Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

Nie żebym lubiła, ale.... Jest racjonalna argumentacja... Mikołaj musi przyjechać saniami - śnieg konieczny... Choinka bez śniegu? - sam smutek... Ogród otulony białym puchem - czyste piękno... Skrzący się mróz widziany przez okno ciepłego pokoju- magia!
No i wiosenne przymrozki sa najforsze, ale ... w tym roku mam butelki, więc powinno być dobrze :D
Bardzo ładne stopniowanie... forum, forumsze (?) i najforsze...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O... ale dyskusję wywołałam ;:224 Tyle ataków na panią zimę. Zgadzam się z większością, że jest zimno, trzeba palić w piecu itd, ale też jest wiele pozytywów. Może zwracając większą uwagę na plusy zimy łatwiej przetrzymać jej minusy? A poza tym będę się upierać przy jednej kwestii. Bez zimy nie byłoby radości z wiosny ;:108 , z każdego najmniejszego kwiatuszka. Kiedyś w "Ogrodach" był super artykuł. Autorka mieszkała kilka lat w jakimś bardzo ciepłym kraju, gdzie wiecznie trwało piękne lato i rośliny cały czas bujnie rosły. W pierwszym roku jej się to podobało, potem coraz mniej. I doszła do wniosku, że nasza zmienność pór roku jest najcudowniejsza na świecie. Wiąże się z nowym życiem, z oczekiwaniem.....
Może dlatego też zima nie jest lubiana, że w miastach rzadko jest ładna - częściej bura i brudna. Ale np. już w górach naprawdę jest pięknie - i jak świeci słoneczko ;:3 naprawdę ciepło. Zgadzam się jednak z tym, że zima powinna być śnieżna i krótka. Ufff....ależ się rozpisałam w obronie Pani Zimy ;:224
Izuniu ;:167 piękna ta chryzantemka.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale póki co do grudnia jej nie będzie.... :heja

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/10 ... lko-nocami
Grażyna.
kogro-linki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

I tu się cieszę wspólnie z Tobą Grażynko. Niech jej jeszcze nie będzie, niech dopiero będą białe święta, piękny styczeń i luty, a w marcu nie już zawita Wiosna :tan
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Przemku, też tak myślałam, ale własnie zostałam z błędu wyprowadzona. Główkowałam, jak zmusić chryzantemę do wcześniejszego kwitnienia i wykombinowałam, że trzeba jej stworzyć wiosną warunki szklarniowe, dopóki się na dobre nie ociepli. To chyba jedyny sposób, a czy skuteczny, okaże się następnej jesieni :D

Agnieszko, Ta chryzantema jest jesienią jak płomienna azalia wiosną. Takie ogrodowe słońce - o ile kwitnie :roll:
Za zimą większość jednak nie tęskni :lol:

Olgo, zgadzam się z Tobą :lol:

Grażynko, znakomite podsumowanie "wad" zimy ;:63 Zapomniałaś tylko dodać, że jest za zimno :;230

Elżuniu, palenie nie jest takie najgorsze, przynajmniej jest dzięki temu ciepło chociaż w domu ;)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tosiu, zabrzmi to teraz przewrotnie, ale ja bym wolała, zeby zima już przyszła :uszy
Wszystko przygotowane na jej nadejście, jak jeszcze w żadnym sezonie mi sie to nie udało, kopczyki na różach ... I co, ma być teraz ciepło? Rozhartują się rosliny i dopiero będzie źle.
Jak już nie możemy zimy uniknąć, to niech gadzina przychodzi w terminie! ;:164

Grzesiu, rozumiem, uczulenie ;) :;230
W kwestii zimy jesteśmy zgodni :D

Izulku, jak już musi być zima, to nie mogłaby sobie trwać miesiąc, no ewentualnie 2, a nie jak ostatnimi czasy - osiem ?

Udało mi sie stopniowanie, co? :;230

Asiulku, radość oczekiwania na "nowe życie" daje mi sadzonkowanie :D Gdyby zimy nie było, może więcej osób odkryłoby magię tego zajęcia ...
Pięknie może i jest, ale monotonnie. Po upływie 2-3 miesięcy dostaję alergii na biel i już nie jestem w stanie tego piękna kontemplować.
Tylko proszę, nie mów, że zimą jest ciepło! Dla mnie "ciepło" oznacza temperaturę powyżej 20 stopni :lol:
Chryzantema potrafi być bardzo piękna - jak kwitnie :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To żurawki - dla Piotrusia, z prośbą o identyfikację.
Tak wyglądała domniemana Marmelade wiosną, w lipcu i jesienią

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji może jeszcze nazwiesz tę?
Niestety ona umarła, a była taka piękna!

Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Fakt ładna, zniknęła Ci po zimie?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kiciula, z tego co wiem, to chryzantemy należą do roślin "krótkiego dnia" i aby im przyśpieszyć kwitnienie, można sztucznie skracać dzień, zakładając worek na łepetynę... a może mi się coś pomyliło :roll: ... najlepiej spytać fachowca, czyli naszego Marka - Orinoko ;:108
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Izuniu - domniemana jest nią naprawdę :) za jasna na 'Mahogany' i liście nie te. Ta druga to była 'Mercury', fakt - piękna żurawka! :wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję bardzo, Piotrusiu, za rozwianie wątpliwości i za nazwę tej drugiej żurawki. Ona była niezwykła" taka kolorowa, a tajemnicza ...

Walentynko, nie po zimie. Zachorowała i umarła jak jeszcze kilka innych roslin :? Nie opryskałam na czas i choroba ją zabiła :(

Madziu, faktycznie, przypominam sobie, że takie sposoby stosuje się w hodowli chryzantem szklarniowych, ale czy to samo odnosi się do gruntowych? Być może .... Spróbować zawsze można. Dziękuję :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

czy to samo odnosi się do gruntowych?
Izo, dokładnie to samo. Chryzantemie należy skrócić dzień, by przyspieszyć jej kwitnienie. W wątkach chryzantemowych doczytałem się, że we wrześniu dzień skracamy jej do 6 godzin, czyli w praktyce w południe zarzucamy na krzak wiadro :lol:
Zastanawiam się, dlaczego Twoja złocista nie zakwitła w pełni, skoro ten rok jest wyjątkowo sprzyjający dla późnych chryzantem? (Mój stary ogród leży 20km od Twojego i te same dąbki kwitły w pełni już 2 tygodnie temu). Może troszkę więcej gliny im podrzuć :?:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Jacku. Myślę, że do kwitnienia potrzebują też trochę słońca, a w ostatnich dniach było w większości pochmurno i bardzo zimno (2-4 stopnie). Tak myślę, bo nie znajduję innego powodu.
3 lata temu zima przyszła dużo wcześniej, bo ta chryzantema zakwitła ok. 10-go, a po 2-3 dniach już była zmrożona, a rosła w ziemi bez dodatku gliny.
Zobaczymy, czy w następnym sezonie uda mi się jej kwitnienie przyśpieszyć :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Iza... patrzę na tę Twoją chryzantemkę... mam taką samą... i moja w tym roku zachowała się podobnie... kwiat otwarty tylko częściowo, wiele pąków... i tak trwa...
chatte pisze:Wszystko przygotowane na jej nadejście, jak jeszcze w żadnym sezonie mi sie to nie udało, kopczyki na różach ... I co, ma być teraz ciepło? Rozhartują się rosliny i dopiero będzie źle.
A kto kazał, co? Gdzie teoria... gdzie temperatury ustabilizowane na poziomie kilku stopni poniżej zera? Od kiedy to się zabezpiecza zgodnie z kalendarzem, zamiast podług wskazań natury? :wink:
I tego się będę trzymać, bo nie chce mi się chwilowo kopczykować :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goś, widać w naszym rejonie ta chryzantema miała jakieś niesprzyjające warunki :?
gorzata76 pisze: A kto kazał, co? Gdzie teoria... gdzie temperatury ustabilizowane na poziomie kilku stopni poniżej zera?
Kto kazał? Sama aura :lol: Jak usypywać kopczyki ze zmarzniętej ziemi? A jak w dzień temperatura utrzymuje się na minusie, to nie ma siły, żeby ziemia nie zmarzła na kość. W nocy były już tak niskie temperatury, ze gdzieniegdzie ziemia jest nadal zmarznięta, mimo, ze w dzień temperatury plusowe ...
Czyli czas na kopce był właściwy i tego będę się trzymać ;) ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”