Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Asiu kochana :D - dziękuję za miłą dedykację. Śliczności! Cieszę się bardzo, że u Ciebie maleństwo dało radę (ale nigdy nie wątpiłam w to, że tak będzie :wink: ).
Wysyłka paczki opóźni się niestety, bo jestem unieruchomiona na jakiś czas...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu,
ale Dałaś po oczach... Przecudnej urody, ten maleńki kwiatuszek na masdevallii striatella. Te paseczki takie wyraźne...

No i zapowiedzi kwitnień zapowiadają się interesująco ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

I ja przybiegłam pochwalić cudnego kwiatuszka na masdevalli striatella. ;:180 ;:138
Prześliczne maleństwo.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No tak :D - Arletka i Justynka - obie "masdevalliowe dziewczyny" zaszczyciły mojego kwiatuszka pochwałami. Bardzo nam miło (tzn. mnie i 'Striatelli').
Również Wszystkim odwiedzającym dziękuję serdecznie za gratulacje, miłe życzenia i 'wzorkowe' zachwyty :)
Sama też nie mogę się napatrzeć na te urocze fioletowe paseczki. Naprawdę, wyjątkowy dla mnie ten storczyk ;:166
Cała reszta pączków na 'Striatelli' rośnie na potęgę. Chyba rozkwitną wszystkie prawie równocześnie. Na pewno pokażę ;:108

Coraz ciekawiej wygląda pąk Coelogyne salmonicolor. Rosną pąki na Polystachyii (wychodzą z pękniętej pochewki kwiatowej)
Pojawił się też mały pęd na 'Schillerianie'. Tyyyyle radości sprawiają takie niespodzianki :tan :heja
madzik pisze:Asiu kochana :D - dziękuję za miłą dedykację. Śliczności! Cieszę się bardzo, że u Ciebie maleństwo dało radę (ale nigdy nie wątpiłam w to, że tak będzie :wink: ).
Wysyłka paczki opóźni się niestety, bo jestem unieruchomiona na jakiś czas...
Madziu - wiesz, że hoduję tę Masdevallię, abyś i Ty odtworzyła sobie masdevalliową kolekcję. A szanse są duże, bo oprócz kwiatuszków,
rośnie sporo młodych przyrostów. Jak będzie duża kępka na wiosnę lub lato, to zoperuję :wink:

Zaniepokoiłam się tym Twoim "unieruchomieniem" (???).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Art/Asiu - Wiesz, ja nie przepuszczam takich okazji...Zwłaszcza, gdy można podziwiać takie cudne kwiatuszki u Kogoś ;)
U mnie masdevallie odpoczywają, jest za ciepło. Pomimo całkowitego zakręcenia kaloryferów w mieszkaniu mam temp. około +24stopnie.

Niesamowite kwitnienia u Ciebie się zapowiadają. Najbardziej niecierpliwie będę czekać na kwiatuszki u Coelogyne ( zwłaszcza, że zaczynają mi się te orchidee coraz bardziej podobać ;:224 ) i Polystachyi.
Uwielbiam jej kwiatuszki... moja nadal kwitnie, a wnet będzie mieć koleżankę w pomarańczowym kolorku :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - 24 st.przy zakręconych kaloryferach ??? Chyba Ci zazdroszczę :wink:
U mnie Masdevallie też odpoczywają za wyjątkiem 'Striatelli'. Oto ona w pełnej krasie. Te maleńkie kwiatuszki wyglądają jak dzwoneczki.
Rozśmieszył mnie pewien etap rozwoju pączka (zdjęcie zatytułowałam "gardełko" :) )

Obrazek Obrazek

Kolejne zdjęcia pokazują nietypowy rozkwit kwiatów Polystachya fallax
Zawsze z psb wyrastały łodyżki kwiatowe z pączkami. Tym razem z pochewki kwiatowej wyłaniały się już rozkwitnięte kwiaty.
Wyglądało to jak "poród czworaczków". Ostatniemu dzisiaj musiałam pomóc, bo się zaklinował jako ostatni...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I...w takiej pozycji już zostały. Pewnie im niezbyt wygodnie :roll: Ale pachną dość intensywnie - jaśminowo.

Na koniec sesja z rozkwitu Coelogyne salmonicolor

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Bardzo ciekawe dla mnie to kwitnienie. Kwiat b.duży w stosunku do młodej rośliny, wygląda okazale i egzotycznie.
Warunki uprawy rośliny chłodolubnej. Świetnie czuje się razem z Masdevalliami.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Pięknie wygląda masdevallia w pełni kwitnienia :D Powiedz proszę jakie temperatury zapewniasz masdevallią. Ta to chyba należy do miniatur?
Polystachya fallax faktycznie dziwacznie zakwita :shock: Moja jest czysto biała, ale jeszcze nigdy w ten sposób nie ukazywały się kwiaty. Super to wygląda :wink:
Coelogyne cóż... piękny ;:224
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Lauro, że podobają Ci się te kwitnienia. Po długim okresie posuchy (jeszcze nigdy tak długo ona nie trwała :? ) mogłam wreszcie coś pokazać.
Na szczęście jest więcej oczekiwanych zapowiedzi.

Co do temperatur w "masdevalliowym pokoju" to w dzień ok. 20 st., a w nocy przy szybie o parę stopni mniej. Jednak tam często wietrzymy
poprzez mikrowentylację w oknie. Teraz jest na tyle chłodno, że podłoże wolno przesycha i zaczął pojawiać się na powierzchni podłoża biały nalot.
Natychmiast więc usunęłam wszelkie kępki sphagnum, by nie zatrzymywały wilgoci.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Brawo!! Prawdziwa uczta dla oczu!
Dziękuje za możliwość ogladania tak pięknych kwitnień. ;:108
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedź. U mnie też mało kwitnień obecnie. Pojawiło się co prawda sporo pędów, ale wiadomo, że ta pora roku raczej kwitnieniom nie sprzyja.
W pomieszczeniu gdzie trzymam masdevallie też mam podobne temperatury. W nocy spada do 14-15*C. Okno jest cały czas rozszczelnione, a w nocy delikatnie uchylone. Z przesychaniem podłoża nie mam problemu, bo nad roślinami mam zamocowany wentylator. Mimo, że warunki powinny im sprzyjać to nie kwitną tak jakbym oczekiwała :roll:
Może w najbliższym czasie też uda mi się coś pokazać :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu moja Polystachya fallax też tak dziwnie się rozwinęła. Moja jest cała biała, a u Ciebie widzę lekki akcent czerwieni ;:138
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu to prawdziwa uczta dla moich oczu :shock: . Wszystkie kwitnienia piękne, ale dosyć dobrze mnie znasz i wiesz już, że Masdevallia striatella to prawdziwy cukiereczek, do którego ciągnie moje łapki ;:183 . Kwitnienie Coelogyne salmonicolor także przypadło mi bardzo do gustu. Kwiat piękny i majestatyczny. Muszę pooglądać sobie jeszcze inne kwitnienia tej rośliny. Ciekawi mnie Asiu, czy ten kwiat rozwinoł się do końca ? Jakoś nie utkwił mi w pamięci obraz kwitnienia Coelogyne :oops: .
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jak bardzo się cieszę, że wreszcie na 'top' w orchidarium przebiły się wątki o gatunkowych storczykach, a nie o 'ciapkach', 'mućkach' czy 'biedronkach'!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Vito mam nadzieję, że nie masz chyba nic przeciwko zwykłym hybrydom Phalaenopsis. Wszak to one cieszą nasze oczy, kiedy botaniczni ulubieńcy odpoczywają od kwitnienia :wink: .
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu wspaniale Ci rozkwitła Masdevallia. Bardzo ciekawa byłam jej kwiatów.
Widzę, że wielkością i kształtem bardzo przypominają moją M. coriacea, tylko inne wybarwienie i chyba mocniej się otwierają. Ciekawie to wygląda jak jest tyle kwiatków.
Podoba mi się jak ujęłaś ten środek.

Również gratuluję rozkwitu Coelogyne. Bardzo podobają mi się ta jej wielkie kwiaty.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”