Brukselka - bardzo mała
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2011, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brukselka - bardzo mała
Pierwszy raz postanowiłem posadzić brukselkę, poczytałem co i jak, na rożnych stronach inne informacje.
1. Posadziłem takie sadzonki 30 cm. na początku czerwca.
2. Sadzonki odpowiednio podlewałem żeby nie miały sucho.
3. W połowie września, jak już nie ma za dużo słońca uciąłem wierzchołek i trochę liści żeby więcej światła dochodziło do dołu.
4. Jest połowa listopada, na górze są jak piłeczki pingpongowe ale bardzo luźne (podobno te na górze takie mogą być), ale te poniżej są o średnicy 1- 1,5 cm
Co zrobiłem nie tak, bo one chyba już nie urosną ??
Czy zbyt późno posadziłem.?
Proszę o porady Kogoś kto już sadził brukselkę i w miarę ładna wyrosła, bo w internecie znajduję sprzeczne informacje.
Pozdrawiam.
1. Posadziłem takie sadzonki 30 cm. na początku czerwca.
2. Sadzonki odpowiednio podlewałem żeby nie miały sucho.
3. W połowie września, jak już nie ma za dużo słońca uciąłem wierzchołek i trochę liści żeby więcej światła dochodziło do dołu.
4. Jest połowa listopada, na górze są jak piłeczki pingpongowe ale bardzo luźne (podobno te na górze takie mogą być), ale te poniżej są o średnicy 1- 1,5 cm
Co zrobiłem nie tak, bo one chyba już nie urosną ??
Czy zbyt późno posadziłem.?
Proszę o porady Kogoś kto już sadził brukselkę i w miarę ładna wyrosła, bo w internecie znajduję sprzeczne informacje.
Pozdrawiam.
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brukselka - bardzo mała
W tym roku również posadziłam brukselkę po raz pierwszy i powiem Ci, co zaobserwowałam. Rozsadziłam ją jak sadzonki miały 10-15cm, w dwóch miejscach. Jedno na ziemi po oborniku a drugą na ziemię nienawożoną w tym roku. No i ta na oborniku - jak się można domyślać - była dużo ładniejsza aczkolwiek nie zastosowałam odpowiedniego odstępu między roślinkami
. No i b.duże kapustki urosły na zewnętrznych roślinach, o dziwo zwłaszcza tych rosnących od północy. Te w gąszczu też były ładne ale miały więcej luźnych brukselek, od podstawy. Wpadłam na pomysł, że w przyszłym roku posadzę brukselkę w 1 rzędzie. Nie ucinałam wierzchołków a mimo to kapustki były całkiem ładne, tylko te odstępy...

Czyli wybiegnięte. Poza tym - jak słusznie zaobserwowała Karolina- nawożenie. No i rzecz równie ważna- typ gleby. Zbyt suche i przepuszczalne, o małej zawartości prochnicy oraz podmokłe , ciężkie ,pod brukselkę się nie nadają.kluczyk1234 pisze: Posadziłem takie sadzonki 30 cm.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2011, o 11:39
A kiedy posadzić brukselkę- w kwietniu, maju czerwcu ??
Ja posadziłem pod płotem, dość szybko urosły do góry są na 1,5 metra, tylko główki bardzo małe.
Ja posadziłem pod płotem, dość szybko urosły do góry są na 1,5 metra, tylko główki bardzo małe.
- klaszka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 paź 2011, o 21:22
Kiedyś wyczytałam, ze starej "komunistycznej"
książki na temat rolnictwa, że rozmiar brukselki zależy od rozstawy roślin. Im większe odległości tym większe kapustki... w ten sposób podobno regulowano rozmiar w uprawach na dużą skalę. Zachodnie społeczeństwo preferowało brukselkę drobną, na wschodzie była moda na grubaski 

Pozdrawiam, Klaudia