Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost

Post »

wrzucasz do kompostownika odpadki organiczne i czekasz cierpliwie na kompost - proste :wink:
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2011, o 16:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedzi :), wątków na temat kompostu jest tyle, że do wiosny pewnie przez nie przebrnę :D .
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy dodaje się ziemię do kompostownika?
I czy mogę jeszcze teraz wystartować z kompostem.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Jak najbardziej możesz "wystartować" z kompostownikiem.
Możesz używać do tworzenia kompostu liści, drobnych gałązek, zielska (ale nie polecam takiego z nasionami), odpadków organicznych wszelkiego rodzaju. Małe ilości ziemi trafią na pryzmę kompostową np z korzeniami roślin. :D
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

I nie zaszkodzi przesypać warstwami suchym obornikiem lub nawozem wieloskładnikowym. Przyspieszy rozkład i wzbogaci kompost.

Pozdrawiam
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
Chciałam wykorzystać liście z trawnika przed domem, bo nikt z władz miasta nie kwapi się do ich zabrania, dojdzie do tego troszkę odpadków z mojego i może sąsiadki gospodarstwa domowego i właśnie jakiś nawóz lub przyspieszacz "trawienia" :).
11krzych

Post »

Przyspieszacze (startery) do kompostu kupisz w marketach. Ja stosuję tylko mocznik, bo jest tani i na moje potrzeby wystarczający. Jeżeli kompostujesz liście, to warto zrobić im oprysk mocznikiem jeszcze na trawniku a następnie zgrabić i kompostować. Szybciej się zamienią w dojrzały kompost.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Startery do kompostu to są kultury bakterii i grzybów rozkładających materię organiczną. Mocznik jest pożywką. Jak zakładasz świeży kompost z liści to zastosuj starter i mocznik.
szczepankk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2011, o 16:48

Post »

Witam, ja od kilku lat mam kompostu pod dostatkiem, z płyt betonowych pełnych z ogrodzenia zrobiłem kwadrat jedna płyta w ziemi druga na wierzch spód gruz i trochę betonu kilka dziur z rurki fi 20 wszystkie odpady organiczne trawa liście przerabiane na kompost dżdżownice kalifornijskie nabyłem od hodowcy dosłownie kilkanaście szt a kompostu teraz mam co roku dwie przyczepki, polecam dżdżownice.
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja chcę zakupić kompostownik plastikowy zamknięty i dodawać tak jak piszecie starter i mocznik, więc w takim układzie dżdżownice racze tej chemii nie przeżyją.Jakie jest Wasze zdanie?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Mocznik daje się w niewielkiej ilości, to ma być tylko pożywka dla bakterii i dżdzownicom nie zaszkodzi. One i tak pojawią się w kompoście razem z ziemią na korzeniach. 400 l plastikowy kompostownik może w zimie całkowicie przemarzać i dżdżownice kalifornijskie nie przeżyją.
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc niestety z dżdżownic trzeba zrezygnować.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kto by się zajmował takimi pierdołami jak dżdżownice kalifornijskie. Jeden kret wystarczy , by przetrzepać wszystkie dżdżownice.Ważniejsze jest by kompost był odpowiednio wilgotny. Mocznik do samego rozkładu masy wystarczy ,ale kompost z liści - na przykład -jest w składniki mineralne ubogi, więc lepiej jest dodawać nawóz wieloskładnikowy na bazie mocznika. Fosfor i potas też jest potrzebny bakteriom do budowy swoich komórek. Na działce jest dość innego zajęcia by się rozczulać nad kompostem. Daję odpadki na pryzmę i po roku mam wszystko rozłożone na cycuś. I wcale mi to nie zajmuje głowy. Kompost zamyka cykl pokarmowy roślin- i to wszystko.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
padrito
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2009, o 11:51

Post »

Co forumowicz sądzisz o sporządzeniu w domu pożywki z drożdży, cukru i ciepłej wody? Czy taki domowy zaczyn jest w stanie przyspieszyć procesy rozkładu na pryzmie kompostowej? Podobno dżdżownice lubią taką miksturę...
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”