Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Małgoś niezła spółka z nas by była...oczywiście pod kierownictwem Tośki... :lol:
Róże miałabyś po cenach hurtowych ...za kibicowanie rzecz jasna... :wink:
Aśka dodałaś mi otuchy ..., nie tylko ja się tak męczę z tą ziemią... :wink: Gdy trafiam na taka podziemną skałę rozluźniam ją litrami wody wlanej do czeluści...za dzień ...dwa...wsiąka i dołek nadaje sie do dalszego pogłębiania... :uszy
Ewuś to trzeba by było spróbować w tym miejscu lepszym sadzić róże...ach co ja mówię ...wcześniej ,czy później będzie zagospodarowany... :;230
Tośka masz skarb w ogródku...ja o takim puchu marzę... ;:170
Aśka to niekończący się nałóg,nie ogranicza go nawet filigranowy ogród... :;230
Danka przewidziałaś rozpad pergoli ,niestety wisteria pięknie kwitnie ,ale potrafi zrujnować ,to co jej na drodze do wicia stoi...A zakładasz drewnianą ,czy metalową pergolę...?
W czwartek zawieją wiatry wschodnie i nastanie okres zimnicy.....łącznie z minusowymi temperaturami nocą...także do czwartku trzeba się sprężać...Muszę wykopać wielką dziurę na róże i przysypać dużym kopcem,aby mi dołek nie zamarzł... :roll:
Jadziu ziemia u mnie w niektórych miejscach mokra ,w niektórych sucha i właśnie w takich miejscach jest najgorzej z kopaniem...
Izka mój Mozart rośnie przed domem na wąskiej rabatce pędy jego można śmiało ułożyć na pobliskim krzaczku(u mnie cis permanentnie obcinany... )To róża nie tak agresywna co np Therese Bugnet ,czy inne rugosy... ;:108 Może na sadzonkę znajdzie się miejsce... ;:224
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To samo chce się, żeby pod domem rosły róże :D Męczę się, żeby móc je podziwiać w każdej chwili.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ...byłam ...poradziłam :wink: może się na co przyda...tylko niektóre róże trudno dostępne,ale dla chcącego... :D
Marta nie musiałaś jakoś specjalnie podchodzić do mnie ,po prostu trochę pochwalić i już... :;230
Linki są wciągające ...wiem..nieraz gdy zasiądę wieczorową porą ...kończę późno nocną... :wink:
Bardzo dużo pochwał...dzięki ;:196(czy na pewno zasługuję... ) , a ogród mój to taka mała gęstwina...tęsknię za przestrzenią...Kolekcjonowania nie ma końca ...a już dawno powinien ów koniec nastąpić...Sama się dziwię ,że centymetry wolne znajduję... :;230
Eyes For You to róża perska ,może u nas przemarzać ,nie doświadczyłam tego ,bo mam ją od wiosny...mam mało jej zdjęć .Ona znajduje się również w zasobach An-ki ...http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=840
A moja była taka ... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322

Obrazek
Morgengruss to moja faworyta...kwiaty ma zwinięte w trąbkę przed całkowitym rozwinięciem...taka śmietana oblana sokiem morelowym trochę rozcieńczonym... :lol:
Obrazek
Obrazek

Duża potrafi wyrosnąć,trzeba jej przygotować porządny dołek z próchniczą ziemią...z obornikiem na samym dnie i będzie rosła w siłę na wysokość ... :wink: Trochę mało powtarza ,ale pierwsze kwitnienie mi zupełnie wystarczy ,aby się nią nasycić... :D U mnie nie przemarza...co jest jej kolejnym atutem ,a kupiłam ją w Rosarium
w 2009 wiosną http://www.rosarium.com.pl/

Grażka
byleby do czwartku zdążyć... :wink: Ja również dziękuję ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Twoje Eyes for You byly w kolorze bliskim ideału.Mam nadzieję,że i moja będzie kremowa z tym cudnym okiem.Morgengruss-no cóż tylko u Ciebie mogę ja podziwiać bo juz na nia nie ma miejsca.
Twoja czerwona róza(i do tego pnąca ;:14 ) już jest posadzona w miejsce Anisade.The Dark Lady też znalazła docelowe miejsce(?) ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Morgengruss to też moja faworyta.
Świetnie rośnie i u mnie ładnie kwitła drugi raz.
A to jej drugi rok u mnie dopiero.
Pęd dwumetrowy jeden wypuściła i cały był w pąkach.
Doskonała na fasadę budynku z wschodniej lub zachodniej strony bo nie przepada za palącym słońcem - podobno.
Piękna róża o niesamowitych kolorach. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ja też się pochwalę, że mam Morgengrus. Wprawdzie nie taka piękna jak ma Nela czy Grażynka, ale jest :;230 . No i dodam, że świetnie zimuje, a u mnie mrozy bywają srogie ;:224
Nelu, teraz jak będę w pocie czoła kopać dołki pod róże, to pomyślę sobie, że nie sama jestem w tej niedoli. Zawsze to jakaś otucha :;230 A przy okazji, jakby kiedyś wpadła Ci w oko jakaś róża, która według Twojego fachowego spojrzenia pasowałaby pomiędzy Louise Odier a Parennial Blue, to będę wdzięczna za każdą sugestię. Ja też szukam, ale ze mie to jeszcze taki laik...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ciekawe czy moja Eyes for you też będzie mnie tak cieszyć swymi kwiatami. Już sie rozmarzyłam Morgengruss też sliczna
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:taka śmietana oblana sokiem morelowym trochę rozcieńczonym... :)
Jak Ty, Nelu pięknie i obrazowo potrafisz mówić o różach, u mnie tylko kolory podstawowe występują...W mowie, oczywiście :wink: , bo w naturze to na pewno nie...Muszę nad poetyckością swego języka w kontekście róż popracować! :wink: Zwłaszcza że zapowiada się, iż u mnie o różach będzie coraz więcej do powiedzenia :)
Czyli tę Eyes for You należy sobie raczej wybić z głowy? Bo perska? Perskie nas nie lubią? Za to Morgengrus nie przemarza i jest do kupienia! :tan Dziękuję za zdjęcia i informacje, będę Się Ciebie słuchać! :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Już posadziłam a Ty ?
Pewno nie miałaś czasu, ale mam nadzieje, ze też zdążysz przed mrozami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nela - dostaliście już jakieś informacje od Sipa?
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Gosiu żadnych wiadomości od Sipa nie mamy.
Jestem ciekawa czy nas zaskoczy i wyśle to co zamawiałyśmy.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania wiedziałam ,ze zagospodarujesz róże jak należy...miejsca u Ciebie dostatek... :wink:
Dobrze ,że posadziłaś Jazz w rogu...mogę od tyłu podchodzić i podziwiać...a może i wywąchać pół aromatu...połowa dla Ciebie...Twoja Eyes For You była bardziej zaróżowiona ,bo pewnie zdjęcia z późniejszego okresu ...niektóre białe lekko różowieją...
Grażka u mnie akurat Morgengruss ma sporo słońca i dobrze sobie radzi...ale wiadomo ,że palące słońce robi swoje...szybciej przekwitają...Moja w tym roku nie wypuściła żadnego nowego pędu...ale to pewnie dlatego ,że wsadzałam obok niej kolejne rośliny...uszkodziłam korzeń,oby nie skończyło się to dla niej zmarnowaniem... :roll:
Aśka pomiędzy Perennial a Louise Odier może by dosadzić różę podobnego pokroju co Perennial...Ładna i pachnąca jest Little Rambler,albo Rosarium Dortmund...?
http://www.rosenversand24.de/storefront ... nd%AE.html
https://www.styleroses.co.uk/index.php? ... tleRambler
te róże akurat mam ,ale jeszcze nie osiągnęły zamierzonych wielkości... :wink:
Jadziu na pewno za rok będziesz miała kwiaty Eyes for You...tylko trzeba jej porządny kopczyk usypać,ona nie lubi naszego klimatu... :D Mogę służyć patykiem Morgengruss... :wink:
Marta nieraz... same porównania cisną się na usta gdy się widzi niektóre pięknoty..w Końcu jesteśmy zakręcone różanie... :;230
Zaczynasz wchodzić w bardzo niebezpieczny i dla portfela i dla umysłu krąg kolekcjonerski...Tak szybko się nie kończy...tym bardziej ,że wszelkie odmiany są już dla nas osiągalne... :lol:
Słuchać się mnie to pewne ryzyko...wciąż buszuję po różanych stronach i nowe stronki zapodaję...można wsiąknąć... :;230
Grażka już posadziłam ,przygotowałam dziury na róże ,które dopiero przyjdą...Westerland jedną wykopałam na tyły za działkę,jedna mi wystarczy w ogrodzie...wymiana ziemi pod nowy krzak,po ziemie czarną pojechałam dzisiaj na skład ..wymieszałam ,przykryłam wiadrem
Mrozem straszą ...,byleby ziemia za bardzo nie podmarzła... :roll:
Gośka tracę już wszelką nadzieję ,że się odezwie ,ale on tak zawsze... na ostatnia chwilę... :roll:
Ni stąd ni zowąd nas zaskoczy...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nela ale się dzieje na forum i w naszych ogrodach. Niedawno pisałaś że wszystkie razem zadołujesz a tu czytam że sadzisz od razu na docelowe miejsca. Jest pogoda to trzeba wykorzystać. Piszesz że Sip może nie odezwać się wcale a ja mam na jego róże dziury gotowe i co, tak będą stać do wiosny. :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka myślę ,że Sip się zmobilizuje... :wink:
Te dziury to na dwie róże ,reszta w donicy...wiosną po zimie zobaczę co przeżyje ,i to zadecyduje o wykopkach... ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A chyba że tak. :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”