej roślinie i chciałem przesadzić na spokojnie jak już będzie po wszystkim... niestety cebula tego nie doczekała. Ale w przyszłości będę wiedział jak postępować z takimi marketowcami (choć nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek nabędę hipeastrum w markecie, już chyba sklepy internetowe są bezpieczniejsze). :)
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Bezpieczne może tak, ale na pewno droższe. Ja co roku w okolicach lutego kupowałam w obi w Niemczech i były to naprawdę śmieszne pieniądze, bo było to około 30% wartości tych kupowanych w centrum ogrodniczym. Tym sposobem dorobiłam się pokażnej kolekcji bez wielkiego uszczerbku na domowym budżecie. Pozdrawiam.
Nadwyżki z domu i ogrodu
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

szarotka66 pisze: dorobiłam się pokażnej kolekcji bez wielkiego uszczerbku na domowym budżecie.
szaroka66-wobec powyższego czekamy na pokaz Twojej kolekcji ;:65
Jeśli nie masz zdjęć, podaj chociaż listę odmian hippeastrum, jakie znajdują się w Twoim posiadaniu ;:109
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

ostatnia szansa pisze:Wyjęłam cebulę z ziemi i ma ona korzenie. Czy one same odpadna jak całkiem uschną, czy mam je oderwać? Na razie trzymam cebulę bez doniczki i ziemi i czekam aż całkiem zaschnie. Czy mogę tak trzymać? jak długo?
;:7 :wit :?: :?: :?:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Ok postaram się coś wstawić, żeby nie było tylko teorii. Pozdrawiam. Z nazwami odmian może być problem, bo w obi na etykietce nawet nie jest poprawna nazwa hippeastrum tylko amarylis, ale po obejrzeniu wielu zdjęć na pewno mogę stwierdzić, że między innymi mam: apple blossom, apricot beauty, clown, red lion, lily star, aphrodite i kilka innych jeszcze nie zidentyfikowanych, ale mam nadzieję, że uda mi się zrobić zdjęcia jak zakwitną i wtedy może pomożecie mi w rozpoznaniu., chociaż osobiście nie mam "parcia" na oznaczenia odmian. Pozdrawiam.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Co do kupowanych w marketach zwartnic ? doświadczenie mówi mi, że przesadzenie do większej donicy, wypełnionej podłożem dla kaktusów wystarcza, nawet jeśli nie oczyścimy cebulek z ziemi, w której były (raz trafiłem na coś, co wyglądało na torf, a raz na coś, co wyglądało jak zmielony korek).

Co do pytania Ostatniej Szansy ? osobiście nie obcinałem korzeni i jak cebule podeschły, to razem z korzeniami poszły do lodówki. Zobaczymy za jakieś dwa miesiące, czy dobrze zrobiłem.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”