Identyfikacja róż
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja róż
Julka, to na bank Pastella, ona właśnie tak się przebarwia jak piszesz.
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki dziewuszki, to juz mam jeden zakup z glowy
a raczej - zamiast Pastelli musze Aspirinki szukac 

Uff, ile ja się naoglądałem "żółtków" ;P
może to Jan Spek (w markecie miały być też takie róże, a wiadomo, że jest mnóstwo pomyłek - na Help Me Find są różne zdjęcia, niektóre pasują, a niektóre zupełnie inne, ale w książce Żyły "Róże" pisze, że ma aż 55 płatków i rośnie zwarcie, a on wzrost miał raczej "rozlazły" i płatków miał w porywach koło 30), Chinatown (dużo zdjęć na HMF i w necie się zgadzało - kolor, układ płatków, ale nie ma mowy o silnym zapachu! - no chyba, że zapachnie dopieroza rok?) lub Postillion (dużo zdjęć się zgadza, choć też pojawiały się informacje, że pachnie...) - na razie to mój typ nr 1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
pozdrawiam Andrzej
- Jule
Jak juz sobie tak zgralam, to tu tez wstawie. Moze ktos ma sugestie? albo ma cos podobnego u siebie?
Czerwien wpada w amarant - kwiat pelny i trzyma sie bardzo dlugo 2-3 tygodnie. Kwiaty osadzone sa pojedynczo na pedach hmmm co jeszcze... nie pachnie tz pachnie ciut ale dopiero w pelnym rozkwicie mozna to wyczuc.
Rosnie dosc mocno - przycieta na krotko przed wykopaniem, sadzona w lipcu u mnie - jest obecnie dosc spora. Troche mi chorowala ale jest to roza po przejsciach

Troche slabe zdjecie ale widac jak wyrosla.

A tak wyglada juz ciach

Czerwien wpada w amarant - kwiat pelny i trzyma sie bardzo dlugo 2-3 tygodnie. Kwiaty osadzone sa pojedynczo na pedach hmmm co jeszcze... nie pachnie tz pachnie ciut ale dopiero w pelnym rozkwicie mozna to wyczuc.
Rosnie dosc mocno - przycieta na krotko przed wykopaniem, sadzona w lipcu u mnie - jest obecnie dosc spora. Troche mi chorowala ale jest to roza po przejsciach

Troche slabe zdjecie ale widac jak wyrosla.

A tak wyglada juz ciach

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji. Dostałam tą roślinkę jako "gratis" od Sprzedawcy. Przejrzałam wszystko i nadal nie wiem co to jest.
Kolczasta łodyga, sztywna, uchował się czerwony owocek podobny jak u berberysów, ale listki podobne do akacji? Zdjęcie nie najlepsze ale tylko takie mam.
http://img708.imageshack.us/img708/2507/pict2702d.jpg

Helena
Kolczasta łodyga, sztywna, uchował się czerwony owocek podobny jak u berberysów, ale listki podobne do akacji? Zdjęcie nie najlepsze ale tylko takie mam.
http://img708.imageshack.us/img708/2507/pict2702d.jpg

Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
Re: pomóżcie, bardzo proszę
Wygląda na jakąś dziką różę.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Równiez uważam ze wygląda na dzika różę.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, strasznie mi te listki na różę nie wyglądały
Tylko tak szczerze mówiąc, to tych dzikich róż za wiele nie widziałam
Helena

Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Jule
Moze sie przypomne

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Jule,
ja nie wiem co za piękność z niej jest, ale najbardziej mi pasuje na Niemeczkę. Kilka jest do niej podobnych.
Może kiedyś zobaczysz podobną kwitnącą już i sama się upewnisz jak się zwie.

ja nie wiem co za piękność z niej jest, ale najbardziej mi pasuje na Niemeczkę. Kilka jest do niej podobnych.
Może kiedyś zobaczysz podobną kwitnącą już i sama się upewnisz jak się zwie.
- Jule
Tak-tak, na pewno kiedys wpadnie mi w oko podobna rozyca
Ogolnie, to byla by mi rybka
ale posadzilam ja w dosc kontrowersyjnym miejscu hihi i przydalo by mi sie wiedziec jak bedzie rosla. Ale niezlomnie, będę szukac dalej 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Kochani, kupiłam w zeszłym roku stary dom z ogrodem i zastałam tu około 50 róż. Niestety, nie znam ich nazw, nie wiem, jak rosną i jak je powinnam pielęgnować. Dziś proszę Was o pomoc w identyfikacji sześciu z nich, bo do pozostałych nie mam dokumentacji fotograficznej.
Bezimienna róża nr 1. Jest to duży krzak o kilku grubych i sztywnych pędach. Na końcu każdego pędu jest tylko jeden kwiat, ale duży i piękny, ciemnoczerwony o eleganckim kształcie - no jak z kwiaciarni

Bezimienna róża nr 2. Krzaczek jest bardzo delikatnego pokroju, gałązki są cienkie i filigranowe, kwiaty białe, pojedynczo umiejscowione na pędach o bardzo delikatnym kształcie, niby obiektywnie nieduże, ale proporcjonalne do gałązek na których się rozwijają. Przycinałam ją w kwietniu normalnie na 3-4 oczka, ale przyszło mi do głowy, że może ona jest pnąca jakaś, albo co? Jakby jej tak wcale nie przycinać, to co by było?

Bezimienna róża nr 3. Ta róża rozpięta była na stelażu i na nim pozostała. Ma grube i sztywne pędy i piękne ciemnoczerwone kwiaty zebrane w pęki. Wygląda chyba jak climber, ale kwiaty miała tylko na czubkach pędów? Czy to dlatego, że powinna być bardziej przygięta do poziomu?

Bezimienna róża nr 4. Te dwa pierwsze zdjęcia robiła poprzednia właścicielka. Pokazują one, jaka to była piękna i obficie kwitnąca róża, o ciemnoczerwonych kwiatach i sztywnych grubych pędach. Ja się naczytałam, że trzeba przyginać, zdemontowałam kratkę, na której była rozpięta i przygięłam, tak, jak mi się zdawało, że będzie dobrze. Coś jednak źle zrobiłam, bo niektóre pędy obumarły, a te co zostały nie rozgałęziły się i kwitły bardzo marnie, co widać na dolnych zdjęciach. Na ostatnim zdjęciu różowa - o niej więcej poniżej.

Bezimienna róża nr 5. Teraz różowa róża (chyba pnąca, ale o dość krótkich pędach), o zdecydowanie delikatniejszym pokroju i cieńszych pędach niż poprzednia. Kwitnie drobnymi kwiatkami ale tworzy całe ich bukiety, po kilka na gałązkach. Kwitnie do dziś. Na ostatnim zdjęciu to ten krzaczek pierwszy z lewej.

Bezimienna róża nr 6. To dość duży krzew o silnym pokroju, kwitnie całe lato i jeszcze dziś ma resztki kwiatów. Pędy sztywne i wyprostowane, na każdym bukiet kwiatów o ciemnoczerwonych płatkach.

Bezimienna róża nr 1. Jest to duży krzak o kilku grubych i sztywnych pędach. Na końcu każdego pędu jest tylko jeden kwiat, ale duży i piękny, ciemnoczerwony o eleganckim kształcie - no jak z kwiaciarni

Bezimienna róża nr 2. Krzaczek jest bardzo delikatnego pokroju, gałązki są cienkie i filigranowe, kwiaty białe, pojedynczo umiejscowione na pędach o bardzo delikatnym kształcie, niby obiektywnie nieduże, ale proporcjonalne do gałązek na których się rozwijają. Przycinałam ją w kwietniu normalnie na 3-4 oczka, ale przyszło mi do głowy, że może ona jest pnąca jakaś, albo co? Jakby jej tak wcale nie przycinać, to co by było?
Bezimienna róża nr 3. Ta róża rozpięta była na stelażu i na nim pozostała. Ma grube i sztywne pędy i piękne ciemnoczerwone kwiaty zebrane w pęki. Wygląda chyba jak climber, ale kwiaty miała tylko na czubkach pędów? Czy to dlatego, że powinna być bardziej przygięta do poziomu?

Bezimienna róża nr 4. Te dwa pierwsze zdjęcia robiła poprzednia właścicielka. Pokazują one, jaka to była piękna i obficie kwitnąca róża, o ciemnoczerwonych kwiatach i sztywnych grubych pędach. Ja się naczytałam, że trzeba przyginać, zdemontowałam kratkę, na której była rozpięta i przygięłam, tak, jak mi się zdawało, że będzie dobrze. Coś jednak źle zrobiłam, bo niektóre pędy obumarły, a te co zostały nie rozgałęziły się i kwitły bardzo marnie, co widać na dolnych zdjęciach. Na ostatnim zdjęciu różowa - o niej więcej poniżej.

Bezimienna róża nr 5. Teraz różowa róża (chyba pnąca, ale o dość krótkich pędach), o zdecydowanie delikatniejszym pokroju i cieńszych pędach niż poprzednia. Kwitnie drobnymi kwiatkami ale tworzy całe ich bukiety, po kilka na gałązkach. Kwitnie do dziś. Na ostatnim zdjęciu to ten krzaczek pierwszy z lewej.

Bezimienna róża nr 6. To dość duży krzew o silnym pokroju, kwitnie całe lato i jeszcze dziś ma resztki kwiatów. Pędy sztywne i wyprostowane, na każdym bukiet kwiatów o ciemnoczerwonych płatkach.

- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Małgosiu, biała róża to Schneewitchen / Iceberg (posiada dwie nazwy). Identyczną mam u siebie. Niestety żadna z pozostałych nie jest mi znana. Natomiast warta pochwał jest róża z ostatniego zdjęcia. Ma sporo kwiatów i błyszczące zdrowe liście. Wygląda na rabatową.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Małgosiu, 3 to chyba Sympatia. Trzeba poprosić Gosie i Oliwkę one na pewno pomogą.