Chcę mieć życie usłane różami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chcę mieć życie usłane różami

Post »

No to ja też w temacie miniaturek :D , chociaż jeszcze bez doświadczeń, czy przezimują, bo wsadziłam w ziemię cztery w tym roku - dwie kremowe, czerwoną i różową. Obsypałam je porządnie ziemią, okryłam jedliną i mam nadzieję, że przeżyją...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Wandziu, piękna ta Twoja Cosmos. Czy przesadziłaś ją do ogrodu, czy nadal jest w donicy :?: . Ja wszystkie, które miałam w donicach poprzesadzałam na jesieni do ogrodu. Jakoś nie mogę się przekonać do róż w donicach
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Agatka123, byłam dzisiaj w LM, żeby sprawdzić co tam jeszcze mają. Wszystkie rośliny z placu na zewnątrz były przecenione do 1 zł. Ale niczego porządnego nie znalazłam, chcociaż bardzo chciałam. O różach to już w ogóle nie było nawet mowy :roll:
Anetko, zobacz ile osób mówi, że ich miniaturki przetrwały. Może jednak istnieje jakaś szansa. Ale dobrze, że trochę studzisz moje nadzieje. Jeśliby różyczki padły, mniejszy będzie mój smutek. A na ich miejscu pojawią się natychmiat nowe, większe odmiany :)
JSZFRED, o, jak fajnie, że się odezwałaś. Mam nadzieję, że teraz będziemy miały okazję częściej sobie pogaworzyć, niekoniecznie tylko o różach, ale także o innych ogrodowych roslinach :)
Ewamaja, trzy lata to super. Ciekawa jestem, gdybyś przesadziła w inne miejsce po dwóch latach, czy by przetrwały. Ale to dobrze wiedzieć, ze one mogą zaniknąć. Dzięki. Wezmę to pod uwagę. :)
gosiu07, jeżeli mi te żólte przezimują, to w przyszłym roku kupię sobie inne kolory. One nie są drogie, to i starata będzie niewielka :wink:
Gajowa, ja też jestem ciekawa, czy te miniaturki przeżyją. Kiedyś forumka Tara zapewniała mnie, że one dobrze znoszą zimę, i pokazywała fotki swoich. Bardzo mnie zachęcała do ich posadzenia. Zobaczymy jak te nasze dadzą sobie radę.
Alutko, ja tę swoją Cosmos przesadziłam od razu po swoich imieninach, czyli w czerwcu. Bałam się, że latem wyschnie mi w tej doniczce. Od tamtej pory fajnie się w gruncie rozrosła i mam nadzieję, że dobrze u mnie przezimuje. Ale chyba w przyszłym roku zaryzykuję i spróbuję uprawiać jakieś różyczki w dużej donicy. Najwyżej potem zimą zmarzną. Trudno.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wanda, za tę zawrotną cenę kupiłabym cokolwiek :;230 O miniaturkach czytałam u kogoś, że są krótkowieczne. Rozumiem, że Tobie zależałoby na utrzymaniu ich jak najdłużej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewuniu, to były jakieś rojniki, rozchodniki, których już i tak mam w nadmiarze. Szałwia, marna zresztą. Też ją mam. No i na przykład mieczyki w doniczce z suchymi liśćmi. Na pół uschnięte iglaczki. Nie no, sam szajs.
A co do tych rożyczek miniaturek, to liczyłam na to, że będą takie jak te zwykłe róże, to znaczy z roku na rok większe. Wiem, naiwna jestem. Ale może.. W każdym razie poeksperymentować można.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu moja znajoma z powodzeniem uprawia w gruncie już kilka lat takie miniaturki z doniczki .
Powiem Ci , ze u niej zimują dobrze , tak więc cierpliwie czekaj wiosny :lol:
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu ja też wsadziłam w tym roku 3 takie miniaturki po 1 zł i rosły i kwitły pięknie więc też bym chciała żeby przezimowały , tym bardziej że ich kwiat był ponad miesiąc idealny nawet jak padał deszcz
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

A ja posadziłam wczesną wiosną marketową miniaturkę do donicy z dodatkiem hydrożelu i pięknie kwitła całe lato. Rozrosła się kilkakrotnie i do teraz ma mnóstwo liści i pączki. Owszem, zdarzył się niewielki incydent z mączniakiem, ale po oprysku mlekiem ustąpił. Teraz pójdzie na próbę na strych i tam przezimuje (0-5*C). Jestem ciekawa efektów tego minieksperymentu :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Wandziu, nie chcę mówić, ze wszystkie miniaturki padną, być może Twoja przetrzyma zimę i będzie pięknie kwitła, czego Ci oczywiście życzę, szczególnie, że jest od synka.
Co do róż w donicach to najlepszym rozwiązaniem jest chowanie ich na zimę do chłodnego pomieszczenia typu garaż czy strych. A najlepiej donice włożyć w jutowy worek i zakopać w ziemi wtedy jest pewność, ze róże nie zmarzną. Ja swoją Bonikę pewnego razu schowałam z donicą do nieocieplonego domku na narzędzia i tam mi padła po zimie. Najprawdopodobniej było jej za zimno ale być może miała za sucho bo zapomniałam jej podlewać :oops: . I znowu piszę straszne rzeczy :?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Anetko, Rozeto, Katik, Agatko123, jak widać, z tymi donicami bywa przeróżnie, nie ma na to reguły. Każdy ma inne doświadczenia. To jakby gra w loterię.
Teraz w marketach też są miniaturki. Ciekawa jestem, czy gdyby tak wziąć taką do domu, poczekać, aż przekwitnie, i potem wstawić w chłodne miejsce, to czy przetrwałaby do wiosny. Bo kolorki są w tych sklepach piękne :D Chyba się skuszę na jakąś i sama się przekonam, co dalej będzie. Tylko żeby w tym chłodzie, w piwnicy lub na strychu, nie zapomnieć o podlewaniu :wink: A z pamięcią to może być trochę gorzej.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Moja mama tak właśnie zrobiła w ubiegłym roku, i teraz ta miniaturka spokojnie sobie rośnie w ogrodzie. Jedna rzecz jest dość istotna - trzeba ją trzymać w chłodnym miejscu.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

100krociu, a więc szlaki przetarte. Idę w takim razie kupować miniaturkę, bo do wiosny bez różyczek chyba nie wytrzymam :wink:
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Wandziu, a gdzie widziałaś te miniaturki. Też bym sobie kupiła, co by sobie umilić życie ;:88
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alutko, widziałam wczoraj w LM koło centrum M1, a tydzień temu w OBI. I strasznie mi sie podobały takie morelowe :roll:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ja się na róże w doniczkach nie piszę, nie chce mi się tego tachać i starać się czy przeżyje zimę. Lepiej niech sobie rosną w gruncie, dość sporo tego mam. :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”