rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

Jednak paczka od mniodkowej doszła dziś po południu. :tan
mniodkowa wspomniałaś coś o doniczkach, a trzeba było raczej o dodatkowym parapecie. :;230
Tak to wyglądało, jak rozpakowałam:
Obrazek

O listki fiołka i skrętnika mocno bym się bała na twoim miejscu, ale postaram się ich nie załatwić... zbyt szybko.
Co mam zrobić z gloksynią, nie mam pojęcia, na razie włożyłam do słoika z wodą. :?
I nie jestem pewna, czy to peperomia?
Obrazek

A co to jest, to nie mam bladego pojęcia:
Obrazek

Obrazek

Reasumując paczka bardzo bogata: zamawiane szczepki reo i scindpasusa (mniodkowa czy to były dwa różne, czy ten drugi to filodendron pnący?);
poza tym dwie szczepki fikusa benjamina (chyba :roll: );
ukorzenione te dwie roślinki, o które pytałam wcześniej;
segmencik bordowego grudnika do ukorzenienia;
liść gloksynii bordowo-białej;
listek fiołka białego;
liść skrętnika lawendowego;
kalanchoe żółta chyba, bo wywaliłam karteczkę. Wsadziłam ją do wody, dobrze? :roll:
jakiś malusi kaktusik ( co to za kaktus mniodkowa? ;:224 )

Postuluję, aby wszystkie szczepki opisywać, przynajmniej te, co mnie wysyłacie, bo ja potem nie wiem, co z tym zrobić i do jakiej ziemi sadzić. ;:180

mniodkowa, dziękuję kochana, jak nie wiem, co ;:196 ;:167 Będę na bieżąco informować o sukcesach i porażkach, oby tych pierwszych było więcej, choć niekoniecznie 100%, bo co ja z tym zrobię :;230
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko ja używam zoomu tylko ten pierwszy rozwinięty pąk to usytuowany w takim miejscu, że dodatkowo musiałam
tam jeszcze paluchy wsadzić. :;230
Niezłą paczuszkę podesłała Ci nasza kochana Agusia. ;:138 Niech Ci wszystko pięknie i zdrowo rośnie. ;:108
Pierwsza roślinka o którą pytasz to z całą pewnością jest Peperomia. :uszy Druga, której nie znasz to chyba też jest
Peperomia, ale tutaj lepiej poczekajmy na potwierdzenia Agusi. :D
Zroślicha śliczna i dobrze, że zabrałaś ją z ryneczku. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Ależ nowości :shock: Dobrze,że jeszcze małe,to nie będzie problemu z umieszczeniem :D
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

Jaaaa :shock: ! Ale paczucha ;:152
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

od razu przybiegłam jak tylko wyczytałam, że paczka jednak dofrunęła :tan
no więc Ela potwierdziła peperomię ;:108 ta z ziemią to chyba też peperomia, do tej pory niezidentyfikowałam tego cuda, ale kupowane było kiedyś raczej pod taką nazwą :roll:
kalanchoe żółte było, je można ukorzeniać w wodzie, ale i jak wsadzisz od razu do ziemi to myślę, że też się przyjmie ;:108
prosiłaś o epi to dostałaś epi - te z jasnymi liśćmi, potnij sobie i będzie gęściej w doniczce po ukorzenieniu ;:108 te drugie to filodendron skandens, dostałam tak dużo od Krysi, że mam z czego rozdać ;:108
kaktusik to z rodziny takiego wielkiego, który jest u mnie w wątku (nie mój, a mego M i stoi u teściów) pięknie kwitnie i dość szybko rośnie jak zaobserwowałam, oczywiście we właściwych warunkach :;230
skrętnika i fiołka specjalnie Ci podrzuciłam, abyś popróbowała hodowli ;:224 zarówno te liście jak i ten gloksynii wstaw do wody, ale popatrz u mnie chyba wczoraj pokazywałam jak stoją nowe fiołki - tak aby nie dotykały dna pojemniczka, to korzonki się nie skaszanią ;:223
a, no a fikus to oczywiście fikus benjamin - dobrze rozpoznałaś ;:108
a reo faktycznie z dwóch roślin, jedno klatkowe, jedno domowe, bo jak zdejmowałam te domowe do zdjęcia to zobaczyłam, że leżała ułamana szczepka, to przecież nie wyrzucę ;:224
No więc życzę łatwego przyjęcia się nowych nabytków i czekam oczywiście na relację ze wzrostu :uszy ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elciu, dziękuję, na ciebie można liczyć jak zawsze. :)

mniodkowa dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
Ja oczywiście już zdążyłam ambitnie liść skrętnika przeciąć wzdłuż nerwu i wsadzić do piasku, tak jak wyczytałam w książce. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale pożyjemy, zobaczymy, już tego nie cofnę. :? Przy okazji wsadziłam tam segment grudnika. :wink:
Liść fiołka u mnie na bank dotyka dna słoika, będę musiała to jakoś rozwiązać technicznie.
Pęd epi sama w swej inteligencji przecięłam na pół, zresztą nie miałam takiego słoika, żeby wsadzić go inaczej. :;230
Tak samo potraktowałam zresztą filodendron pnący tez ze względu na długość.
Peperomię tę większą dosadziłam do peperomii, będę się martwić wiosną, co dalej.
Skoro elcia pisze, że to drugie NN to chyba peperomia, to niech i tak będzie, wsadziłam ją do ziemi do kaktusów razem z kaktusikiem, ale chyba trafi do pozostałych peperomii i do wiosny luz. :wink:
Z tym kaktusikiem to były największe jaja, bo jak wszystko powkładałam w słoiki i odłożyłam te do posadzenia w doniczki, to zgarnęłam folie aluminiowe oraz waciki i wywaliłam wszystko do kubła na śmieci. Jak potem pisałam, co było w paczce, to mnie tknęło, że za Chiny Ludowe nie wiem, co się stało z kaktusikiem, ale żebyś mniodkowa nie poczuła się urażona, zanurkowałam w tym kuble i wyjęłam kłąb folii aluminiowej i znalazłam w nim kaktusika. :;230
Szczerze to miałam zielony oczopląs i nawet nie zauważyłam, że szczepki reo są różne. :oops:
Kalanchoe musi zadowolić się słoikiem dzielonym z fiołkiem i gloksynią z wiadomego powodu - brak miejsca. ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hahaha :;230 wyobraziłam sobie Ciebie nurkującą :;230 temu pisałam na PW żebyś uważnie tam rozpakowywała bo jest zawiniątko ;:224 które można błędnie zinterpretować (jako wypychacz) no ale wszystko już na swoim miejscu, to teraz będziesz musiała pokazać fotki, jak się prezentują ;:108
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Ale dostałaś mega- pakę,tyle nowości ;:63
Teraz niech wszystko się ładnie ukorzeni, a o miejsce będziesz się martwić później.
Zresztą od przybytku głowa nie boli ;:224
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Wow no normalnie mega paka :shock:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Ależ piękna paczusia. Chyba będziesz musiałą... zainwestować w kwietniki :) Niech pięknie Ci rośną. Zroślicha super-jest na mojej liście :) Ostatnio widziałam niezbyt zadbany egzemplarz na poczcie ale nie było szans by coś z niego buchnąć :;230 Może przy okzji po prostu zapytam pracownicę o pozwolenie. Oj zapewne bidulce lepiej byłoby u mnie :;230
Śliczne te Twoje roślinki. Pokazuj jaknajwięcej :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super paczuszka, czekam na zdjęcia później jak juz roślinki w swoich domkach zamieszkają;).
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Gotowa do drogi start...

Z Twojej czarnej listy dzwonek nie jest twcale taki trudny... jak zaczyna przekwitać i jego wygląd nie jest atrakcyjny wystarczy go przyciąć (ja przycinam na kształt półkuli tak około 3cm od dołu)... można go odstawić wtedy na mniej reprezentacyjne miejsce :wink:

Nowe zdobycze od Zeni ;:215 a ten ciapaty bluszczyk ;:167
Skrętnik z tego, co czytałam faktycznie przechodzi okres spoczynku, tyle że nie u mnie, a u Anjji
U mnie stary egzemplarz już kwitnie tylko kilkoma kwiatuszkami, ale młode szczepki kwitną a jeden to pączkuje się cały czas... Myślę że nie jest istotne że ten akurat jest w seramisie... bardziej bym stawiała na miejsce... ma widniejsze okno i większą wilgotność bo stoi w pudle ;:108

Paczucha od Agi wypasiona... musisz mężowi o półeczki dodatkowe pomarudzić...
kciuki trzymam za korzonki ;:215

uff... przydługie wyszło :oops:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anjja, Filigranowa, Chrapka, Kasik, eva, wcale się nie dziwię, że zrobiła na was takie wrażenie zawartość paczki, bo ja to normalnie byłam w szoku, jak ją otworzyłam. Całokształt dostarczył mi tyle emocji, ze nawet dość lekko podeszłam do faktu, że grudnik zrzucił kolejne pąki, niech go szlag :twisted:
Zapomniałam napisać, ze hrabianka gardenia wylądowała w przedpokoju z pierwszym ostrzeżeniem, żeby się wzięła do roboty. Jak przetrwa zimę, co jest możliwe, bo poza brakiem chęci kwitnienia trzyma się wg mnie dobrze, to na wiosnę trafi na balkon i niech się stara paskuda jedna. :;230
Anjju, ja w przypadku dzwonka byłam bardziej radykalna, bo ścięłam wszystko do korzeni i czeka teraz na wsadzenie do skrzyni na balkon. Niech sobie rośnie, jak Bozia przykazała na dworze. :P
Co do zdjęć to mimo mega zawartości nie ma jeszcze specjalnie nic do pokazywania, ale na życzenie Filigranowej, proszę bardzo.
Liść skrętnika w towarzystwie grudnika. Jak któryś się ukorzeni, to będę w autentycznym szoku. :;230
Obrazek

Wszelkie fikusy, scindapsusy i filodendrony pnące w jednym, reo z ukorzenioną częściowo ciborą w drugim i gloksynia, kalanchoe i listek fiołka ( na plecach gloksynii, żeby się nie opierał o dno słoika) w trzecim słoiku. Będą stać u dzieciaków w pokoju na segmencie, bo nie ma innej możliwości.
Obrazek

Kaktus bidulek wygrzebany z kosza na śmieci na razie na północnym oknie, ale chyba go przeniosę wkrótce do przedpokoju. Czy takie maleństwa też zimują w chłodzie?

Obrazek

I wreszcie peperomie dosadzone do reszty peperomii póki co.

Obrazek

Obrazek

Myślę, że na początku grudnia większość chyba coś pokaże :wink:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

No pięknie się zapowiada :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

fajnie wygląda ten skrętnik z grudnikiem :;230 choć ja osobiście grudnika posadziłabym oddzielnie, aby go nie ruszać ;:108 nawet w taki plastikowy kubeczek, albo po jakim serku małym...
u mnie taka szczepeczka grudnika wsadzona do ziemi po dosłownie tygodniu puściła pąki kwiatków, nie wiem czy korzenie też, ale kwiaty są :shock: więc patrząc na Twoje warunki mieszkalne, bo masz więcej chłodu niż słońca o ile dobrze kojarzę, to powinien i ten się przyjąć, chyba że coś mu odbije, bo urwałam go z kwitnącego dużego u siebie, tego co ma połowę pąków ;:223 :;230 a jak zrobi kaput, to nic, wyślemy Ci na wiosnę znów ;:108 już ukorzenionego, bo takich maluszków mam trochę, ale jak w pąkach stoją to uznałam, że obrażą się i po co Ci nerwy, że zrzuciły ;:223

aaa i kompozycja peperomek mi się podoba ;:108 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”