Storczykowa Chatka III

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka III

Post »

Kasiu, Alu, Małgorzatko, Piotrusiu, Sylwia, ;:180 ;:196

Asiu ;:196 , ta moja Burana to jakaś dziwna, bo już Ci wspominałam, że kwiatuszek przypomina mi bardziej różę niż Cattleyę i pachnie nawet popołudniu ;:224

Arletko ;:196 , i po co Ci kłopot w postaci wielkiej Philadelphii :lol: Wiesz jak ciężko ją gdzieś ustawić ? ;:224

Kasiu ;:196 , kwiatuszki tego woskowca utrzymują się od wiosny, ale żeby tak stracić kolor ? :shock:

Tomku ;:196 , to ten Twój to jakiś kameleon ;:224
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Adamie, Moniko, Justynko, *Kasiu :wit , Tomku, Wando, Basiu, Darku ;:196
Dziękuję za tyle miłych komentarzy
;:180

Moje zielone Dendrobium Phalaenopsis jest w reanimacji i nie wiem czy coś z niego będzie :( Bardzo tęskniłam za jego kwiatuszkami i coś z tym musiałam zrobić ;:224 Trafiło się podobne na przecenie :wink:

Tak wygląda jeszcze nie przesadzone.
Obrazek

Jego dwa kwiatuszki :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Małgorzatko, Beatko :wit , Moniko ;:196

Asiu, może moja Burana to nie Burana, tak mi napisał sprzedawca na doniczce, ale przecież napisać to można wszystko :wink:
Ja dziś w słoneczne południe miałam zapach w całym pokoiku z tych dwóch kwiatków :D

Piotrusiu, mam nadzieję, że Dendrobium będzie rosło, przesadziłam je, bo oczywiście w środku była zbita, mokra bryła ze spagnum ;:108

Celinko, czaiłam się na nie od jakiegoś czasu :D

Grażynko, mam nadzieję jeszcze na zapach :wink:

Dziś miałam niespodziankę :tan U Cattleyi, która ma być żółta spostrzegłam malutki pączek, nie wytwarza ona widocznie pochewek. Może coś zobaczycie na zdjęciu :wink:

Obrazek

Działam z Cattleyami po omacku i na wyczucie. Jedne są namaczane raz w tygodniu, a inne raz na miesiąc i wszystkie rosną. Mam chyba dla nich odpowiednie warunki, latem będą w półcieniu na zewnątrz, a zimą mają południowe parapety :D Wydaje mi się, że się dogadujemy.
Phalaenopsisy mają gorzej, bo przez cały rok muszą znosić ;:3 , ale ja z nimi też mam gorzej. Jak coś się dzieje na Cattleyach czy Dendrobiach to można wyciąć całą pseudo bulwę, a Phalaenopsis czy Vanda mają jeden trzon i trudniej jest leczyć.
Dziś znów odkryłam na jednym trzonie jakby powiększającą się plamkę. Już w dniu zakupu, pół roku temu widziałam, że w miejscu gdzie był stary pęd jest coś czarnego, ale wyglądało to na suche i pomyślałam sobie, że znów się czepiam i pewnie to nic. Teraz zaczął żółknąć liść i to wcale nie najstarszy, oderwałam go, a tam to coś. Usunęłam, posmarowałam rozcieńczonym Topsinem i zasypałam cynamonem. Teraz trzeba obserwować :roll:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, znów Cię zaniedbałam i w sumie planowałam tylko po cichutku zaglądnąć do Ciebie ale jak zobaczyłam zdjęcie liści na phal. incognito to zdecydowałam,że muszę napisać. Mnie to wygląda na złą gospodarkę wodno-świetlną. U mnie w jednym z postów na ostatnich stronach jest pokazane zdjęcie prawie identycznie wyglądających liści (choć chyba u mnie były jeszcze gorsze). Teraz już (po pół roku) wyrastają piękne, zdrowe i jędrne a ilość korzonków rozsadza doniczkę. Nie martw się - uda Ci się go uratować tylko na to potrzeba czasu :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Małgorzatko, takich Phalaenopsisów ''obskubańców'' to mam już parę, ale żadnemu nie pozwoliłam jeszcze odejść ;:108

Katarzynko, Dendrobium przypomina Emmę Green :wink:
Pączki raczej nie będą dla Cattleyi szkodliwe ;:224
Szkoda, że widzisz, że u ciebie nie rosną zbyt dobrze, ja mogę to napisać o Sabotkach ;:223

Małgosiu, no jak to po cichu ? ;:110
Dobrze, że Incognito zmusił Cię do wpisu ;:196 , bo utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że to nic złego. Nie dziwi zły wygląd liści jeśli nie ma korzeni :( Tylko dlaczego raz objawem jest brak turgoru, a innym razem zapadanie tkanki ? :roll:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może był też przenawożony a nie tylko przelany albo tak jak w moim wypadku, użycie keiki pasty osłabiło całą roślinę tym bardziej,że w tym okresie były krótkie dni i mało słonecznych okresów.

Ps. Po cichutku bo nie zawsze mam czas na wpis a słowa:'cudne, piękne' itd. dość często się powtarzają ale mało wnoszą do całości dot. uprawy. Choć te zdjęcia ostatnio pokazane przez Ciebie ukazują zjawiskowe kwitnienia Twoich pupilów, a philadelphia cudowna - moja jakoś ociąga się z pączkami więc za karę nie wstawiam jej do wątku :wink:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, ja takie zapadanie tkanki obserwowałam jeszcze u Debory, może te bardziej '' upiększane'' hybrydy tak reagują, a te zwykłe po prostu tylko więdną ? Nie na moją zwykłą głowę takie wnioski :roll:
Nie bądź sroga dla swojej Philadelphii i odwieś jej karę ;:180
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja nie wiem dlaczego wszystkich tak oburza w/w wątek. Jeżeli tak kochamy storczyki to dlaczego nie możemy wznieść się na wyższy poziom wiedzy a nie tylko poprzestawać na zdrobnieniach. Chyba po to się tu znaleźliśmy by uczyć się o nich i choć nigdy nie staniemy się profesjonalistami to możemy się stać profesjonalnymi amatorami w uprawie tych cudownych roślin.

I może jeszcze jedna uwaga. Był okres,że często czytałam biografie sławnych ludzi i jedno z wielu co mi się rzuciło w oczy to fakt,że na prawdę Wielcy Ludzie umieli z każdej krytyki wyciągać wnioski służące postępowi. A czy nie po to znaleźliśmy się na forum? Grono znajomych i przyjaciół mamy pewnie bliżej siebie, swoich miejsc zamieszkania, ale ja przynajmniej się tu pojawiłam po to bym, wśród osób rozumiejących moją pasję, mogła się rozwijać by jeszcze bardziej dogadzać storczykom.

I to co napisano w omijanym wątku napisałam Ci, Lucynko, w odpowiedzi na pytanie dlaczego chciałam po cichutku gościć w Twoim wątku. Jest to chyba dwie lub trzy strony wcześniej.

Pozdrawiam cieplutko wszystkich bez względu na ich osobiste zdanie ;:196

Ps. Ja do tego wątku wchodę bez żadnych problemów a nie czuję się jakoś specjalnie wybrana.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Ładne te Twoje hybrydy i dobre jakościowo zdjęcia - co nie jest częstym zjawiskiem. Aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Ten dział był przez długi czas moim ukochanym zakątkiem dzięki Wam, dziękuję.
Proszę o zamknięcie wątku.
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Post »

Proszę uprzejmie
Zamykam wątek.
Proszę innych , ktorzy potrzebują zamknąć wątek o spokojne i bez epitetów prośby w ostatnim poście
Zamkniemy
Pozdrawiam
:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”