Brak koncepcji :(

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brak koncepcji :(

Post »

Pozostał mi do zagospodarowania malutki skrawek przy domku i kompletnie nie wiem co tam posadzić, teraz miałem kilka cebulek to posadziłem żeby coś na wiosnę było, jednak wolałbym żeby tam rosło coś wieloletniego. Rabatka osłonięta od wiatru, strona południowa.

Obrazek

Obrazek

Gustuje w kompozycjach z iglaków ale za mało miejsca na iglaczki :(
Coś doradzicie :)
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brak koncepcji :(

Post »

Witaj Marcinie mówisz że gustujesz w iglaczkach, masz całą zimę aby pozwiedzać ogrody forumowiczów i tam podglądnąć piękne miniaturki iglaczków. Życzę powodzenia.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Jeśli to gdzieś blisko kuchni i lubisz zioła, to niektóre z nich lubią wystawę południową. Ja bym poleciła macierzankę i szałwię. Może astry krzewiaste :?: i zostawić miejsca, plamy, na jednoroczne ? nasturcję czy aksamitkę??
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Miejsca na iglaki jest w sam raz :wink: np Nidiformis,Alberta Globe,Cyprysik Sungold itp.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Duże ryzyko. Przy murze, od południa... nie nadążysz pryskać przędziorka.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Przy murze tylko żwir na włókninie.Z drugiej strony chodniczka może niskie, płożące jałowce i sterczące z nich juki?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I ta koncepcja mi się podoba!
marrcin
200p
200p

Post »

Druga strona od chodniczka wygląda tak:

Obrazek

docelowo ma tu być miejsce na grilla, ognisko i jakaś ławeczka z pniaka :)
Więc tu odpada sadzenie czegokolwiek.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jeżeli będzie to miejsce na grila, a więc używane latem, to na pas żwiru można postawić donice z jakimiś roślinami sezonowymi.Świetnie ożywią to monotonne, wokół obsadzone iglakami miejsce, no i siedząc będzie na czym 'zawiesić oko'.Palące południowe stanowisko zniesie stokrotka afrykańska (Osteospermum) i szare plektrantusy.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

marrcin pisze:Pozostał mi do zagospodarowania malutki skrawek przy domku i kompletnie nie wiem co tam posadzić,
... jednak wolałbym żeby tam rosło coś wieloletniego. Rabatka osłonięta od wiatru, strona południowa.
Wymarzone miejsce na mały skalniak np. na kilku tufach wapiennych.
Gustuje w kompozycjach z iglaków ale za mało miejsca na iglaczki :(
Coś doradzicie :)
A w kamieniu w ogrodzie gustujesz?
To miejsce, jak już pisałem, jest idealne na skalniak z kilku powodów.

Po pierwsze trudno tam będzie Ci uzyskać odpowiednia wilgotność podłoża, podejrzewam, że wokół domu masz drenaż opaskowy który osuszać Ci będzie tę grządkę. Skalnice czyli rośliny skalne, bardzo nie lubią zastoin wody, to jeden z tych plusów tego miejsca.

Słońce padające tam bezpośrednio również przyczyni się do osuszania, skalnice lubią stanowiska słoneczne, to już mamy dwa plusy.

Tuf wapienny, sam w sobie jest już bardzo dekoracyjny, a jeśli na nim (we wgłębieniach) jak i obok obsadzisz roślinami skalnymi, to będzie ci ta kompozycja łamała płaski plan ściany domu. Nie będzie to monotonne, to już trzeci plus.

Tu masz fragment takiego ogródka skalnego, po prawej widać w ścianie okienko do piwnicy budynku:

Obrazek
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
marrcin
200p
200p

Post »

Paweł jak zobaczył Twoją odpowiedź w moim poście pomyślałem sobie że pewnie proponujesz mi tam oczko wodne :)
W kamieniach gustuje jak najbardziej, Twoja propozycja jest bardzo interesująca tylko muszę trochę poszukać jakiś kompozycji, coś podpatrzyć. A gdzie można takie kamienie kupić , załatwić ?
Paweł może zasugerujesz parę roślinek które by tam mogły rosnąć.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

marrcin pisze:Paweł jak zobaczył Twoją odpowiedź w moim poście pomyślałem sobie że pewnie proponujesz mi tam oczko wodne :)
Jak widzisz nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, tyle że tam to się ono nie zmieści ale przy skalniaczku małą kałużę z roślinmi wodnym może może byś gdzieś zmieścił w ogrodzie. :wink:
Kamieni trzeba by było poszukać na składach kamieni ogrodowych np. przy centrach ogrodniczych, lub gdzieś blisko w sieci.
Rośliny do posadzenia w zagłębienia tych skał znajdziesz tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 892#p85892
Tutaj też możesz coś wybrać - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=48338
A więcej o skalniakach znajdziesz tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=618042
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”