Na wiosnę planujemy zająć się siatką i to maksymalnie wysoką... Zanim cokolwiek wyrośnie... Ale siatka to taki wizualny koszmar
Żywopłot - wymagania,koszty, podłoże,dyskusje ogólne
- malawika
- 10p - Początkujący

- Od: 11 lis 2011, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywopłot tuje Jak tanio się ogrodzić na dużej powierzchni?
Dzięki.
Na wiosnę planujemy zająć się siatką i to maksymalnie wysoką... Zanim cokolwiek wyrośnie... Ale siatka to taki wizualny koszmar

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja za Ałyczą mam jeszcze siatke budowlaną i jej nie widzę. Ałycza + siatka = porządna bariera dla kotów, bo Ałycza tez ma kolce... Sadziłam ją wg schematu B.
Daturki? Dopiero zaczynam z nimi przygodę
Daturki? Dopiero zaczynam z nimi przygodę
Ałycza, fajna sprawa. Co do rzędów z iglaków to dwa spoko wystarczą. Dla porównania zamieszczam zdjęcie ałyczy i szmaragdów( w jednym rzędzie). Pierwsze zdjęcie- wiosna 2011, szmaragdy posadzone jesienią zeszłego roku i ałycza mocno przycięta. Drugie zdjęcie późne lato. Nie mam ciągłości jednogatunkowej wzdłuż ogrodzeń, bo tak jest ciekawiej i szkoda mi roślin które już od dawna rosną.

Aha, może thuja "kurnik"? Też dobra na szpalery. Pierwszy plan przed szmaragdami.

Aha, może thuja "kurnik"? Też dobra na szpalery. Pierwszy plan przed szmaragdami.
- malawika
- 10p - Początkujący

Bardzo Ci dziękuję, Kefas, za te zdjęcia! Super 
Kórnik niestety wolno rośnie... I przy zakupie czegoś większego niż 80 cm wyjdzie raczej drożej niż szmaragd.
Co do ałyczy - to tak mocno się przycina na wiosnę, czy na jesień? Poza tym jestem ciekawa co się robi z gałęziami? Trzeba chyba mieć rozdrabniarkę do takiej ilości gałęzi...
Kórnik niestety wolno rośnie... I przy zakupie czegoś większego niż 80 cm wyjdzie raczej drożej niż szmaragd.
Co do ałyczy - to tak mocno się przycina na wiosnę, czy na jesień? Poza tym jestem ciekawa co się robi z gałęziami? Trzeba chyba mieć rozdrabniarkę do takiej ilości gałęzi...
- Lorrie

- Kontakt:
Kefas - jakie to pnącze tak ładnie rośnie na siatce? Moja Ałyczajest drobno cięta i wrzucana do kompostownika.
Ałyczy tak mocno się nie tnie, chyba że po kilku latach. Jak widać na zdjęciu byłem zmuszony do tego po usunięciu większych drzew i przy okazji zrobiłem remont stanowiska dosadzając i formując co nieco. Ciąć można wiosną i jesienią, jednak takie ciecie najlepiej zrobić zimąmalawika pisze:Bardzo Ci dziękuję, Kefas, za te zdjęcia! Super

- malawika
- 10p - Początkujący

Powojnik też fajny... ale również gubi liście na zimę. Na pewno na plus są kwiaty, więc dobrze byłoby je ulokować przy altanie, ale chyba nie na płocie.
Z resztą cały czas mam nadzieję, że istnieje jednak jakaś roślina, która uwolni mnie od faktu stawiania siatki. Nawet z boków i tyłu parceli, bo od frontu będziemy zmuszeni do jej zainstalowania.
Bardzo dziękuję za zdjęcia!
Z resztą cały czas mam nadzieję, że istnieje jednak jakaś roślina, która uwolni mnie od faktu stawiania siatki. Nawet z boków i tyłu parceli, bo od frontu będziemy zmuszeni do jej zainstalowania.
Bardzo dziękuję za zdjęcia!
- malawika
- 10p - Początkujący

Fantastyczne zdjęcia. Już nie mogę się doczekać chociażby zalążka efektów jakie Wy osiągacie...
Może nasze chochoły pozwolą przetrwać tę zimę naszym nowym nasadzeniom i na wiosnę się uda ujrzeć jakiś refleks ;)
Może nasze chochoły pozwolą przetrwać tę zimę naszym nowym nasadzeniom i na wiosnę się uda ujrzeć jakiś refleks ;)
- -JERRY-
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 2 lip 2011, o 21:03
Re: Żywopłot i liście.
Świeże sadzonki żywopłotu pościeliłem skoszoną trawą i całość przysypałem liśćmi z drzewek owocowych
Mam nadzieję że na wiosnę będzie wszystko gitara
Mam nadzieję że na wiosnę będzie wszystko gitara
Ech....
1. 'Kórnik' nie rośnie wolno. To krzyżówka z żywotnikiem olbrzymim i jedna z szybciej rosnących tui.
2. Żaden żywopłot nie zatrzyma kota, nawet z 5 rzędów. Może opuncja... choć wątpię. Przez każdy dołem przejdą bez najmniejszych problemów.
3. Sianie 'Smaragda' to nieporozumienie. Urośnie owszem tuja, prawdopodobnie żyw. zach, w dodatku każda inna- rozszczepienie cech. O tujach kulistych z nasion zapomnij.
4. Przy posadzeniu tui w trzech rzędach najpierw szybciutko z braku światła padnie środkowy rząd. Wszelakie fungi oczywiście rozlezą się na tuje rosnące na zewnątrz i w dość krótkim czasie wszystko będzie do wykarczowania.
1. 'Kórnik' nie rośnie wolno. To krzyżówka z żywotnikiem olbrzymim i jedna z szybciej rosnących tui.
2. Żaden żywopłot nie zatrzyma kota, nawet z 5 rzędów. Może opuncja... choć wątpię. Przez każdy dołem przejdą bez najmniejszych problemów.
3. Sianie 'Smaragda' to nieporozumienie. Urośnie owszem tuja, prawdopodobnie żyw. zach, w dodatku każda inna- rozszczepienie cech. O tujach kulistych z nasion zapomnij.
4. Przy posadzeniu tui w trzech rzędach najpierw szybciutko z braku światła padnie środkowy rząd. Wszelakie fungi oczywiście rozlezą się na tuje rosnące na zewnątrz i w dość krótkim czasie wszystko będzie do wykarczowania.
- Lorrie

- Kontakt:
Jeśli boisz sie o koty to spróbuj z elektronicznymi pastuchami, zdają egzamin zwłaszcza na dużej powierzchni.
Wczoraj w TV pokazywali kota, który siedział na czubku bardzo wysokiego kaktusa, nic sobie nie robił z jego kolcówMirekL pisze: ...
...
Jak kotu dajesz jeść to nie ucieknie, mojego kota widuję nawet ponad kilometr od mojego domu, chodzi sobie wszędzie, kot to nie pies, nie da się go uwiązać ani jakoś zatrzymać.