Ogród zwkwiat
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat
Jatro, kiedy spadną ostatnie listki pozostaną z nami do wiosny tylko nasze wspomnienia.
Stasiu, masz rację, od poniedziałku zaczynam kopczykować i okrywać, bo później mogę nie zdążyć, jak z róży nie spadną liście to je poobrywam.
Simbi, ta trytoma ma 3 lata, dosyć ładnie rośnie. Na zimę zbieram wszystkie liście razem i związuję tzw. koński ogon. Na wierzchu obkładam gałązkami świerkowymi. Chodzi o to aby chronić wnętrze rośliny od zamakania. Nie lubi nadmiernej wilgoci w korzeniach w czasie zimy, może wygnić.
Stasiu, masz rację, od poniedziałku zaczynam kopczykować i okrywać, bo później mogę nie zdążyć, jak z róży nie spadną liście to je poobrywam.
Simbi, ta trytoma ma 3 lata, dosyć ładnie rośnie. Na zimę zbieram wszystkie liście razem i związuję tzw. koński ogon. Na wierzchu obkładam gałązkami świerkowymi. Chodzi o to aby chronić wnętrze rośliny od zamakania. Nie lubi nadmiernej wilgoci w korzeniach w czasie zimy, może wygnić.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zosiu - mam trytomę nowo posadzoną,ale dużą roślinę-uważam,że powinnam postąpić tak,jak radzisz....jak, dobrze,że jest to FORUM..... 

- zwkwiat
Lodziu, postaraj się aby nie zbierała się pod nią woda.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
OK-DZIĘKUJĘ
-miłej niedzieli..... 

Piękna ta trytoma, muszę chyba na wiosnę też znaleźć u siebie dla niej miejsce. Dziękuję za wskazówki 

- zwkwiat
Miejsce wyjątkowo urokliwe, z nutką tajemniczości . Takie podmokłe tereny mają coś takiego w sobie,że przyciągają. Mam nadzieje,że ocalą to miejsce ,a na kopalnię znajdą dogodniejsze miejsce i dla środowiska i dla ludzi.
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to już nic gorszego nie może spotkać tego miejsca
byłem kiedyś w Bogatyni-kopalnia Turoszów, chyba najbrzydsze miejsce jakie widziałem. I jeszcze wszechobecny kurz
No cóż, ale to cena prądu, z którego wszyscy korzystamy...

No cóż, ale to cena prądu, z którego wszyscy korzystamy...
- zwkwiat
Jacku, to jest ok. 15 km ode mnie !!!!
Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie.
Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie.
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
Masakra
człowiek szuka miejsca dla siebie, myśli, że znalazł, a tu świat ma inne plany
Trzymam kciuki aby nigdy Cie to nie spotkało

Trzymam kciuki aby nigdy Cie to nie spotkało
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Piękną wiosnę miałaś i powiem szczerze że już bym chciała żeby znowu była. Tyle kolorowych kwitów i słoneczko i ptaszki.
Ale się rozmarzyłam a tu teraźniejszość skrzeczy.
U nas co prawda kopalnie pod ziemią ale też na powierzchni widać ich działanie, cóż taka jest cena cywilizacji.

Ale się rozmarzyłam a tu teraźniejszość skrzeczy.
U nas co prawda kopalnie pod ziemią ale też na powierzchni widać ich działanie, cóż taka jest cena cywilizacji.

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...ojej takie piękne i tajemnicze miejsce miałoby zniknąć...
..oj te kopalnie choć z nich korzystamy...
dobrze że kopalnia która jest od mojej miejscowości
oddalona ok 8km i nie idzie w moim kierunku... a zresztą kto to wie jak będzie...

..oj te kopalnie choć z nich korzystamy...

oddalona ok 8km i nie idzie w moim kierunku... a zresztą kto to wie jak będzie...

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Także skorzystam z Twojej metody Zosiu ocieplania trytomy. Jak o nią dbać aby zakwitła? Czy intensywnie ją nawozisz i podlewasz wiosną?
- zwkwiat
Olu,
bardzo wczesną wiosną, jak wiele innych kwitnących roślin zasilam ją granulowanym obornikiem, ale z umiarem, mieszam z ziemią i to tyle, specjalnie nie podlewam. Tylko w wypadku długiej suszy. Jak zauważyłaś rośnie na skraju skarpy podnoszącej teren ogrodu i to, wydaje mi się, wpływa pozytywnie na jej wzrost ponieważ, w czasie deszczów woda szybko odpływa. Na tej skarpie mam jeszcze jedną kępę - matkę dla tej z fotki. Też pięknie rośnie i kwitnie.
Misiu
ale u Ciebie jest kopalnia WK głębinowa, a u nas ma być odkrywkowa, czyli tzw. księżycowy krajobraz, a lej na pewno wyciągnie wodę na odległość kilkunastu kilometrów, a ogród pozbawiony wody umiera.
Maju
cieszę się tym co mam dzisiaj, masz rację trochę wiosny jesienią przyda się na poprawę samopoczucia.
Jacku
dzięki za trzymanie kciuków.

bardzo wczesną wiosną, jak wiele innych kwitnących roślin zasilam ją granulowanym obornikiem, ale z umiarem, mieszam z ziemią i to tyle, specjalnie nie podlewam. Tylko w wypadku długiej suszy. Jak zauważyłaś rośnie na skraju skarpy podnoszącej teren ogrodu i to, wydaje mi się, wpływa pozytywnie na jej wzrost ponieważ, w czasie deszczów woda szybko odpływa. Na tej skarpie mam jeszcze jedną kępę - matkę dla tej z fotki. Też pięknie rośnie i kwitnie.
Misiu
ale u Ciebie jest kopalnia WK głębinowa, a u nas ma być odkrywkowa, czyli tzw. księżycowy krajobraz, a lej na pewno wyciągnie wodę na odległość kilkunastu kilometrów, a ogród pozbawiony wody umiera.
Maju
cieszę się tym co mam dzisiaj, masz rację trochę wiosny jesienią przyda się na poprawę samopoczucia.
Jacku
dzięki za trzymanie kciuków.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Stokroteczka przebija się wśród listków... zaschniętych listków...
Kiedyś miałam już pokaźną kępę trytomy, ale coś mi strzeliło do głowy i przesadziłam ją w październiku, nie okryłam niczym. Wiosną wyciągałam tylko zgniłe kłącza. Gdzieś czytałam, ze trytomę można wykopać i przechowywać jak karpy dalii. Tej wiosny posadziłam kolejny okaz- jeszcze nie zabezpieczyłam na zimę, ale chyba dobrze będzie zrobić jej "kucyka" na zimę...
Kiedyś miałam już pokaźną kępę trytomy, ale coś mi strzeliło do głowy i przesadziłam ją w październiku, nie okryłam niczym. Wiosną wyciągałam tylko zgniłe kłącza. Gdzieś czytałam, ze trytomę można wykopać i przechowywać jak karpy dalii. Tej wiosny posadziłam kolejny okaz- jeszcze nie zabezpieczyłam na zimę, ale chyba dobrze będzie zrobić jej "kucyka" na zimę...