Ogrody dwa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrody dwa

Post »

Spokojnie jak już wylizą na wiosnę to służę, na kompostownik idą te, które już kwitły, żeby dały miejsce innym roślinom. Niezapominajki to przecież dwulatki :D Widziałam Twoje cebulowe szok i szacun. Czas do pracy miłego dnia :D
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

nawet nie wiedzialam ze niezapominajki sa dwuletnie, moze przez to ze one sie rozsiewaja i kwitna ponownie co roku stad wrazenie ze sa wieczne :;230
Ciesze sie ze podobaja sie moje kwioteczki :tan

I milej pracy zycze :wit
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Witaj Iwonko, niedaleka sąsiadko :wit . Obejrzałam Twoje 2 ogrody. Są piękne, i wspaniałe robisz zdjęcia, i kociak super ;:1 . Będę tu zaglądać ;:113 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Cześć Ewelino, dzięki za pochwały, jak to miło z samego rana nakarmić swoją próżność :twisted: od razu człowiek inaczej patrzy na świat. Kotów mam trochę więcej dokładnie sześć, ale tylko dwie kocice są skore do pozowania. Zapraszam serdecznie,chociaż więcej teraz czytam niż piszę, ale za to w przyszłym roku :tan. Jak bliskie to sąsiedztwo jeśli można spytać ?
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

aovin pisze:Cześć Ewelino, dzięki za pochwały, jak to miło z samego rana nakarmić swoją próżność :twisted: od razu człowiek inaczej patrzy na świat. Kotów mam trochę więcej dokładnie sześć, ale tylko dwie kocice są skore do pozowania. Zapraszam serdecznie,chociaż więcej teraz czytam niż piszę, ale za to w przyszłym roku :tan. Jak bliskie to sąsiedztwo jeśli można spytać ?
Jeśli to było do mnie to Edyto :;230 . A co do odległości to mniemam, że ok. 40 km. Przypuszczam, że przejeżdżasz koło mnie podróżując pomiędzy ogrodami ;:113
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Ups :oops: a skąd ja wzięłam tą Ewelinę, to wszystko przez te pochwały, tak to jest jak sodowa uderza do głowy :;230 40 km to rzut beretem.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Witaj Iwonko :wink:
zaznaczam Twój wateczek ....bo zniknał mi na długo ,a tak podoba mi sie Twoje miejsce nad rzeką.... ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwon ka piękne masz zakątki w ogrodzie . idzie zima więc mam więcej czasu na spacerki po takich ładnych ogródkach :wit
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Dorotko długo mnie nie było, to fakt, tym bardziej się cieszę, że do mnie trafiłaś :D
Zosiu :wit , zapraszam, ogród co prawda trochę zaniedbany, ale wszystko się nadrobi.

Próbuję założyć wątek gliniany, bo czasem chciałabym pochwalić się moją drugą pasją, a nie chcę już zaśmiecać mojego wątku ogrodowego, ale cienko mi to idzie ;:14 , a dzwonki już zrobione tylko obfocić i można wklejać.

-- 11 lis 2011, o 15:38 --

Przy okazji buszowania po sieci, wpadłam ostatnio na świetną stronę o różach, nie jest komercyjna więc chyba nic się nie stanie jak ją zareklamuję
http://aniads-rosegarden.blogspot.com/
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Ponieważ wątek o magii roślin został zapomniany a to jeden z moich ulubionych tematów, wrzucę wam od czasu do czasu trochę informacji z tej działki. Najważniejszą rośliną w moim ogrodzie jest, jak się można domyśleć dąb. Nadaliśmy mu imię Marcin po pierwszym gospodarzu który prawdopodobnie go posadził, lub może tylko pielęgnował samosiejkę. Zacznę wiec od niego.

Dąb
Obrazek
W mitologii był poświęcony bóstwom burzy w Grecji i Rzymie Zeusowi-Jowiszowi. W Dodonie najstarszej wyroczni Zeus objawiał swoją wolę szumem liści świętego dębu. W starożytnym Rzymie największe zasługi obywatelskie nagradzane były wieńcem z liści dębowych.
W Germanii poświęcony był Donarowi (Torowi).
Pogańscy Sasi czcili dąb zwany Irminsul, wierzyli iż łączy on niebo i ziemię.
Dla starożytnych Słowian czyli naszych przodków Dąb był drzewem kosmicznym, drzewem Peruna, czczonym przez lud i kapłanów. Stara legenda podkarpacka mówi o stworzeniu świata, kiedy jeszcze nie było nieba ani ziemi tylko morze, pośród którego stały dwa dęby.
Wyraz Dąb brzmiał pierwotnie w językach słowiańskich dąbr (skąd dąbrowa) i oznaczał drzewo. Dąb wypróchniały u podstawy w mniemaniu dawnych ludów był mieszkaniem dobrych lub złych duchów którym składano ofiary prosząc o pomoc lub łaskę, znikniecie ofiary podczas nocy było dowodem jej przyjęcia przez bogów.
Dąb kojarzony jest z żywiołem ognia a włada nim słońce.
Drzewom tym przypisywano właściwości ochronne, uzdrawiające, zapewniające sukcesy finansowe (posadzić jedną żołądź podczas nowiu), potencje seksualną, płodność i szczęście.
Gałęzie dębu wraz z innymi ziołami palono w ogniskach podczas letniej równonocy.
Celtowie określali dąb słowem duir , z którego wywodzi się angielskie door . Drzwi są przejściem i zabezpieczeniem przed tym co na zewnątrz, dlatego drzwi dębowe zapewniają domowi ochronę i szczęście.
Dąb jest symbolem ładu, solidności, samodyscypliny, świadomości i wzniosłych idei.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ale masz skarb u siebie ;:224 ile on moze miec lat :roll:
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Nie mam pojęcia, próbowaliśmy to ustalić ale jak to na wsi każdy ma inną teorię.
x-d-a

Post »

Iwonko, dzięki za taki ogrom super ciekawych wiadomości o dębie ;:196 Bardzo lubię wielkie drzewa, a dąb należy do moich najukochańszych ;:167 Jest w nim jakiś taki spokój i majestat...Nie mam dębu w ogrodzie, ale całkiem niedaleko, na trasie moich codziennych spacerków rośnie przepiękny dąb - samotny, piękny , o niezwykle regularnym pokroju :P
Magia roślin - wspaniały temat!
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Witaj Dalu, jak się cieszę, że do mnie zajrzałaś, wiadomości mam zgromadzonych dużo więcej ale nie sposób ich tu wszystkich zamieścić, więc wrzuciłam tylko pigułkę. Też kocham drzewa.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ten blog różany nie tylko jest niekomercyjny. Jest pisany przez naszą forumkę Anię (AniaDS) - zakręconą maniaczkę różaną. :D

O dębach jeszcze słyszałam, że nakręcają energią i chęcią do działania. Dlatego narady wojenne odbywały się obowiązkowo pod dębem. A nie pod brzozami, które wyciszają i uspokajają. ;-)
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”