działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
Re: działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
po długim namyśle strzelam - cos z marcinków... nowoangielski, nowobelgijski, gawędka, dumosus... ja ich zupełnie nie umiem odróżniać...
a może w ogóle kula w płot trafiłem - płatki białe a środek bordo to nietypowa kombinacja u aatrów...
oj zadałeś mi bobu... jak się okaże, ze to jakaś chryzantema to znowu dałem plamę...
-- 2 lis 2011, o 21:45 --
a i jeszcze - jakoś mnie te twoje tawulce kręcą - przeglądając wcześniejsze foty znalazłem Tanakę = cudnie się przebarwia!!! Kwitł? To to samo co neillia? Skąd ty u licha to wytrzasnąłeś? Szukałem w Warszawie bezskutecznie.
a może w ogóle kula w płot trafiłem - płatki białe a środek bordo to nietypowa kombinacja u aatrów...
oj zadałeś mi bobu... jak się okaże, ze to jakaś chryzantema to znowu dałem plamę...
-- 2 lis 2011, o 21:45 --
a i jeszcze - jakoś mnie te twoje tawulce kręcą - przeglądając wcześniejsze foty znalazłem Tanakę = cudnie się przebarwia!!! Kwitł? To to samo co neillia? Skąd ty u licha to wytrzasnąłeś? Szukałem w Warszawie bezskutecznie.
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziewięćsił!!! ale mnie zagiąłeś - przecież tez go miałem kiedyś - nie przeżył przesadzania 
oj kiepsko ze mną...

oj kiepsko ze mną...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- ZbigniewG
Zbyszku, To - piękne, a OWO - jeszcze ładniejsze :P
Jesienne kolorki w Twoim ogrodzie są niezwykle urokliwe; ja najbardziej lubię jesienne barwy azalii
Jesienne kolorki w Twoim ogrodzie są niezwykle urokliwe; ja najbardziej lubię jesienne barwy azalii

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Zbyszku a ja do Ciebie z pytankiem...czy paprocie zimozielone np.języcznik okrywasz na zimę
Jeśli tak to czym
Ja przygotowałam dla swoich gałązki sosnowe,ale na razie jeszcze nie okrywam,bo wydaje mi się że jeszcze za wcześnie.

Jeśli tak to czym

- ZbigniewG
Dalu azalie bardo urokliwie się przebarwiają a co ważne mają mało liści więc nie zwiększają Twojego stresu liściowego
a jabłuszka zamiast cydru lepiej wino troszkę rodzynek i wychodzi niezłe - nic wspólnego z "jabolem"
Grazia starszym nic się nie dzieje przy odrobinie śniegu, dla pewności okrywam wszystkie gałązkami jak zacznie się lekki mrozik

Grazia starszym nic się nie dzieje przy odrobinie śniegu, dla pewności okrywam wszystkie gałązkami jak zacznie się lekki mrozik
Zbigniewie! Kolorki cudne, już pisałam, nie wiem tylko, czemu jam niegodna takiej pięknej jesieni w tym roku
A czy na drugim zdjęciu na tej stronie jest cyprysik obtusa Tsatsumi? Bo ja mam Tsatsumi Gold, a jest ponoć Tsatsumi, nigdy nie widziałam...Czy to ten Gold tylko w cieniu?
Ta tawuła śliwolistna ma w dodatku takie śliczne jesienne kolorki? A ja zapomniałam, że miałam ją kupić koniecznie! Tak się zachwyciłam tą kwitnącą wiosną! Pisać, pisać zacząć trzeba! Nie ma co sobie ufać!
Owocki trzmieliny śliczne!Ja mam jakieś trzmieliny...Czemu nie mam takich owocków? 

- ZbigniewG
Marto to raczej Gold ale rosnący w cieniu,
tawułę specjalnie powtórzyłem bo jest tego warta (wiosna i jesienią), a trzmielina- może Twoja zbyt młoda, to młodzież szybko teraz dojrzewa roślinki potrzebują czasu
nie narzekaj na swoje kolorki bo jak oglądałem iglaczki i irysy to

tawułę specjalnie powtórzyłem bo jest tego warta (wiosna i jesienią), a trzmielina- może Twoja zbyt młoda, to młodzież szybko teraz dojrzewa roślinki potrzebują czasu

nie narzekaj na swoje kolorki bo jak oglądałem iglaczki i irysy to

- ZbigniewG
Ogrom solidnej porządnej i nikomu niepotrzebnej roboty został wykonany( w"zapomnianej"części działki) ale fotek raczej z tego nie będzie
może mały epizodzik bardziej fotogeniczny
na wiosnę było tak (z planem rozbudowy)
7letnia sosna oścista (lewy górny róg) po majowych wariacjach zaliczona do strat bezpowrotnych - a podobno ościste są nie do zdarcia
(a może to nie chodziło o sosny
)
teraz jest tak i to nie jest wersja ostateczna bo dojdą jeszcze drobniutkie otoczaki

tak powstało trzecie wejście na taras

przymrozki przerwały prac wiec miedzy kamieniami jest tylko czysty piach reszta chyba na wiosnę (tak jak sugeruje Jagódka
)
może mały epizodzik bardziej fotogeniczny
na wiosnę było tak (z planem rozbudowy)

teraz jest tak i to nie jest wersja ostateczna bo dojdą jeszcze drobniutkie otoczaki

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo podoba mi się wysmakowane podejście do tworzenia ogrodu , a może raczej jego oprawy , bo rośliny w takim kamiennym otoczeniu lepiej się prezentują . Prawie namiastki kamiennych stoków , z Tatr , jakby żywcem przeniesiona w kaszubskie klimaty
.
Estetyka , kwintesencja smaku i poczucie piękna
. Odwaliłeś kawał dobrej roboty , zasłużone
i ... chyba pora na należyty odpoczynek ... o ile znów do głowy Ci nie wpadną jakieś kosmetyczne przeróbki
...
. No , może raczej z wiosną .

Estetyka , kwintesencja smaku i poczucie piękna

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
O, to taras Twój widzę ogromny
musi być, skoro aż trzy wejścia nań prowadzą! Ale to trzecie może wkrótce nie być takie drożne, jak Ci się ten pungens jakiś rozrośnie
A oścista poległa bezpowrotnie? Szkoda wielka, bo wiadomo, jak one rosną...Ona by szybko tego wejścia nie zagrodziła!
A pamiętasz, jak na metasekwoi postawiłeś krzyżyk, a ona odbiła...Tu tak nie będzie?
Twoje przeróbki już słynne, pięknie!

A pamiętasz, jak na metasekwoi postawiłeś krzyżyk, a ona odbiła...Tu tak nie będzie?
Twoje przeróbki już słynne, pięknie!
- ZbigniewG
Jagódko ależ podłechtałaś moją próżność
staram się ale i tak nie wyjdzie to tak jak widziałem na paru wątkach - ręce sprawne, pomysły też by się znalazły tylko materiałów kamiennych brak(na okolicznych polach)
Marto oścista - strata bezpowrotna "nieśmiertelnik" zdany do archiwum, świerczka w razie czego delikatnie wysmuklimy albo będzie obejście obok Pusha i Lucky Strika te rosną wolniej
a taras
niecałe 3 na 10
Horstman by to szybko zagrodził

a ta sie dzielnie trzyma

Marto oścista - strata bezpowrotna "nieśmiertelnik" zdany do archiwum, świerczka w razie czego delikatnie wysmuklimy albo będzie obejście obok Pusha i Lucky Strika te rosną wolniej
a taras

Horstman by to szybko zagrodził

a ta sie dzielnie trzyma

- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zbyszku. Gdzie ty schowałeś tego Horstmana, to przepiękna architektoniczna roślina, po latach wspaniała rzeżba. Mała sugestia, tą roślinę należy systematycznie rzeżbić poprzez odpowiednie prowadzenie przewodnika, niekoniecznie przy pomocy prostej podpórki (zabija jego urok), raczej trzeba zastosować od razu coś bardziej plastycznego, np. odpowiednio docelowo powyginany drut z naciągniętą elastyczną gumową rurką, lub twardą, ale jeszcze elastyczną rurą karbowaną PCV. Dobrze jest tak pokręconego przewodnika wyprowadzić na te 3m. wysokości, a póżniej pozwolić mu na naturalne (bez naszej ingerencji) "spływanie". Daje to niesamowity efekt, można go wzmocnić sadząc go na górce, póżniej będzie z niej pięknie spływał. A jeszcze jedno, na tych 3m. wys., drut (rura) powinny być wypoziomowane (ok.1m) i wyprowadzone zawsze w kierunku południowo-zachodnim (aby nie zmuszać go do rośnięcia wbrew naturze). Pozdrawiam.