Tawułka Arendsa( Astilbe arendsii)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kiedy zresetuje mi się komputer, nie mogę trafić już do tematów gdzie chciałabym...ciotka pisze:KaRo czy to co jest na pierwszym zdjeciu z prawej strony tawułki to trzmielina ? Mam taka samą roślinkę i wcale nie chce mi rosnąć. Co trzeba robić żeby ładnie rosła?
Ciotko mam nadzieję,że mi wybaczysz to przeoczenie...
Tak to jest trzmielina Fortune'a "Emerald'n Gold"...rośnie jak szalona bo tnę ją bez litości !

To co utnę natychmiast wsadzam obok i rośnie,to co przeoczę podczas cięcia samo się ukorzenia leżąc na ziemi.
W tym roku moje trzmieliny już zostały mocno ścięte ,podsypałam im nawozu ,wczoraj podlał je deszcz ,więc już nic więcej do szczęścia im nie potrzeba,to koniec mojej ich pielęgnacji ,poza niektórymi miejscami gdzie strzygę je 3 razy w roku bo chce utrzymać niziutki i również krótki żywopłot lub nie tnę wcale bo wspina mi się po drzewie.
Zrobię zdjęcie to pokażę Wam.
Tak jak tawułki również trzmielina Fortune'a lubi wilgoć.

-
-
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj przeniosłam swoje 2 tawułki w trochę bardziej ocienione miejsce. Słońca u mnie dostatek, trudniej o cień. Do tej pory rosły bardzo słabo i kwitły też jak z łaski. Może teraz trochę zmobilizują się? Podpowiedzcie, czego, oprócz wody, potrzeba im do szczęścia?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."