Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Iwonko te wysokie temperatury to raczej nie u nas ;:224 Myślę, ze w naszym regionie będzie góra 5-6 stopni w dzień, ale w nocy ;:224
Kilka zimowych zabezpieczeń tradycyjne już w sezonie jesiennym pokażę ;:108 Ogrodowe jutro, bo oczy się zamykają :;230
rh
Obrazek

acer Garnet, metasekwoja i sośnice
Obrazek

clemki
Obrazek

klony /w tym roku już bez rurek, zobaczymy, ja sobie poradzą ;:224 / i takie rożne inne :D
Obrazek

kryptomerie i choina
Obrazek

ale ciekawe fotki dzisiejszego wieczoru, prawda :;230 pora na spoczynek się udać ;:65 ;:41

Żeby choć nieco się zrehabilitować jeszcze kwitnąca driakiew, wrzosy i bażynka ;:63
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze pełna profesja wielki szacun ;:138
8008M
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 11:18

Post »

:wit
Jolu trzeba przyznać bardzo piękne te zabezpieczenia bo i jest co zabezpieczać. Ciekawi mnie mój przewodniku dlaczego na rh masz takie siatki i czy to wystarczy, bo większość na tym forum okrywa je bardzo szczelnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47885" onclick="window.open(this.href);return false;
A to może będzie ogród - Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No miałam właśnie pytać czy sasanki wysiane ale już wiem że jeszcze czekają bo Marta zapomniała przekazać nasiona ale mam nadzieję że do czasu wysiewu jeszcze zdąży i będę mogła poprosić o sadzoneczkę chociaż jedną.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu jestem pełna podziwu nad twoim zabezpieczaniem roślinek, pełen profesjonalizm ;:138
Te cieniujące budki dla rh są niesamowite :shock: to chyba wieloletnie konstrukcje po zimie po prostu chowane, czy tak :?:
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

O raju jakie zabezpieczenia , to ja wcale do zimy gotowa nie jestem ;:14 ;:14 i nie mam czasu :cry: :cry:
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Jolu - szczęka mi opadła :shock: Do tej pory naiwnie myślałem, że jak okręcę włókniną to będzie dobrze :oops:
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Paweł ale u Ciebie to cieplej jest ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

;:180 ;:180
No to ja się nie dziwię, że potem wszystko tak kwitnie.
Pełna profeska.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu dzikuję ;:196
Madziu nie słyszałam, aby dosyć szczelnie okrywać rh ;:224 w jakim celu? One nie boją się aż tak mrozów, gorsze znacznie są susza i zalegający śnieg lub lód pośniegowy / potrafią połamać krzaczek, wyłamać pąki/.
Ponieważ dom mam parterowy, pomimo, że rh rosną od północnej strony mają nieco słońca przez jakiś czas. Dlatego cieniówka, aby słońce ich nie ususzyło.
Joluś jak wzejdą sasanki będziemy dzielić, póki co jeszcze czekam na nasionka. Mam nieco zaszczepionych koleusów, więc ... co się odwlecze :wink:
Aguś wszystko będzie zależało od tego, jak szybko urosną :roll: Pamiętasz ubiegłoroczne .... w tych by się już nie zmieściły ;:108
Mireczko nic się nie martw, w tym roku pogoda sprzyja spóźnialskim ;:108 bardziej niz tym, którzy się pospieszyli :lol:
Chociaż ;:224 na sobotę planowałam prace ogródkowe ..... a tu zapowiadają dawno nie widziane przez nas opady.
Pawełku też mam okręcone włókniną niektóre roślinki, klony bardziej kolumnowe póki co :lol: ale jak takiego Garneta rozłożystego okręcić ;:224 sośnicę, o rh nie wspomnę. Kolejny rok je cieniuję i mam nadzieję będzie dobrze. Nie boisz się choróbsk grzybowych na rh w agro?
Mireczko u Pawła cieplej i zaciszniej w ogrodzie, u mnie zacisze dopiero w fazie wzrostu :;230
Dorotko dziękuję ;:196 mam nadzieję, że z roku na rok roślnki będą się trochę uodparniały. Okręciłam ostatni raz laurowiśnie, jeśli znów przemarzna znacznie wiosną wypadają z ogrodu.
Jak uzgodniłam na sobotnim spotkaniu jeszcze wiatrochrony muszę dla magnolii wykonać, może w sobotę .... Tyle pączków, szkoda, aby przemarzły.
Jeszcze jedno na koniec muszę zauważyć, cieniówka na siatce ogrodzeniowej to był bardzo dobry pomysł. Pomijając funkcję cieniującą, izolującą od otoczenia /nasiewanie chwastów/, jeszcze w znacznym stopniu wyhamowyje wiatry, a jak szadź na cieniówce osiądzie ogrodzenie, jak pełne :D
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Ja do tej pory nic nie okręcałem i jak patrzę na prognozę pogody to jeszcze długo nie będę okręcał. Jestem tylko pełen podziwu dla profesjonanych okryć w Twoim wydaniu ;:180 Mi w poprzednich latach wystarczało cierpliwości na okręcenie włókniną lub nakrycie doniczką :wink:
Zastanawiam się, czy znowu nie założyć letnich opon do samochodu :roll: Wczoraj gdzieś wyczytałem, że pierwszy większy śnieg ma być u nas w połowie stycznia :wink: W ciągu najbliższych dwóch tygodni temperatura ma nie spadać poniżej -2. Coś się tej pogodzie pozajączkowało :roll:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Jolu tak starannego zimowego okrycia w życiu nie widziałem :shock: ja jednak poczekam do ostatniej chwili, bo obecne temperatury nie wydają się stosowne do okrywania, a w ostatniej chwili to wiadomo krzywo, prosto, aby ostro :;230 no i używam słomy a od niej się mocny bałagan robi w ogrodzie więc czekam aby szybko po tym nabałaganieniu wszystko okrył śnieg :wink: i mam posprzątane.
Czy na pierwszej fotce to ten Dezember Gold tak świeci po oczach :?:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No no Jola zabezpieczenia pierwsza klasa :uszy Na spacer z kotami faktycznie nie trzeba ale po wsi szukać już tak :evil:
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jolu super "domki" wybudowałaś dla swoich roślinek ;:138 .Ta sosna zwróciła moja uwagę właśnie dlatego że ma taki pokrój kolumnowy, ale nie myślałam że ona jest dodatkowo jeszcze formowana a proszę napisz mi co to za roślinka która u Ciebie w wątku nazywana jest mopem.?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, przyłączę się do chóru - super zabezpieczenia zrobiłaś roślinom... zima im nie będzie straszna :)
ja dotychczas zrobiłam tylko kopce różom... nie wiem, czy będę okręcać dodatkowo rośliny włókniną, zależy od prognoz pogody...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”