Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Cebule Kwiatowe
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 wrz 2010, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

AAleksandra pisze:Czy to jest kalarepa gigant ? :shock:

I owszem, tylko co z nimi robić jak sie ma zdrowe zęby?.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Używać jak najczęściej.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Kalarepa zawiera cholagogę,przyspiesza wydzielanie żółci i jej przepływ z woreczka żółciowego do jelita.Stosuje się ją w leczeniu nieregularnego stolca i zaparć.Zaleca się ją chorym na miażdżycę,zwłaszcza przebiegającą z podwyższeniem ciśnienia krwi i zaburzeniami metabolizmu cholesterolu.Uwaga: Nie zaleca się jeść kalarepy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka,wrzodach żołądka i dwunastnicy,oraz chorobach przewodu pokarmowego i moczowego,gdyż podrażnia.Liście kalarepy też można jeść jako dodatek do różnych surówek.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia przeczytała żarciki na temat szanownej kalarepy i przeszła do rzeczy ... dziękuję.

Kalarepę znają chyba wszyscy i powiedzenie też
>>> Bądź krzepki jak kalarepka <<
Prawdą jest, że ze względu na specyficzny smak trzeba się do niej przekonać.
Często jednak określone sytuacje zmuszają nas do wprowadzenia pewnych zmian w menu . Wtedy warto skorzystać z tego co ma nam do zaoferowania warzywko mniej znane na naszych stołach czyli
szanowna Kalarepa .

Okazuje się, że młode listki są zasobniejsze w składniki odżywcze niż ?jabłko kalarepowe".
Dotyczy to zwłaszcza witaminy A, K, kwasu foliowego i wapnia.
Podam w punktach jej właściwości lecznicze
>> przyspiesza wydzielanie żółci;
>> poprawia funkcjonowanie układu trawiennego;
>> stosowana w leczeniu zaparć;
>> usuwa toksyny;
>> ma działanie antynowotworowe;
>> neutralizuje wolne rodniki;
>> utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi;
>> wskazana w profilaktyce zaćmy;
>> sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa.

Dla mnie osobiście z racji określonych schorzeń ważne jest to ,że zalicza się ją do warzyw nieuczulających.
Kolejna i ważna jej zaleta : chociaż jest odmianą kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu.
Czyli ...zalecana jest chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi i zaburzeniami metabolizmu cholesterolu.
Ważna o tej porze roku sprawa - witamina C - okazuje się że zawartość witaminy C w kalarepie jest podobna jak w owocach cytrusowych.

Kończąc kalarepkowy temat należy przypomnieć że kalarepa najwięcej cennych właściwości zachowuje w formie surowej.

Uwagi odnośnie przeciwwskazań napisała Gosia we wcześniejszym poście.
Może ktoś podzieli się swym sprawdzonym przepisem na smaczną sałatkę bo mnie jakoś niezbyt wychodzi - będę wdzięczna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no właśnie, sałatki !.... do tej pory nawet nie pomyślałam o takiej formie zjedzenia tego przepysznego warzywa. U mnie w domu rodzinnym odkąd pamiętam zjadało się kalarepę po obraniu tak jak jabłko, chrupało, obgryzało, skrobało zębami :wink: ( kto czym miał :D ), czasami trafiała na kanapkę w formie cienkiego plastra i tyle przepisów na kalarepę. U mojej teściowej ( w rodzinnych stronach na Śląsku ) jadało się zupę z kalarepy - właśnie z liści !!!.
Nigdy tego przepisu nie poznałam i nie smakowałam z braku głównego składnika w sklepach w Polsce Centralnej ( brak liści ) - przepis przepadł w niepamięci ( może tylko aż do teraz ??? ). Może oprócz smacznych przepisów na surówki ktoś zna/pamięta przepis na zupę z liści kalarepy.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

;:7 Krysiu. Rozpoczynam dziś kurację stawów liściem laurowym ( przepis ze strony 1 Twojego wątku ). Każdej zimy mam z nimi problemy ( taki klimat :lol: ). Zrobię popijanie przez trzy dni, powtórzę za tydzień i ..... :?:
Jak często można to powtarzać ? Przepraszam, jeżeli ktoś pisał o tym, umknęło mojej uwadze :oops:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Odnośnie przyrządzania kalarepki, to myślę że starta na grubych oczkach tarki z dodatkiem jabłka i marchewki ... byłaby całkiem smaczną surówką. A może panierowana (tak jak seler), czyli plasterek kalarepy posypać solą, opruszyć mąką, w jajku i bułce. A potem krótko smażyć jak kotlecik na patelni.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ruda2011 Mariolko świetnie ,że właśnie teraz pomyślałaś o kuracji oczyszczania stawów liściem laurowym.
To pora kiedy mamy dużo warzyw i owoców i to jeszcze świeżych bo dopiero skończył się sezon. Zalecenia mówią,że w trakcie kuracji nie spożywać produktów białkowych (mięso, jaja, mleko, żółty ser, twaróg, itp.) bo dzięki temu zwiększamy jej efekt i nie tylko.
Zaleca się natomiast spożywanie dużej ilości warzyw i owoców.
Jak juz piszę o szczegółowych zaleceniach to wskazane są lewatywy ale nigdy tego nie stosuję.
Pytasz co dalej po powtórce za 7 dni ?
Jeśli jest taka potrzeba to kurację można powtarzać co 3 miesiące przez cały rok, a potem tylko raz w roku.

Uwaga !!!
W trakcie kuracji może sie zdarzyć tak, że wydalany mocz będzie miał różowe zabarwienie, ponieważ sole mogą się tak szybko rozpuszczać, że będą podrażniać pęcherz moczowy.
Wszystko zależy od dokładności przestrzegania kuracji i od tego jak bardzo mamy zanieczyszczone stawy i kości.
Ta kuracja pozwala usunąć złogi , jej efekty zauważymy po upływie 1 do 2 tygodni po jej zakończeniu. W trakcie i jakiś czas po ... może nasilić się w nich ból ale w tym wypadku to normalne zjawisko.
M.Tombak i inni fachowcy zalecają aby przed oczyszczaniem stawów zastosować kuracje oczyszczające jelita, wątrobę i nerki. Dopiero wtedy przystąpić do w/w kuracji.
mirzan
---

Post »

Skad wiadomo,że wypłucze się to co jest trudno rozpuszczalne,czyli złogi,a zostanie to co jest
łatwo rozpuszczalne,czyli maź stawowa?
mirzan
---

Post »

Zamknąłem wątek głupim pytaniem? Anulować? Łykam teraz Hialumax i chyba lepiej kolana sie mają.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirek zrób jak uważasz ale faktem jest, że nie wiem jak odnieść się do Twej wypowiedzi.

Uważam Cię za mądrego człowieka - masz wiedzę teoretyczną i praktyczną. Wiek taki,że o posłuch nietrudno czyli nic nie stoi na przeszkodzie aby pomóc innym, wesprzeć ich w trudnej walce o poprawę zdrowia ...
Czasami takie uwagi zniechęcają ludzi szukających pomocy w medycynie naturalnej.

Głównym przesłaniem tego wątku jest zachęcenie do korzystania z dobrodziejstw jakie w sobie mają rośliny spotykane w naszych ogrodach i hodowane w mieszkaniach.
Wymiana doświadczeń, dzielenie się sukcesami choćby to były maleńkie kroki ale idące w dobrym kierunku.... właśnie to zachęca innych i daje nadzieję,że można czasami z całej garści tabletek wybrać te najważniejsze a resztę zastąpić roślinnymi . Zyska na tym nasze serduszko, wątroba i inne organy.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Bardzo ciekawe smakołyki kalarepowe i jakie pożyteczne ,ja też się podzielę jak ją przyrządzam
czasami obieram ze skórki kroję w okrągłe plastry grubości jednego cm.obgotowuję na aldente
i tak jak fasolkę polewam bułką tartą z masełkiem i olejem.bardzo smaczne jako dodatek albo sama :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
mirzan
---

Post »

christinkrysia pisze:Mirek zrób jak uważasz ale faktem jest, że nie wiem jak odnieść się do Twej wypowiedzi.
Ja też nie wiem co sobie wypłuczę,czy to co niepotrzebne,czy również to co potrzebne.
Moja żona listkami bobkowymi wypłukiwała kamienie z woreczka.Miała już skierowanie na operację,
i po płukaniu ma spokój.Co mam wypłukiwać jak w stawach brak smarowania?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Witaj Krysiu :wit

Bardzo ciekawy wątek, w wolnej chwili muszę poczytać dokładniej.

Trafiłam do ciebie tropem żyworódki pierzastej. Rośnie u mnie na parapecie prawie rok czasu, ma około 10 cm wysokości, a ja dopiero teraz dowiedziałam się, jakie mam cudo w doniczce. O ile ta roślina którą mam to rzeczywiście żyworódka o leczniczych właściwościach, bo w internecie znalazłam fotki różniące się kolorystyką (czerwonawe brzegi roślin) oraz nazewnictwem (Kalanchoe pinnata i Kalanchoe daigremontiana).
Rzuć proszę fachowym okiem na moją.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu i zaglądaj do nas częściej bo właściwości lecznicze w roślinach mają wielką moc i warto z nich korzystać.

Kalanchoe Daigremonta i Kalanchoe Pinnata nazywane najczęściej Żyworódkami należą do tej samej rodziny i obie mają podobne właściwości lecznicze .
Kalanchoe Daigremonta jest częściej spotykane w uprawie, ma charakterystyczne rozmnóżki na liściach .
Kalanchoe Pinnata rzadko wytwarza podobne rozmnóżki ale wystarczy umieścić liść na powierzchni ziemi i wtedy po krótkim czasie wytworzy je.
Zerknij poniżej jak wyglądają dla porównania bo ja Pinnaty nie mam w tej chwili - padła ponad rok temu i jakoś nie mogę trafić na nią.

http://zyworodka-pierzasta.wtnj.pl/
http://www.kuzdrowiu.pl/?pid=main_tresc.pl.110
http://www.kuzdrowiu.pl/?pid=main_tresc.pl.76

Czyli Ty na zdjęciach masz Żyworódkę Daigremonta ale skoro ona ma rok dlaczego jest taka mała.
Poniżej wstawiam zdjęcia swych - to cenny zapas zdrowia na następny rok.
Te niższe w jednej doniczce są z sierpnia i maja ok. 15 cm - - za kilka dni rozsadzę bo pójdą do potrzebujących.
Natomiast ta wyższa ma ponad 60 cm i jest z kwietnia - dolne liście maja długość prawie 20 cm a potrafią być dużo większe.
Liście pozbawiłam małych roślinek bo była kąpana i przy okazji oczyszczona z nich aby nie sypały się na parapecie.

Obrazek

Obrazek

Ogólnie na stronach internetowych jest wielki zamęt co do tego która jest która i jak sie poczyta kilka takich stron to w głowie czuje się wielki zamęt.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”