Ta zielistka to Chlorophytum comosum 'Variegatum' Ode mnie Kasiu dostałaś Chlorophytum comosum 'Bonnie' Mi w domu brakuje tylko zwykłej czysto zielonej bonnie ale nie znam nikogo kto by miał
No więc tak... ja tam się upierać nie będę ;) ale odmiana Figi ma biały pasek na krawędzi liścia, a nie w środku - tak jak to jest w przypadku variegatki... Stąd moja sugestia Ale - jak to zawsze mówię - odmiana to już sprawa drugorzędna. Byle pięknie rosło i oczka cieszyło
Karinko masz rację :P ważne żeby ładnie rosło :P a czy to Zuzia , czy Bronka to mniej istotne :P Aniu będę się rozglądała jak gdzieś trafię to Ci kupię :P
Mój pojechał do Kasi :P za dużo mam kwiatków na parapecie , a to jest taki nie tykalny typek i mu listki obsychały tam gdzie z innymi roślinkami się stykał Kasi się podobał więc go jej wysłałam u niej będzie miał więcej miejsca :P
kari pisze:No więc tak... ja tam się upierać nie będę ;) ale odmiana Figi ma biały pasek na krawędzi liścia, a nie w środku - tak jak to jest w przypadku variegatki... Stąd moja sugestia Ale - jak to zawsze mówię - odmiana to już sprawa drugorzędna. Byle pięknie rosło i oczka cieszyło
Karinko ja już to przerabiałam kiedy ustalałam nazwy dla swoich i taka z jasnym środkiem i zielonym po bokach to Chlorophytum comosum 'Vittatum' a ta odwrotna czyli jasne po bokach a zielone w środku to Chlorophytum comosum 'Variegatum' To skomplikowane ale najważniejsze, żeby ładnie rosła
Moje szczawiki wsadzone w skrzynkę stoją na balkonie :P mam nadzieję że już dużych mrozów nie będzie i nic im się nie stanie :P
Też czekam kiedy mi wykiełkują :P Basi są jeż takie ładne , ale Basia trzyma w domu :P
anna czarnota pisze:Ta zielistka to Chlorophytum comosum 'Variegatum' Ode mnie Kasiu dostałaś Chlorophytum comosum 'Bonnie' Mi w domu brakuje tylko zwykłej czysto zielonej bonnie ale nie znam nikogo kto by miał
Aniu chodzi Ci o taką? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/461 ... 4f281.html
to jest młodziutka szczepka więc mało co widać może na tym zdjęciu, ale listki ma całe zielone. Nie mam teraz aparatu bo zrobiłabym bardziej aktualne zdjęcie. Jeśli o to Ci chodzi to mogę pobuszować na klatce przy kwiatku i zerknąć czy czasem nie ma jakiejś odnóżki, bo jak skubnęłam dla siebie to była tylko jedna, ale może coś się urodziło nowego, albo urodzi