Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu, pięknie się prezentuje Twój ogród w panoramie ;:63 Iglaki takie duże ,liatrie też siałam i pikowałam i tak się zastanawiałam latem, co to za kwiaty :roll: Znalazłam odpowiedź ;:138 ;:138 Rzeczywiście, niespotykany kolor iryska ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu masz piękne oczko wodne i wygląda na duże. ;:138
W moim pełno liści z orzecha pływa, a nie mogłam powybierać, gdyż zamarzło, jak byliśmy ostatnio.
Ja z powodu nornic nie wysypuję rabat żwirkiem, chociaż rojniki na jego tle lepiej wyglądają, ale gdy ziemię przemielą z kora, to nie jest tak widoczne.
Tej plagi chyba się nigdy nie pozbędziemy. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolka ;:167 coś pomyślimy ;:108
Wandziu :wit przeniosłam w tym roku wszystkie wysokie irysy w jedno miejsce...z takich jak na fotce mam jeszcze w kolorze czekoladowym, też jest cudny.
Ten kolor co Ci się podoba słabo kwitnie...wypuścił tylko dwa pędy a to już trzeci sezon jak go przyniosłam. Jeszcze jakiś kolor dostałam ma być mało spotykany ale nie kwitł.
Dyshia ;:167 jak kupiłam cebulkę liatry nie kłącze, w tym roku sprawdziłam bo myślałam że coś mi się pomyliło ale nie, wykopałam i okazało się że każdy pęd kwiatowy na dole rośnie z cebulki.
Romko ;:196 to prawda kolorek mało spotykany, ta odmiana duża rośnie i koniecznie trzeba pęd podwiązywać bo się przewraca.
Kolekcja irysów mi się robi :;230 szkoda tylko że krótko kwitną.
Taju ;:167 jak spojrzę to według krzaczków które rosną blisko oczka rzeczywiście wygląda na duże ale liczę że jak wszystko podrośnie, szczególnie tulipanowiec będzie ok.
W przyszłym roku obsadzę brzegi oczka, jak rośliny się rozrosną to złagodzą brzegi obłożone otoczakami.
Liście z oczka zalecają wyłowić, jak oczko zamarznie to zachodzą procesy gnilne i są szkodliwe dla rybek...też mi liści nawpadało ale oddałam rybki sąsiadce...oczko ma dużo głębsze...u mnie by się podusiły, jest za płytko ok 80-90cm.
Jak zabezpieczyć hebe :?:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna różyczka mi wpadła w oko na pierwszym planie... I floksy jeszcze kwitną? To aktualne foty?

U mnie też są nornice a teraz krety ryją jak szalone. Na zwirku nieraz wyryją i wkurza mnie to niesamowicie. Ja kładę geowłókninę, agro jak dla mnie za słaba. Teraz dałam miedzy tuje szmaragd w zywopłocie, bo mam dosć plewienia tam. Ale znów nie mam trocin tak duzo na przykrycie... no i zawsze coś pod górkę!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu wczoraj jechałam do Agnieszki 111 przez Twoją miejscowość ale nie mogłam namierzyć Twojego ogrodu mimo tego ze potem i Aga mi tłumaczyła gdzie Cię znaleźć.Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu się spotkamy na zebraniu.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Aniu,zaczęłam śledzić powstawanie Twojego ogrodu i stwierdzam,że tempo masz zawrotne ;:138 Od płaskiego ogrodu doszłaś do ogrodu z klimatem :D .Zima idzie,będzie czas na dokładniejsze prześledzenie,tymczasem napisz,co za roślinka jest na poprzedniej stronie,na zdjęciu za liliowcami,to chyba trzecie zdjęcie :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropelko :wit fotki są wcześniejsze...w ogrodzie zrobiło się monotonnie. Gdzie nie spojrzę to jednakowe kolory, dobrze że posadziłam kilka iglaków to jest jakaś zielona plama.
Trocin nie radzę sypać...gryzonie mają pod nimi ciepło i się rozmnażają, szukają też robaków... przy okazji zżerają korzenie...szmaragdy też im smakują. Wysypałam trociny pod jodłą...cały czas pod spodem było zryte. Przez trzy lata cały czas zruszałam ziemię bo pod spodem były tunele, do tej pory coś jest nie tak bo igły są podeschnięte. Brabanta też mi wykończyły...usechł a jak wykopałam to tylko górę, korzeni nie było tylko kikut z objedzoną korą.
Jolka ;:167 na razie to się wybieram, chyba że coś wyskoczy niespodziewanego ;:108
Do mnie trafić jest prosto...mieszkam od ostrego zakrętu kilka metrów dalej ;:65
Malbork zamek widać z daleka :;230 :;230
Miriam :wit ta roślinka to szałwia muszkatołowa...po przekwitnięciu sama się wysiewa, siewki pojawiają się błyskawicznie i do zimy jest duża rozetka liściowa...czeka cierpliwie przez zimę a na wiosnę wypuszcza więcej liści i piękne kwiaty, jest bardzo ozdobna. Po przekwitnięciu gorzej wygląda, nieraz całkiem zanika a nieraz wypuszcza boczną odnogę i kwitnie w następnym roku.
Stary kwiatostan usycha, zawsze go wycinam ale korzenie i zieloną część zostawiam...w tym roku zostawiłam sześć siewek, przepikowałam w nowe miejsce.
Zaobserwowałam że w pierwszym roku po posadzeniu najładniej kwitła liście były ogromne a w tym roku są dużo mniejsze.
Zrobię fotki jak wyglądają sadzonki tuż przed zimą.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu hebe nigdy nie odważyłam się posadzić, chociaż wiem, że niektóre odmiany pięknie kwitną.
W moim oczku wodnym nie ma rybek.
W najgłębszym miejscu ma 70 cm.
Zamarza do samego dna. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju :P jestem pionierem...posadziłam i obsypałam liśćmi. Jeśli przetrzymają zimę to dobrze jeśli nie to trudno...krzaczki różnią się kolorami listków.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- nie strasz, ja juz połowę "pasa ze szmaragdami" wysypałam trocinami...
Nie chcę gryzoni, nie chce gryzoni, nie chcę gryzoni...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Ale piękne fotki, czy to już wspomnienia :?: Byłam w niedzielę na działce pookrywać roślinki , żadnych kwiatków nie znalazłam :roll: Aniu co to jest -zdjęcie za różą, czerwone koraliki :lol:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropelko ;:196 zwracaj po prostu uwagę co się dzieje pod trocinami ;:108 Z tego co widziałam drzewka są większe, moje były dużo mniejsze.
Romko ;:167 to Jarząb Szwedzki...popularna odmiana, nadaje się na nalewki...owoce ma większe od zwykłej jarzębiny i bardzo smaczne.
Obrazek
Szałwia muszkatołowa....
Obrazek
W takich rozetkach zimuje, sadzonki przepikowałam na jesieni...wszystkie sześć, będzie duża plama przy ogniku...z tyłu posadzona jest czerwona monarda, powinien być fajny efekt.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Widzę przycięty krzew,co już ogoliłaś?A ta szałwia to jakaś wyjątkowa,urzekła mnie ;:108 Efekt będzie murowany,dobrze to obmyśliłaś ;:138
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko :wit wierzbę Hakuro zmniejszyłam...wybarwia się tyko na nowych przyrostach, trafiłam na ładny ciepły dzień...sekator wpadł mi w ręce :;230 Róże też przycięłam. Wszystkie gałęzie poszły do spalenia...jeśli coś przez zimę umarznie to poprawię na wiosnę.
Zapomniałam tylko o astrach bylinowych, kępy są duże więc wykoszę kosą ;:108 tak będzie najwygodniej.
Troszkę letnich wspomnień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Skalniakowy maluch, podzieliłam na jesieni i przesadziłam na nowe miejsce...wyrosło dużo nowych rozetek...wszystkie kępki obsypane są kamykami...bardzo im to odpowiada, wyglądają dużo lepiej jak w poprzednim miejscu. Nie wiem czy przetrwał biały kolor, mrówki w środku rozetki zrobiły sobie dom.
Obrazek

Obrazek
Zawilec pobił rekord w rozsiewaniu, rośnie już w kilku miejscach.
Obrazek
Żonkile znalezione w rowie, ktoś wyrzucił...wykopałam i podzieliłam cebulki...takimi pachnącymi kwiatuszkami się odwdzięczył.
Obrazek
Jakaś odmiana Dzielżanu...bardzo niska od znanych wysokich odmian.
Obrazek
RH z biedrony...podsypałam nawóz do różaneczników i azalii...krzaczek zakwitł i liście zrobiły się zdrowe...wcześniej miał kilka podeschniętych liści. Teraz wygląda zdrowo...jako osłonę dostał worek po cebuli...pomysł podpatrzony w programie ogrodniczym.
Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ten biały narcyz to Poeticus bardzo go lubię bo chociaż kwiaty niepozorne, w porównaniu do innych, to zapach cudowny.
Mam pytanie odnośnie szałwii- czy ona jest dwuletnia, czy po zakwitnięciu ginie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”