Moje trudne początki...
- socurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje trudne początki...
Tylko pooglądaj sobie dokładnie te roślinki, bo zakupiona wczoraj kawa miała przędziorki 

- socurek
Dziś robiłam kąpiel moim skarbom, więc pochwalę się na dowód, że moje leniuszki też coś robią
Temu już dawno mówiłam: "Panu już podziękujemy", ale on się uparł ozdobić ten chabedź jednym kwiatkiem

Ktoś mi podpowie co zrobić z tymi patykami? pocięłabym je, ale zdają się jeszcze żyć
wypuszczają nowe korzonki

To się nazywa "mikroprzyrost"...

Nie mówcie, że mój zdechlak wypuszcza dwa pędy... przecież od razu będę musiała obydwa uciąć... Ten falek ma dwa liście (mea culpa-zasuszyłam resztę)...

Dendrobium jak zwykle- niezawodne

I kolejny- robi sobie korzonki

A oto moje "storczykowe" okno

Ale powiedzcie szczerze: zmieści się jeszcze jeden, prawda?

Temu już dawno mówiłam: "Panu już podziękujemy", ale on się uparł ozdobić ten chabedź jednym kwiatkiem

Ktoś mi podpowie co zrobić z tymi patykami? pocięłabym je, ale zdają się jeszcze żyć

To się nazywa "mikroprzyrost"...

Nie mówcie, że mój zdechlak wypuszcza dwa pędy... przecież od razu będę musiała obydwa uciąć... Ten falek ma dwa liście (mea culpa-zasuszyłam resztę)...

Dendrobium jak zwykle- niezawodne

I kolejny- robi sobie korzonki

A oto moje "storczykowe" okno

Ale powiedzcie szczerze: zmieści się jeszcze jeden, prawda?

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Wcisnęła bym tam jeszcze z trzy .Patyki na dendorbium zostaw możesz mieć jeszcze keiki.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
piękne Phalaenopsis!
i ładne nowe przyrościki 

- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny nabytek z biedronki 

Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
- socurek
Tak pewnie zrobię jak już całkowicie zabraknie mi miejscagrazka2211 pisze:Wcisnęła bym tam jeszcze z trzy .Patyki na dendorbium zostaw możesz mieć jeszcze keiki.

Małgosiu, Asiu, bardzo dziękuję zz miłe słowa

- Judi
- 200p
Ja zaczęłam eksmitować inne kwiatuszki na rzecz storczyków
ale widzę, że u Ciebie same storczyki, więc półeczka będzie jak najbardziej potrzebna
jak już wszystko będzie gotowe, to pokaż nam półeczkę z nowościami w całej okazałości 

Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
- socurek
Storczyków mam tylko 8
cała reszta to inne: fiołki, sansewierie i inne "różne" 

- Judi
- 200p
To i tak, więcej niż jasocurek pisze:Storczyków mam tylko 8cała reszta to inne: fiołki, sansewierie i inne "różne"

- socurek
Jestem pewna, że Twoja kolekcja bardzo szybko się rozrośnie, a storczyki się rozprzestrzenią nie tylko na oknoJudi pisze:To i tak, więcej niż jabo ja mam tylko 6 phalaenopsisów i dużo innych kwiatuszków, które lądują na północnych oknach w kuchni i sieni, bo duże południowe okno w większości należy do storczyków

A póki co moje zygopetalum umiera

Nowość z Bie...ki urocza

Gratuluję nowych korzonków i przyrościków

- Judi
- 200p
My się tak poświęcamy, a one nam na złość robiąsocurek pisze:Judi pisze: A póki co moje zygopetalum umieraNawet skręciłam dla niego ogrzewanie i sama szczękam z zimna zębami, a ono takie niewdzięczne ;:46

Mam nadzieję, że też uda mi się kiedyś osiągnąć taką piękną i dużą kolekcje storczyków - jak ma Adaś

- socurek
Wow, Adam, 60 storczyków?
Jestem pewna, że kiedyś też będę tyle miała, ale Ty wtedy pewnie będziesz już miał 160 
Zdradźcie mi sposób jak upchać tyle storczyków na takim wąskim parapecie? Nawet sobie nie mogę w dwóch rzędach ustawić...
Judi, to zygopetalum spędza mi już sen z powiek ;:46 ale ciiii... nie tracę wiary...
Eva, dziękuję, mam nadzieję,ze jest w tym jakaś moja mała zasługa, że takie zdrowe, zieloniutkie korzonki im rosną, i że przedłużają pędziki (chociaż o jeden kwiatuszek)...

Zdradźcie mi sposób jak upchać tyle storczyków na takim wąskim parapecie? Nawet sobie nie mogę w dwóch rzędach ustawić...
Ten też nie jest tak zmanierowany jak te z wielkich marketów. Tamte od razu zrzuciły kwiaty, a ten, mimo że był transportowany w większym chłodzie, ma się całkiem dobrze.Amator97 pisze:Mam identycznego, który jest chyba moim najwierniejszym phalaeonopsisem.
Judi, to zygopetalum spędza mi już sen z powiek ;:46 ale ciiii... nie tracę wiary...
Eva, dziękuję, mam nadzieję,ze jest w tym jakaś moja mała zasługa, że takie zdrowe, zieloniutkie korzonki im rosną, i że przedłużają pędziki (chociaż o jeden kwiatuszek)...

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja mam poustawiane baaardzo blisko siebie, większość bez żadnych osłonek, mimo że lepiej doniczki w nich wyglądają, to jednak zajmują więcej miejscasocurek pisze:Zdradźcie mi sposób jak upchać tyle storczyków na takim wąskim parapecie? Nawet sobie nie mogę w dwóch rzędach ustawić...

Storczyki stoją też na różnych półkach, szafkach, biurku niekoniecznie na parapecie i wcale źle to nie wygląda

a Dodam że jest u mnie ok. 62 storczyków i jeszcze trochę zdołam upchać

- socurek
Hahaha, moi drodzy, ja też wychodzę z założenia, że jak się już coś kupi, to na pewno się znajdzie miejsce, żeby to gdzieś upchnąć
z tym, że okna i parapety są u mnie bardzo dziwne. Ich dziwaczność polega na tym, że są bardzo płytko osadzone w ścianach, a przez to parapety cholernie są wąskie. Myślę intensywnie o jakiejś nakładce na te parapety, bo zapewniam was, że dwa rzędy doniczek (nawet bez osłonek i podstawek) na 100% się nie zmieszczą. Ale tak, jak mówiłam, mam jeszcze półkę na storczyki, więc póki co miejsce jest.
Prędzej czy później będę jednak musiała coś wykombinować, bo marzą mi się storczyki, fiołki i hoye... Chyba muszę sobie stworzyć listę chciejstw i nie kupować już nic, oprócz pozycji z tej listy

Prędzej czy później będę jednak musiała coś wykombinować, bo marzą mi się storczyki, fiołki i hoye... Chyba muszę sobie stworzyć listę chciejstw i nie kupować już nic, oprócz pozycji z tej listy