Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
Ja ma znów pytanie troszkę z innej beczki. Do mojego fuji finepix mam konwerter (nie wiem jak poprawnie się to pisze). Do czego mogę go wykorzystać, ale poproszę tak łopatologicznie 

- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Konwertery - to uklady optyczne zblizone swa budowa do obiektywu. Jest ich kilka rodzajów - nie wiem posiadaczka ktorego jestes. I tak:
- telekonwertery wkreca sie pomiedzy korpus aparatu a obiektyw. Wydluzaja ogniskowa najczesciej o 1.5 lub 2 razy. jeśli masz obiektyw o ogniskowej np. 100 mm, to po zalozeniu konwertera otrzymujesz obiektyw 150 lub 200 mm - w zaleznosci od krotnosci tegoz. Istnieja takze telekonwertery nakrecane na obiektyw.
- konwertery szerokokatne nakreca sie na obiektyw. Pozwalaja na zmniejszenie ogniskowej obiektywu i co za tym idzie, poszerzenia kata widzenia obiektywu. Mozna je stosowac na dowolny typ obiektywu
- konwertery macro, np. Raynox. Pisalem juz o nim wczesniej, w ktoryms z poczatkowych postow. Naklada sie je na obiektyw. Pozwalaja na robienie zdjec macro z dosc duzym przyblizeniem.
PS. Pisze bez polskich znakow diakrytycznych - bo jestem w pracy.
- telekonwertery wkreca sie pomiedzy korpus aparatu a obiektyw. Wydluzaja ogniskowa najczesciej o 1.5 lub 2 razy. jeśli masz obiektyw o ogniskowej np. 100 mm, to po zalozeniu konwertera otrzymujesz obiektyw 150 lub 200 mm - w zaleznosci od krotnosci tegoz. Istnieja takze telekonwertery nakrecane na obiektyw.
- konwertery szerokokatne nakreca sie na obiektyw. Pozwalaja na zmniejszenie ogniskowej obiektywu i co za tym idzie, poszerzenia kata widzenia obiektywu. Mozna je stosowac na dowolny typ obiektywu
- konwertery macro, np. Raynox. Pisalem juz o nim wczesniej, w ktoryms z poczatkowych postow. Naklada sie je na obiektyw. Pozwalaja na robienie zdjec macro z dosc duzym przyblizeniem.
PS. Pisze bez polskich znakow diakrytycznych - bo jestem w pracy.
Papcio wbił to sobie dovito157 pisze:Totalne nieporozumienie!Papcio pisze:ja myślałem, że bitmapa jest tym najdokładniejszym formatem zdjęć ponieważ zapisywane są wszystkie bity po kolei.
Bitmapa, czyli grafika bitmapowa to jeden z rodzajów obrazów graficznych tworzonych w komputerze.
()
Reasumując: bitmapa - to zdjęcia, grafika wektorowa - to rysunki.

Zielonym do góry!
- vito157
- Kontakt:
Ale jak sfotografujesz grafike wektorowa - to juz bedzie bitmapa... 

- Merghen
Zmusiłeś mnie do pójścia do szafy i wyciągnięcia jak się okazało telekonwertera 1,5x. Mam Fujifim S5500 i ciekawi mnie czy jest do niego coś podobnego do Raynox'a. Tylko,że to już nie najnowsza wersja a takie lepsze macro by się przydało. W drugim fuji S8000 mam funkcję 'super macro'. Czy to działa podobnie?
O Raynox'ie doczytałam w necie. Podoba mi się

- vito157
- Kontakt:
Telekonwerer 1,5x przedłuża Ci ogniskowa obiektywu o 1,5 raza, czyli wydłuża Ci teleobiektyw.Merghen pisze:Zmusiłeś mnie do pójścia do szafy i wyciągnięcia jak się okazało telekonwertera 1,5x. Mam Fujifim S5500 i ciekawi mnie czy jest do niego coś podobnego do Raynox'a. Tylko,że to już nie najnowsza wersja a takie lepsze macro by się przydało. W drugim fuji S8000 mam funkcję 'super macro'. Czy to działa podobnie?
Raynox pasuje na wszystkie obiektywy od średnicy 52 do 67 mm.
Super macro w S8000 pozwala na robienie zbliżeń. Tę samą funkcję spełniaja obiektywy macro. Nawiasem mówiąc, aparaty kompaktowe z małymi matrycami dają o wiele większe powiększenia, niż lustrzanki.
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Dodalbym tylko, że to załączony do szkła adapter umożliwia szybki montaż na obiektywach o średnicy 52-67mm.vito157 pisze:Raynox pasuje na wszystkie obiektywy od średnicy 52 do 67 mm.
Samo szkiełko jako takie ma jednak gwint 43mm - więc na tej średnicy obiektywy można wkręcać bezpośrednio. Na pozostałe średnice można również zamontować stasujac pierscienie redukcyjne - na przykład można zamontować na obiektywie o średnicy 49mm stosując pierścień step-down z 49 na 43mm (ewentualnie step-up z 49 na 52mm a potem mocując za pomocą adaptera)

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- Merghen
O adapterze się też doczytałam
Teraz muszę zastanowić się czy dokupować Raynox'a do starego typu aparatu czy zostać przy 'super makro'? Choć osobiście lubiłam tego mojego staruszka - ma jaśniejszy obiektyw (bo chyba tak to się prawidłowo nazywa?) więc może sobie zrobię prezent... 

- vito157
- Kontakt:
No... to jak już Ci
dyktuje... 

- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Witaj Vito,
Wątek niezwykle pouczający
Na razie przeleciałam przez niego zatrzymując się jedynie na tematach, które od dawna spędzały mi w nocy sen z powiek. Mogę powiedzieć tylko jedno; Kawał dobrej roboty!
Mi z pewnością pomoże nie tylko ze względu na hobby (tak orchidee jak i fotografię), ale także na oceny w szkole; właśnie robię moje A2 w tym fotografię
Czekam na dalsze wskazówki
Wątek niezwykle pouczający

Czekam na dalsze wskazówki

- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
To drugi rok A-Levels, czyli teoretycznie ostatni rok przed uniwersytetem 

- vito157
- Kontakt:
A.... Tu u nas jest inny system, choć to też wyspa.
Ja kończyłem tu (poza tym, co kończyłem w PL) fotografię na St. John's College. 

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej, znalazłam wreszcie, tak zachwalany przez pamelkę wątek.
Vito, z ogromną radością poczytam i poćwiczę bo chciałabym robić lepsze zdjęcia. Dziękuję
Vito, z ogromną radością poczytam i poćwiczę bo chciałabym robić lepsze zdjęcia. Dziękuję

- vito157
- Kontakt:
Zapraszam!
PS. Nie widzisz dziwnego podobieństwa nicków?
PS. Nie widzisz dziwnego podobieństwa nicków?