AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.4; Jesienno - zimowy czas.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.4; Jesienno - zimowy czas.

Post »

Olu miałam pisać o tych bulwo-cebulkach :lol: ale wykasowałam, uwierzysz :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka - z ta pierwszą to też mi po dłuższej chwili przyszło do głowy, że to kroksomia - i to chyba ona ;:108 Druga wygląda na ekspansywną ;:108 posadzę ją w donicy.
A mieszkam dość daleko na północ - na przedmieściach Aberdeen :D Latem ma to swoje dobre strony bo w czerwcu słońce zachodzi dobrze po 23, a poranna szarówka już się robi po 3.30 nad ranem :lol: W sypialni trzeba mieć dobre rolety bo inaczej ciężko się śpi :lol:

Agata - muszę jutro bardziej się im przyjrzeć, bo zostawiłam na tarasie. Łodyżki nie wyglądały mi na grube, ale może jak na trawy to jednak grube :lol:

Marysiu - w takim razie posadzę w donicach ... tylko gdzie ja tą donicę wcisnę :shock:

Jola - po dłuższej chwili też mi kroksomia przyszła do głowy, i to chyba to ;:108

Olu - jutro rzucę okiem czy ma te bulwo cebulki bo zostawiłam je na tarasie. A czy kroksomia też jest taka ekspansywna ?

-- 29 paź 2011, o 22:48 --
pamelka pisze:Olu miałam pisać o tych bulwo-cebulkach :lol: ale wykasowałam, uwierzysz :D
Hihihiihi :) chyba jakaś telepatia forumowa ;:4
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Przyrasta stopniowo , ale można ją co roku jesienią wykopać i posadzić wiosną.
Można też , wsadzić cebulki do donicy i zakopać całą donicę.
Jak masz je teraz wykopane to osusz , przytnij część nadziemną i cebule zostaw do wiosny.
W kwietniu wsadź do donicy i zakop w ogrodzie.

Pamelko , wierzę ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje krokosmie wymarzły. :(
Ale u Ciebie chyba łagodniejsze zimy, więc może przetrwają?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Aga, miałam trawę z drugiego zdjęcia, potwierdzam że jest ekspansywna. Była śliczna jako młoda sadzonka, ale szybko się rozrosła i zaczęła pokładać na rośliny obok. Widocznie niedokładnie wykopałam korzenie, bo wyłażą mi pojedyncze źdźbła :?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Takie eksppansywne trawy można też ograniczać przegrodami zaraz po posadzeniu, tylko trzeba wiedzieć, jak głęboko się rozrastają. Na konwalie dawałam ponad pół mera głęboko plastikowe obrzeże, żeby na trawnik nie wylazły... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - rozejrzałam się po okolicy i widzę, że tutaj kroksomie zimują w gruncie. Nie mam warunków do przechowywania więc zdecydowałam się kroksomię posadzić :roll: Zobaczymy co z niej będzie w przyszłym roku.

Gosia Margo- no niby zimy łagodniejsze - choć dwie ostatnie odstawały od łagodniej szkockiej normy :lol: Koroksomie posadziłam, zobaczymy co z nich będzie.

Gosia Megi - ja tą trawę posadziłam do doniczki i z donicą zadołowałam na rabacie. Będę miała na nią oko w przyszłym roku ;:224 Mam nadzieję że korzenie nie przerosną donicy i dam radę nad nią zapanować!

Agata - wiesz co, nie chciałam się bawić w przegrody bo nie wiem jak głęboko bym musiała wkopywać. Trawę posadziłam w donicy i tyle. Jakby co to i łatwiej i szybciej będzie można ją eksmitować :uszy
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

I masz rację wsadzając do donicy, w każdej chwili z donicą ab jak będzie wyłazić. Ja krokosmię Lucyfer zostawiłam w gruncie, podobno zimuje, okaże się w przyszłym roku. Inne wsadziłam do jednej doniczki i zakopałam pod samym murem i też jestem ciekawa eksperymentu. Ale ani jedna mi nie kwitła więc jak nie przeżyją to zbytnio płakać nie będę. :uszy
Aberdeen to dość daleko na północ. Skoro macie takie krótkie noce w lecie to w zimie macie takie krótkie dni a to już jest mniej przyjemne tyle godzin tylko ciemność. Życzę ;:3
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aga witaj.
Zurawki w kolorze czerwieni,brązu i burgunda kocham najbardziej.Beauty wspaniała.
Dorzucę jeszcze swoje 3-grosze o trawie-u mnie się tak rozrosla,że walczę z nią a ona sobie zawsze wychodzi.Tak jest ekspansywna i trzeba ja ujarzmić.Swoją drogą dawała piękne tło dla róży przy niej posadzonej ale po roku to róży już nie było widać.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O różę to ty się nie martw! Moja miniaturka, okopcowana zimowała pięknie i kwitła jak głupia. Żurawki rządzą. Na drugą niespodziankę uważaj, lubi się rozłazić i podróżować rozłogami po całym ogrodzie.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aguś, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa- nawet nie wiesz, ile dla nnie znaczą ;:167
A jesień w Szkocji jest cudna!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Aga witaj! Ja po dlugiej nieobecnosci mam duzo do czytania i ogladaniana na forum, co mnie bardzo cieszy. Widze ze w Twoim ogrodze duzo sie dzieje. Podobaja mi sie te jesienne truskawki ;:167 . Chcialam sie zapytac jak tam twoje powojniki. Moje jeszcze kwitna mimo ze nie tak intensywnie jak wiosna. Kiedy bedziesz je podcinac? Podejrzewam ze wczesna wiosna. Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Witaj Agatko, czy znowu wyjechałaś na urlop? A w Szkocji na pewno jesień kolorowa, pokażesz jakieś zdjęcia?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Witajcie po kilkunastodniowej przerwie ;:7
Przerwa nie wynikała niestety z urlopu, a wręcz odwrotnie - wróciłam do pracy po urlopie wychowawczym i po prostu brakuje mi na wszystko czasu :lol:

W ogrodzie niewiele się dzieje i dobrze że o tej porze roku nie wymaga on już tyle mojej uwagi ;:108 Temperatury ostatnio bardzo nas rozpieszczały, bo balansowały w okolicach 10 stopni i w dzień i w nocy :) Przymrozków jeszcze nie było, i tylko klony straciły liście.

Majeczko - trawa posadzona w donicy nieźle sie trzyma. Ciekawa jej jestem na wiosnę :) Kroksomie tez posadziłam do gruntu. Zobaczymy jaka będzie ta zima.
Powiem CI szczerze że w zimie nie zauważam jakoś tego, że te dni są tu krótkie, albo że dużo krótsze niż w Polsce. W grudniu juz o czwartej po południu robi się ciemnawo, ale jakoś da się to znieść. A od stycznie powoli zaczynają się wydłużać i jest OK.

Dla Ciebie, widok na Aberdeen o szóstej wieczorem :D
Obrazek

a na tej fotce po lewej stronie za światłami już rozciąga sie morze północne, ale nie idzie go dojrzeć w tych ciemnościach :;230
Obrazek

Ania - no właśnie - bałam się że tej trawy nie opanuję i dlatego została zadoniczkowana. Mam nadzieję że mi z tej doniczki nie ucieknie :;230

Paula - masz rację - żurawki rządzą :uszy O tej porze roku wyglądają super te ich kolorowe, ozdobne liście :)
Niebezpieczna niespodzianka została posadzona w donicy !

Monia - zaraz do Ciebie zajrzę bo i liczę że jesteś w lepszej formie ;:167

Magda - fajnie że znalazłaś trochę czasu na Fo. Mi go teraz niestety brakuje... U mnie powojniki juz przekwitły. Z cięciem czekam na wiosnę!

Agata - jesień ostatnio u mnie tradycyjnie siąpiąca, i jakoś nie bardzo fotki robiłam... :oops: ale zaraz coś poszukam i wkleję.

-- 13 lis 2011, o 20:07 --

Kilka wczorajszych fotek, jeszcze ciągle z serii zielono mi :)

Obrazek

Obrazek

po hortensji jesieni jeszcze nie widać
Obrazek

A dziś już zdjęcia robiłam po południu, trochę ciemno juz było i niestety siąpiąco...
Obrazek

ale kobeii deszcz nie przeszkadza...
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Piękne fotki miasta nocą ;:138 . Jesień u Ciebie chyba póżniej przychodzi . Kobea u nas już dawno była by sflaczała , u mnie jest -2 *C .

Widzę tawułkę , różane pąki , oj jesteś w klimatach letnich Aguś .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”