Był czas, że miałem ich sporo w kolekcji i bardzo je lubiłem za wygląd i bezproblemowość w hodowli. Oraz za piękne kwiaty, oczywiście.

Niestety z braku miejsca ich czas u mnie się skończył. Ale dalej lubię je oglądać.

Według mojej wiedzy i literatury którą posiadam te które pokazałeś frailee to są na pewno F. phaeodisca. Inny kolor naskórka (którego nie widzę) nie ma znaczenia. Skąd masz te rośliny?co do tej Frailea którą opisałeś u mnie jako phaeodisca, mam podobną pod nazwą afilarensis od pana Snowarskiego a wszystkie inne phaeodisca które mam mają raczej brązowy naskórek
Co do całości kolekcji to aktualnych fotek nie mogę jak zwykle znaleźć, część roślin rodzaje takie jak sulki rebutie lobivki itp. trzymam na dowrze pod szkłem w czymś w rodzaju inspektu z kątowników i obudowanych szybami, chwilowo wkleję część widoku na te rośliny a ogólny jeśli znajdęmgr_ pisze:A ja trochę z innej beczki. Konradzie widzę na twoichch zdjęciach w tle sporo, a nawet więcej niż sporo roslin. Czy masz moze jakieś zdjęcia które 'ogarniają' całą twoją kolekcję, która raczej nie należy do parapetowych.
Ten jest niezły