Kolorowy Ogród Geni 2011 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolorowy Ogród Geni 2011 cz.3

Post »

Geniu :wit podziwiałam Twoje prześliczne Iryski.Naprawdę bardzo wdzięczne.Pozdrawiam Gosia ;:196
X_Ro-a

Post »

Chyba będziesz Geniu maił ze mną problem :;230 :;230 oczu od irysów oderwać nie mogę a rabaty wiosną będą u mnie puste po jesiennych porządkach ;:108
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Geniu twoje irysy robią wrażenie :shock: bardzo mi się podobają. Są wyjątkowo piękne, tyle kolorów, że trudno wybrać, który z nich najpiękniejszy. ;:138 :D
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Geniu, podobnie jak Paweł wpadam do Ciebie nasycić oczy ślicznymi kwiatami. Irysy i hortensje cudne. ;:138
W moim ogrodzie kwiatów niestety jak na lekarstwo (wyjątek stanowią kwitnące krzewy). Postanowiłem to trochę zmienić i posadziłem ostatnio ponad 100 tulipanów. Tym razem w donicach, zastosowanych jako ochrona przed nornicami. Dwa lata temu posadziłem jeszcze więcej, ale bez osłonek ;:14 i prawie wszystkie przepadły w trzewiach tych paskudnych gryzoni. :twisted:
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku, Gosiu iryski to cudne kwiaty , kocham je od zawsze .

Romo p.w

Irenko masz rację wszystkie są cudne .

Romku cieszę się że w moim ogrodzie jest coś co może się podobać .
Jak jeszcze raz nornice zjedzą Ci tulipany , posadź irysy , one szybko się rozrastają i nornice ich nie zjadają , a kolorów jest mnóstwo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Irysy Geniu pierwsza klasa, powinny z pewnością gościć we wszystkich ogrodach, nie tylko kwiatowych ale i jako doskonały dodatek do krzewów ozdobnych.
Piękne miałaś te hortensje, myślę że jeszcze na pewno będą Ci kiedyś obficie kwitnąć, może ta zima będzie łagodna i nie zmrozi pędów na których mają się pojawić kwiaty. Ja zrobiłem eksperyment, jedną dość sporą hortensję otuliłem pianką i do wnętrza nasypałem liści, góra jest na razie otwarta ale może jeszcze nakryję włókniną a inne otuliłem samą włókniną i jedynie mocniej obsypałem korzenie korą, liczę że któraś powinna zakwitnąć. W tym roku miałem trzy kwiaty na jednej ogrodowej a nie była w ogóle okryta na zimę.

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Geniu przyłączam się do "strajku okupacyjnego" Olka, ja też mam dopiero teraz czas na spokojnie wszystko sobie pooglądać, poczytać i nacieszyć oczy Twoimi pięknościami, gdy na dworze ziąb i szaruga, to te zdjęcia są lekarstwem na jesienno zimową chandrę. Za każdym razem, gdy tu wpadam, to zastanawiam się gdzie Ty to wszystko "upychasz", ja mam większą działkę i o wiele mniej roslin i tak mi już miejsca brakuje. Iryski przecudne, sama nie mam ich za dużo, ale moja mini kolekcja również się powiększyła w tym sezonie o kilka sztuk, mam tylko mały dylemat, tak jak piszesz szybko sie rozrastają, a po przekwitnięciu zostają same liście (owszem też ładne) ale miejsce jakby nie wykorzystane, bo pomiędzy ich kłącza (a nawet obok nich) nic raczej nie da się wsadzić. Ciekawa jestem czy masz jakiś pomysł czy też tak jak u mnie przez całąy sezon stoją sobie same liście.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Powalają na kolana te iryski. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Geniu witam. :wit Ja jednak cofnęłam się jeszcze do twoich chryzantemek. Dopiero niedawno dojrzałam ich urodę. Właściwie kiedyś kojarzyły mi się tylko z cmentarzem, ale teraz już o to nie dbam. Snuję sobie plany, gdzie je na wiosnę u siebie posadzę, no i oglądam je w forumkowych ogródkach. Mam już kilka typów. Muszę się jednak ograniczać, bo miejsca zostało maluteńko :(
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Kolekcja irysów imponująca i do pozazdroszczenia ,chyba wszystkie kolory świata ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Geniu iryski cudne. ;:138
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku ja zawsze tak twierdziłam ,że kwity szczególnie irysy liliowce czy lilie są dopełnieniem ogrodu do Iglaków i krzewów liściastych .

A hortensje w tym roku zabezpieczę w środek torf kwaśny a owinę włókniną , wiem że hortensje nie lubią zbyt mocno być okryte bo też nie kwitną.

Ilonko ja pomiędzy irysami mam posadzone jeżówki , zimowity i chryzantemy .

Iryski prawie co rok troszkę dzielę nie wykopując całej kępy .

Loki te duże to raczej do skrzynek na balkon się nie nadają, jestem ciekawa jak przezimują Ci te niskie i czy Ci zakwitną .

Wandziu ja od wielu lat mam chryzantemy ,tylko dzięki nim, może być kolorowo aż do listopada , w tym roku kilka kupiłam , zobaczymy co przezimuje .

Olku, Grażynko troszkę odmian mi się nazbierało, mimo że sporo latem zgniło , ale i tak jeszcze dużo jest .

Genia :wit
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dzięki Geniu, spróbuję chyba tak jak Ty, mogę prawda ? Tylko czy wiosna to dobra pora na dzielenie irysów czy może lepiej poczekać do następnej (brrr) jesieni?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko sierpień jest odpowiednią porą , ale ja robię zawsze zaraz po przekwitnieniu , wtedy jeszcze wiem jaki to irys ,jak chcę komuś wydać .

Obrazek

Epicenter

Obrazek

Purple Peppera

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ale masz cudne te iryski!

Powiedz mi, czy mam okryć stroiszem te ciemierniki od Ciebie, bo się zastanawiam nad tym..
Jeden właśnie wypuścił pąki i jak tak dalej będzie mu się spieszyło do kwitnięcia, to już w grudniu jak będzie cieplej to zakwitnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”