Jacek cieszę się,że czasami moja wiedza komuś się przydaje.
Rośliny kryją mnóstwo tajemnic przed nami i życia nam zabraknie aby wszystkie poznać.
Co do Osteospermum (Stokrotka afrykańska ) jeśli masz chłodne pomieszczenie to oczywiscie,ze warto spróbować.
Wykop jak najszybciej ale z przeniesieniem nie spiesz się - niech zdąży się zaaklimatyzować w pojemniku.
Do pomieszczenia wnosiłabym na noc a na dzień powrót do ogrodu - dzięki temu powoli przyzwyczają się do temperatury pod dachem.
Uważaj tylko na minusowe temperatury.
Ponadto ilość światła na dworze zawsze jest większa niż ta którą my możemy zapewnić w pomieszczeniu. W takim wypadku nie ma potrzeby pobierania sadzonek teraz tylko w styczniu bo będzie już więcej światła - jedno ale sadzonki pobieramy z pędów nie kwitnących.
Jak wypuści pierwszą parę liści to uszczknąć wierzchołek sadzonki.
W naturze te półkrzewy dorastają prawie do metra wysokości i z naszej produkcji bez sklarlaczy też mogą być takie.
Informacje podają,że Osteospermum najobficiej kwitnie w pierwszym roku uprawy
- troszkę w tym prawdy jest ale jeśli w pierwszym kwitną
bardzo obficie a w drugim
tylko obficie to i tak warto spróbować ...
-- Wt 15 lis 2011 16:36 --
Gardener1987 Aniu dziękuję za poświęcony mi czas i mam nadzieję, że nie nudziłaś się .
Bardzo lubię przestrzeń wiec mała powierzchnia to wielki dylemat co posadzić a z czego zrezygnować.
Faktycznie 540 m kw. to sporo ale ja nie planuję gęstych nasadzeń aby nie czuć się jak w puszczy.
basow@ witaj Małgosiu ( imienniczko mojej córki) zapraszam ? zawsze jesteś mile widziana.
Pomysły często rodzą się z potrzeby i tym razem też tak było. Sypałam kopczyki dość wysokie ale ziemia się obsuwała , wiatr, deszcz tez pomagał więc trzeba było postawić zaporę. Czyli pas siatki + tyczki lub szpile z grubszego drutu i gotowe.
Z Hortensjami ogrodowymi tak jest - albo głęboko wkopujemy albo wysoko kopczykujemy. Można połączyć oba warianty wtedy nie będzie widać liści spod masy kwiatów.
Raczek Aniu kombinuj bo warto. Mam kilka pasów siatki z drutem w środku ale osobiście wolę tylko plastykowe i ważne aby miały jak najmniejsze oczka. Siatki druciane są trwalsze a plastykowe po wielu latach użytkowania robią się kruche i trzeba je wymieniać. Siatki tego typu u nas są w sklepach ogrodniczych i można kupować na metry bieżące bo w GS musiałabym kupić całą rolkę.