Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Krysiu, zimno, bo połowa listopada... I tak łaskawa dla nas pani jesień.
Słonko, rześkie powietrze. Wszystkie wirusy wymrozi ;:108
A w ferworze walki ogrodowej nawet nie będziemy miały czasu odczuć chłodu ;:224
Fajnie, gdyby wszystkim się udało ;:4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam w sobotnie jeszcze przedpołudnie. :wink:

Justynko, :wink: dzisiaj jest jeszcze zimniej. Zaraz się zabieram do kopczykowania reszty róż.
W ogrodzie wszystko jest pobielone mrozem.

Z rana około 8-ej na termometrze -5. To już lekka przesada.
Za to mogłam zrobić takie fotki . :tan

Obrazek

Nina Weibull
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fisherman Friend
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu :wit
to jednak zima idzie a miała być już wiosna ;)
urocze przymrozone foty! ;:138
pocieszjaące prognozy mówią o krótkiej zimie więc oby do wiosny!
Udanego kopczykowania !
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Krysiu, piękne mroźne zdjęcia, zwłaszcza te zmrożone - chyba marcinki - aż trudno rozpoznać.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, u mnie zdecydowanie mniej, chociaż nie sprawdzałam ile.
O 9 30 już działałam w ogrodzie. Kopczyki, obornik. Grabienie. Przycinanie. I tak pół dnia.
Ale efekty zadawalające. Przydałoby się wywapnować trawnik (szumnie zwany). Jeszcze tylko jakieś kosmetyczne poprawki i już.
Mam pytanie, czy krety zapadają w zimowy sen, bo nasz rozszalał się na całego. Jak tak dalej pójdzie, to krajobraz księżycowy ;:223 . Martwię się o drzewka, czy nie dostał się pod system korzeniowy.

Zdjęcia cudne, jak widać wszystko ma swoje dobre strony. W tym wypadku estetyczne :wink: , a właściwie artystyczne.
magdala

Post »

Krysiu :D
Marcinki bardzo zyskały na tym oszronieniu -jakieś takie bardziej okazałe zrobiły się te kwiatki :D

Rzeczywiście -wszystko jak w cukrze pudrze (i to nietopniejącym -jest taki !)

Niestety dzisiaj nie zbiorę się na działkę - jakoś tak zeszło mi z czasem leniwie ,a teraz wiadomo -szybciej robi się szaro....
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu piękne zdjęcia. U mnie liście opadły, wszystko zrobiło się brunatne. I do tego zimno i wilgotno. Brr, listopadowo.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam kochane dziewczyny ;:7

Dzisiaj znowu przymrozek z rana. Niestety słonko nie pokazało się i długo szron utrzymywał się na roślinach. Przy takim zachmurzonym niebie trudno było się zebrać do ogrodu, tym bardziej, że ostatnie dwa dni to był ogrodowy maraton kopczykowania i innych zajęć ogrodowych. W końcu zabrakło mi kompostu , obornika i nawet zwykłej ziemi, która już zaczyna przemarzać.
gloriadei pisze: ...pocieszjaące prognozy mówią o krótkiej zimie więc oby do wiosny!
Udanego kopczykowania !
Ewcia, :wink: wiadomo, że zima nas nie minie. A taka wiadomość od razu podnosi człowieka na duchu :heja
W sumie kopczykowałam róże przez 3 dni. :lol:
zwkwiat pisze:Krysiu, piękne mroźne zdjęcia, zwłaszcza te zmrożone - chyba marcinki - aż trudno rozpoznać.
Zosiu :wink: To chyba nie są marcinki. Sama nie wiem, bo kupowałam je jako jakieś krzaczaste karłowe astry. :oops:
Czy u Ciebie też tak mrozi ?
klarysa pisze: ... Przydałoby się wywapnować trawnik (szumnie zwany). ....
Mam pytanie, czy krety zapadają w zimowy sen, bo nasz rozszalał się na całego....
Justynko :wink: prawie zupełnie nie mam doświadczenia z kretami. Zaraz na początku "ogrodowania" przypałętał się jeden , ale jakoś od razu udało mi się go pogonić i od tamtej pory mam spokój. :lol:
A mnie udało się też wywapnować trawnik :tan
magdala pisze: ...Rzeczywiście -wszystko jak w cukrze pudrze .....Niestety dzisiaj nie zbiorę się na działkę - jakoś tak zeszło mi z czasem ....
Madzik, :wink: dzisiaj mnie też jakoś tak czas schodził i trudno było się zebrać do ogrodu. Ale w końcu po godz. 14-ej wyszłam chociaż na godzinkę, oczywiście do roboty . :lol:
Lusia 57 pisze:.... U mnie liście opadły, wszystko zrobiło się brunatne. I do tego zimno i wilgotno. Brr, listopadowo.
Lusiu , :wink: chyba nie na Twojej działce. Tyle tam miałaś kolorów, że nie wierzę, że wszystko znikło za jednym przymrozkiem.

Jeszcze zdjęcia z wczorajszego poranka.

Obrazek

Obrazek

izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Mnie te wielkie mrozy ominęły bo byłam we Wrocku ;:3 Za to po powrocie zastałam ogród bardziej szary i łysy. No i oczywiście krecie góry[Justyno te paskudy nie zasypiają niestety]. Też planuję jeszcze sypnąć wapno. A Ty czym posypałaś dolomitem czy zwykłym wapnem? Dolomit sypnęłam na rabatki.
Krysiu lato niestety nie było zbyt sprzyjające ogrodowaniu, może nadrobimy w nowym roku?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O, przypomniałyście mi o dolomicie, też sypnę chyba (jeśli doczekam momentu, kiedy wócę za dnia, lepiej widzieć, gdzie się sypie ;) ).
Krysiu, na razie nie wybieram sadzonek, bo zasilacz od mojego laptopa padł nie mam dostępu do poczty. Mam nadzieję kupić jutro i odzykać swoje pliki, takie gościnne korzystanie to męka! I nie ma słownika, nie zawsze widzę literowki! :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, :wink: na opakowaniu pisało : "Wapno ogrodowe" czy jakoś tak podobnie i dodatkowo miało w sobie jeszcze magnez.
Tylko teraz przydałby się deszcz. Ale jak widać nie można mieć wszystkiego naraz. :;230
Też tak myślę, że musimy nadrobić nasze spotkania ogrodowe w nowym roku. Ten rok latem miałam strasznie zakręcony. I do tego wciąż pogoda w kratkę. Jak widać umawianie się na spotkanie forumkowe coś trudno nam idzie. Zawsze komuś coś nie pasuje. Ale może w końcu coś nam z tego wyjdzie. :lol:

-- 15 lis 2011, o 20:20 --

Agatko, :wink: nie ma sprawy, co nagle, to po d.... :lol:
Daj sobie więcej czasu na decyzję. W końcu ogród nie od razu zbudowano. I tak trzymać. :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie wyglądają takie oszronione rośliny choć to znak, że sezon kończy się na dobre i zima tuż, tuż.
Zastanawiam się czy nawozem jesiennym można jeszcze sypnąć czy już nie ma to sensu ( nawóz kupiłam tylko zapomniałam rozsypać :oops: )
Trzymam kciuki za spotkanie - żałuję, że nie mogę pojechać.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :wink: sama się zastanawiam. Nawóz jesienny zawiera pewnie sporo potasu i fosforu a minimalne ilości azotu.
Z tego, co pamiętam potas "krzepi" rośliny a fosfor wspomaga kwitnienie ?
Chodzi o to , by rośliny wchłonęły te pierwiastki. Niby właśnie zimą rosną korzenie , to może i coś załapią. Sama nie sypałam takiego nawozu. Rozłożyłam tylko pod róże na lekko podmarzniętą glebę kompost lub obornik i na to kopczyki z ziemi.
Nie wiadomo, czy teraz spotkanie dojdzie do skutku. Udaje się to w mniejszych gronach, jak ludziom pasuje. Pracujemy w różnych godzinach i trudno ustalić czas i miejsce. A jeszcze co nieco trzeba ogarnąć w ogrodach.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Krysiu, czy Nina Weibull to ta róża pod ścianą, która wydawała mi się podobna do nn-ki mojej siostry?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, :wink: tak , to ta róża. ;:108