Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

Ewcia, powiedz mi czy hortensje mogą rosnąć w miejscu gdzie codziennie będzie na nie lecieć woda ze sprinklera? Czy raczej nie lubią zraszania i będą chorować? Kupiłam Limelight i nie mam gdzie jej posadzić :lol:
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś, dzięki za info o Asahi. Polecę i zakupię ;:65 .
No szkoda tej forsy-cji :wink: , ale cóż, jak chora, to nie ma dyskusji :twisted: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewcia, u mnie po aksamitkach juz dawno tylko wspomnienie :wink:
Niestety zima się zbliża i nie ma na to rady. Cieszmy się ostatnimi ciepłymi chwilami.
Asahi - jak pytam u nas to wybałuszają na mnie oczy. Muszę jakieś OBI nawiedzić, ale to dopiero 16-go.
Miłego dnia :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Dorotko-Dodad - nie wszyscy znają ten preparat... a tu do poczytania http://www.asahi.pl/

Moni-Rozetko - chore rosliny niestety trzeba eliminować... za to robi się miejsce na inne :)

Anetko-Ninetto - ja generalnie staram sie nie zraszać ... róż i tych roślin, które są wrażliwe na choroby grzybowe albo mączniaka - ale hortensje do nich nie należą :)
Czasami, jak jest bardzo gorąco, to widać jak liście ich są takie "klapnięte" i wtedy je nie tylko podlewam, ale i zraszam. Należy tylko pamiętać, żeby to zraszanie nie odbywało się w czasie, gdy mocno operuje słońce (chyba, że hortusia posadzona w cieniu), najlepiej rano, albo po południu ( żeby zdążyły przed nocą obeschnąć).
A już zraszanie lubią na pewno h. ogrodowe - ale tylko liście, a nie kwiaty :)
Nie wiem czy pomogłam, ale sama musisz ocenić, czy miejsce, w którym chcesz posadzić Limonkę jest odpowiednie.
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Ewcia, dziękuję i bardzo się cieszę, że Limelight lubi wilgoć. A może wiesz czy berberys by w takich warunkach przeżył ?? Przecież nie posadzę samej hortensji, musi mieć towarzystwo. A taki bordowy bardzo by do niej pasował :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko-Ninetto , niestety... berberys w takich warunkach zafunduje sobie np. mączniaka (nie lubi zraszania liści)... :(
a może pęcherznica DIABLO - jeśli miejsce słoneczne, będzie ładnie wybarwiona na ciemnoczerwono...

Przyszły moje lalki z niemieckiej szkółki... będzie jutro sadzenie... niepodległościowe różyce będę miała ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewuniu, jeszcze będziesz sadzić. Ja się cieszę, że już nie muszę, bo ja jestem z tych, co lubią ciepło, a zimna na dworzu nie znoszę. Muszę tylko podlać różyczki, które już zasadziłam wcześniej, bo sucho u mnie niemiłosiernie. A ze szkółki dostałam wczoraj maila przypominającego o podlewaniu zakupionych u nich róż. Zależy im, aby jednak przetrwały zimę.
Miłego sadzenia życzę :wit
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu - ja też będę lała wodę na działce - znaczy za deszczownicę będę robiła... :;230 bo u mnie też Sahara.
A szkółka taka uprzejma, bo jak kolejny raz róże od nich będą ludziom padały (w różnych regionach) to kto będzie u nich kupował ?

Jest zimno, ale na szczęście nie ma jeszcze przymrozków w dzień, więc róże wsadzę do dołków bez problemu.
Nie przepadam za zimnem, ale musze jeszcze troche rzeczy zrobić w ogrodzie, a ten weekend będzie chyba ostatnim, gdy to się da zrobić. I na tym zakończę mój sezon działkowy.
Jak przyjdą większe przymrozki (i w nocy i w dzień) to reszta róż dostanie kopce, a niektóre nawet gałązki iglakowe i to już będzie definitywny koniec prac w tym sezonie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu Asahi mam i ja ....ale tylko mam :roll:....kupiłam przed 2 laty i ani razu nie użyłam :oops: Wielka litrowa butla.....mam nadzieję, ze jeszcze nie przeterminowany, muszę poczytać....i jeśli ok to wiosną pójdzie w ruch ....
Cudnie wyglądają ozdobione kryształkami szronu roślinki.....po prostu pięknie...
Widzę, że wszędzie w ogrodach podlewanie....ja jutro rano też planuję......nie pamiętam tak niesamowicie suchej jesieni ;:223
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ave pisze:Przyszły moje lalki z niemieckiej szkółki... będzie jutro sadzenie... niepodległościowe różyce będę miała ;:224
Cóż za patriotyzm i jaka historyczna symbolika! Piłsudski też 10 listopada z Niemiec (czy one z Magdeburga może jeszcze? :wink: )powrócił, a od 11 niepodległość...Jak ja bym chciała swój patriotyzm sadzeniem róż też udowodnić...nawet biało-czerwonych, bo białych i czerwonych to nie :lol: , a tu nic, nic nie ma! :(
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

To ja jestem patriotka pierwsza klasa, bo kupiłam sobie Ferdinanda Picharda, a on jest sam od siebie czerwono - biały :-) A tak serio, to naprawdę ładne zestawienie, żeby tylko chciało kwitnąć na Święto Niepodległości...no, może na 15 sierpnia sie załapie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewciu,
urokliwe przymrożone zdjęcia! Jak cukiereczki! :D
Tak czytam, że susza i u was... ta jesień wyjątkowa, nie pamietam juz kiedy tak mało padało.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewulku, po zdjęciach widać, że przymrozek był ostry! Pięknie wyglądają takie oszronione rosliny, ale jak odmarzną, to już chyba nic z nich nie będzie. Szkoda, że te wyjątkowe widoki to sygnał końca jesieni ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam na działce i lałam wodę, lałam, lałam.... wiem, że to kropla w morzu potrzeb, ale ciutkę swoje sumienie uspokoiłam, że krzaczorki nie pójdą spać całkowicie zasuszone...

No właśnie - jesień w pełni, a właściwie, koniec jesieni... już więcej przysuszonych brązów niż kolorków w ogrodzie

Obrazek

Jeszcze kilka "żaróweczek" jest, ale przy tym zimnie chyba nie będą zbyt długo cieszyć...

Obrazek Obrazek

a dębolistne muszę też już opatulić.... choć żal, bo tak się pięknie wybarwiają...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jak sie już nazachwycałam kolorkami to wziełam się też za robotę... która przyniosła i radość i... zgryzotę.
Radość - bo przyszły nowe laki z Rosen Goenewein i zostały posadzone... krzaczorki o 40 cm badylkach i w dodatku grubaśnych

Obrazek Obrazek

2 szt róży klasztornej - Uetersener Klosterrose

Obrazek

1 szt Moonlight

Obrazek

a potem była zgryzota... bo postanowiłam przenieść jeden krzak róży (miały za ciasno) którą kupiłamjesienią w ubiegłym roku, a po wykopaniu okazało się, że na korzaniach... paskudne kalafiorowe guzy :( oczywiście wykopałam pozostałe dwa krzaki i na nich też to paskudztwo... rózyce poszły na stos... :( i teraz zastanawiam sie, czy wykopać wszystkie , które wtedy kupiłam... ale chyba będę musiała ... normalnie załamka...
Najgorsze jest to, że one po posadzeniu dość ładnie rosły i żeby nie moja "nadgorliwość" to wcale bym o tym paskudztwie nie wiedziała, a różyce by dalej z "kalafiorami" rosły...

I tak na przyszłość ...
termin składania reklamacji dotyczących zakupionego materiału szkółkarskiego mija 30 czerwca w pierwszym roku po posadzeniu. Jeśli więc zewnętrznie zdrowe drzewka w pierwszym roku po posadzeniu dobrze się przyjęły i wykazują zadowalające przyrosty, odpowiedzialność szkółkarza za dostarczony materiał się kończy.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=464
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No tak...No to masz kolejny problem z różami...Poczytaj tu, ja wczoraj tam się dokształcałam, tak na wszelki wypadek...http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=22655
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”