Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Anetko z pewnością, ale może by tak choć jedna czerwona szyszeczka ;:224 oprócz nieregularnego pokroju to przecież główna ozdoba tego świerczka.
Gieniu mój Push też był czerwony, ale on jest maleństwem w porównaniu z Acroconą, docelowo też będzie miniaturką przy niej
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To Twoja Acrocona jeszcze jako tako wygląda :roll: Przez dwa lata próbowałem swojej wyprowadzić przewodnik, ale jak tylko coś podwiązałem to gałąź zaraz przestawała rosnąć i inna obok ją wyprzedzała :roll:
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Jolu 'Rydal' cudowny ;:224
rispetto pisze:
przemekg pisze:Czy Picea orientalis "Aurea" różni się czymś od Picea orientalis "Aureospicata" :?: :roll:
To ta sama odmiana :)
W tej kwestii to chyba świat podzielony - bo na stronach ZSZP jedna odmiana, a IBRO czy niektóre szkółki traktują jako oddzielne taksony. Co najlepsze w jednej ze szkółek opisy odmian nieco różne tylko zdjęcie to samo :lol: I jak tu taki iglakowy laik ma się połapać :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pamelka pisze:Aga mam kilka berberysów i powiem szczerze, że chyba kilka dokupię wiosną. Zawsze woziłam iglaczki teraz chyba kilka maluchów berberysowych przywiozę, aby urozmaicić nieco rabaty.
Myślę, ze będą to raczej z tych niższych odmian.
Joluś ja też idę w niskie odmiany, bo na takie znajdzie sie miejsce, ale nie oprę się 2 odmianom wyższym jest to Erecta i Orange Rocket.....jak dla mnie jeden i drugi cudo 8-) :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

jodełka z różowo-czerwonymi pędzelkami wygląda fantastycznie!
czytam, że planujesz berberysy, Pamelko... bardzo, bardzo je polecam (osobiście uwielbiam Erecty, Golden Ring i Harlequiny)... cudnie się prezentują prawie cały rok, a zimą ich koraliki są świetnym pożywieniem dla ptaków :)
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Acrocona dorasta do 5 m średnicy. Rydal to też duży, normalny świerk. Szkoda. :?
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ja piceom abiesom :wink: mówię póki co, nie! Nawet te cudne! przyrosty wiosenne mnie nie przekonują...To tak, jak z irysami :wink: To co, Jola, pierwszy wiosenny szkółking pod znakiem berberysów? :wink: U panów Kurowskich jest tego, a jest! Ja chętnie poobserwuję :) Pomogę wybrać :) Bez cienia emocji :wink:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Małe, zielone klejnociki- urocze. Ale nie takie zdrowe i bezobsługowe jak sobie wyobrażałam... Jakieś sugestie co do oprysków prewencyjnych?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor oczywiście, że można dokomponowywać zależnie od wysokości iglaków i oczekiwanych efektów. U mnie są trawy, paprocie, berberysy, niskie klony, tawuły, czasem byliny, a co tam Pan sobie wymyśli :wink:
Paweł zobaczymy po zimie, jak moja się zachowa. Może szyszki będą :roll:
Aniu jednak przystaję do opinii, ze to są synonimy. Może któregoś ze szkółkarzy zapytać jeśli masz wątpliwości.
Aga obie odmiany piękne, zobaczymy co tam wybiorę wiosną.
Muszę jeszcze azalii kilku poszukać, kiedyś w szkołce producenta miałam taką śliczną roślinkę w garści i odłożyłam przy kasie ;:14 Pogooglam zimą, może coś wybiorę.
Aguś planuję, muszę nieco rabaty urozmaicić i jeszcze te koraliki ;:224 W ubiegłym roku moje berberysy owocowały, w tym zdecydowanie słabiej /aż jutro zajrzę jak tam sytuacja/.
A propos dokarmiania ptaków planuję karmnik, szukam ciekawych i oczywiście niezbyt drogich ;:224
Danuś po ilu latach, w jakich warunkach, doczytałaś? Moje zdecydowanie nie rosną tak szybko i szeroko. Ale czymże ich rozmiar w porownaniu z jodłą kalifornijską :lol: też mam, a jakże :D
Marta znam jeszcze inny adresik, gdzie duży wybór wyszukanych berbersów :wink: Pierwszy szkołking zdecydowanie dalej .... po koreankę :;230 ale w drodze powrotnej ;:65
Wielokrotnie się dziwię, jak mówisz, że piceom abiesom nie :roll: tylko pinusy i tsugi ;:224
Cóż poradzić .... może i ja skuszę się jeszcze na te drugie, bo pierwszych mam pod dostatkiem chyba :;230 nie licząc oczywiście przecudnej Pinus koraiensis Jack Corbit lub innej z tej grupy piękności :D
Izka niezdrowe .... zauważyłaś jakieś oznaki? Pierwszy oprsk Promanalem wiosną, potem wedle potrzeb ;:108
Całkiem jak z różyczkami najpierw miedzian .... potem co tam trzeba. Maskę P-gaz trzeba zakupić lub osłonkę jakąś taką spawalniczą , czytałam gdzieś na forum, że ktoś zatruł się opryskami.

A na noc zostawiam wspominkową fotkę Munstead Wood
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Pamelko,jaką odmianę masz iglaka o czerwonych przyrostach i pamiętasz może ile dałaś? U Szmita był po 100 zł,ale Paweł powiedział,że można dostać do 30 zł.Patrzyłam u nas na agrze,ale nikt nie miał.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Pamelko, bardzo Ci dziękuję za zdjęcie Munstead Wood! ta róża siedzi w moim sercu od jakiegoś czasu i jest na pierwszym miejscu wiosennego zamówienia... czy jesteś z niej zadowolona? bo o urodzie można dyskutować bez końca...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Rydala dostałam w prezencie, więc nie mam pojęcia ile kosztuje drzewko tej odmiany.
Sprawdziłam w szkółce w Rykach drzewko 40-50 cm/80 zł. Chyba Paweł prawdziwą okazyjną ofertę gdzieś wynalazł :wink:
Aguś Munstead Wood to jedna z różyczek, które najbardziej urzekły mnie w tym sezonie, aż tak bardzo, że jesienią dokupiłam drugą :lol:
U mnie jest to zdrowa odmiana, która dosyć obficie, pomimo młodego wieku kwitła.
Ponieważ przyszykowałam rabatę z takimi ciemnymi różyczkami do kompletu doszły jeszcze Shakespeare 2000, LD Braitwhite, Fallstaf, Heidi Klum i dla kontrastu Winchester Cathedral :D
Na szczęście wszystkie różyczki już mają kopczyki z kompostu. Końskie kulki niestety musiały wylądować w kompostowniku, gdzie przysypane pozostałym kompostem i ziemią będą produkowały wiosenną pożywkę dla różyczek i innych, zgodnie z fachowymi sugestiami forumek z działu różanego.
Część kulek już rozsypana i przekopana w warzywniku i cannowej rabacie.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ja też miałam przygotowane końskie kulki na okrywanie,
ale poczytałam dyskusję w wątkach różanych i odstąpiłam od tego.
Kulki już są przyorane w warzywniku.
Koń postara się o nowe na wiosnę :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Hi, hi... forumki lecą w kulki... Taka myśl ogólna mi się napatoczyła...
MW - jego wysokość kolczastość.....
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu a u mnie po części w warzywniku, po części w kompostowniku.
Wybrany kompost wydaje się całkiem, calkiem, wystarczył na wszystie różyczki i krzewy :D Mam więc duuużo wolnego miejsca na wiosenne- wyplewione ;:14
Nieopodal mam stadninę więc kulek ... ile dusza zapragnie :;230

Obrazek

Izka, a lecę, lecą, coraz tłoczniej :D O MW powiedziałbym jego niskość :;230 bo wysoki zbyt nie urósł ;:108
Spieszę z informacją, że biały drobny opad pokrył dzisiaj moją działkę :| Wybrałam się do miasta, tam oczywiście szybko przepadł, ale nie u mnie ;:224
Tak więc ostatnie być może jesienne fotki, nieco kolorków ;:224
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”