Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Do vanilli - na kokosowe z domieszką torfu, spagnum i seramisu, wcześnejsze było za bardzo przepuszczalne...
Przy vandzi niestety jeden korzonek ukatrupiłam :( więc obłożyłam ją spagnum i włóknem kokosowym, za szybko przesychała. Poza tym p.Grażyna wspomniała,że swoje trzyma w spagnum więc chyba są tak przyzwyczajone
Filigranowa27 pisze:Merghen będziemy trzymac mocno łapki za twoje orchidarium i cię mocno dopingować i motywować:) ;:196 . :wit
Może to pomoże...choć wiele zależy nie tylko ode mnie ale myślę,że w tym tygodniu i kilku następnych troszę pchnę to zagadnienie.

Mam jeszcze kilka zdjęć, takich jeszcze gorących bo zrobionych przed chwilą ale nie mam siły ich zmiejszać i obrabać :(

Zniejszyłam więc dodam :D
Koszyczek, pokazany wcześnej w fazie robienia już ma nowego lokatora dendrobium lindleyi
Obrazek

ObrazekTen rodzaj musi rosnąć w koszyczku bo lubi mnożyć pseudobylwy i z góry i z dołu...Myślę,że powinien odwdzięczyć się kwiatami :;230

Następny koszyczek już gotowy, tym razem dla vandy ale muszę zrobić jeszcze jeden by kolejna miała nowe mieszkanko a potem zaaranżować akwarium...jak skończę to się pochwalę.

A to chyba pęd kwiatowy na Bulbophyllum 'Wilbur Chang' - w sumie są dwa takie cosie, jeden na nowej pseudobulwie, z którą go zakupiłąm i jeden na wyprodukowanej już pod moim dachem
Obrazek

Następna nowość, tym razem rodem z antypodów Serapis vomeraceaObrazek

oraz cymbidium lowianumObrazek

i cattleya dowianaObrazek

Wszystkie te rośliny rezydują na razie na chłodnym strychu i tylko serapis voremacea powinien zakwitnąć zimą więc zmieni za jakiś czas lokum na ciut cieplejsze.

A teraz pokażę Wam jak utuczyłam Ancistrochilus rothschildianus?
Tak wyglądał wczesnym latem zaraz po zakupieObrazek

[?]miesiąc późniejObrazek

[?]i obecnieObrazek. Teraz układam go do snu
a na wiosnę powinien zakwitnąć. Ciekawe czy się uda ;:224
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

ale się tutaj duuużo dzieje!!! :)
maluszki urocze!!! trzymam kciuki aby szybko rosły! :)
i trzymam też kciuki za postępy orchidarium, żeby powstało jak najszybciej , a jakiej będzie wielkości??? :D :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Cóż za wymyślne nowości ;:138 Den. ma bardzo ładne mieszkanko. Nie wiedziałem że ono lubi sobie tak dziwnie przyrastać ;:224
Trzymam kciuki za kwiatki na Bulbo.
Pozdrawiam Tomek
tomkoc

Post »

Wspaniałe nowości ;:63
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zainteresowała mnie Twoja wanilia,bedę podgladać jej postępy w rozwoju. :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Merghen,
Piękne widoki u Ciebie. Ślicznie się rozwijają maluchy, dobrze im w akwarium.
Masz ciekawe pomysły na koszyki, podkładki, itd.

Nowości gratuluję ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Wspaniałe nowości, a tylu dobry wieści tylko gratulować ;:138
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu maluszki ślicznie Ci rosną. ;:138 Koszyczek z nowym lokatorem pięknie się prezentuje. ;:180
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, orchidarium będzie mniej wiecej średniej wielkości (60x40x100 cm) ale niestety do przodu nic z nim nie ruszyło z powodu braku czasu i jakiejś mojej słabej kondycji :?

Tomku/tom_mix bulbo będzie miało chyba tylko jeden pędzik, ten drugi(większy) wygląda raczej na pseudobulwę.

Tomku/tomoc dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :D

Grażynko, na razie się ukrzenia i nie wiem czy jej dogodzę choć w/g wielu ją posiadających rośnie jak chwast :wink:

Justynko maluchy przeszły teraz do plastikowego box'u...dlaczego...o tym za chwilę :D

Basiu ;:196 Ja też się cieszę z dobrych wieści tym bardziej,że przez pół roku walczyłam ze złą gospodarką wodno-świetlną więc wszelkie oznaki chęci kwitnienia kończą się zwykle okrzykami nie zawsze przystającymi pani w średnim wieku :wink: A jak na razie wycziłam kilkanaście pędzików, niektóre na phalaenopsisach nie kwitnących już od prawie roku, inne zaś mając dwa stare pędy puszczają następne :tan

Arletko zaraz pokarzę innych lokatorów i jakieś nowości :D

Trochę to trwalo za nim zrobiłam dwa następne koszyczki, potem szukałam w zoosklepach wlókna kokosowego i jak na zlość wszędzie "akurat brakło'" ale w końcu mogę pokazać następne moje wypociny :wink: Dwie moje vandy dostały nowe mieszkanka i zasiedliły akwarium jednocześnie eksmitując z niego 'przedszkolaki'. Ci ostatni czekają z utęsknieniem na orchidarium, które od wiosny jakoś nie może z miejsca ruszyć :?
A oto lokatorki na nowych włościach...
Obrazek

A to dwie nowe lokatorki mojego zieleńca - to,że są dwie wskazuje,że zakochałam się w vandowatych :roll: Obrazek odmiana botaniczna o białych kwiatach ale to na razie maluch, na kwiaty będę musiała poczekać...

Obrazek zwana też vandą amestianum jest już w/g sprzedającego egzemplarzem zdolnym do kwitnienia.

Mam teraz tylko zagwozdkę: czy zostawić je w tym podłożu czy wyciągnąć i dać do koszyka :?:

Pozdrawiam serdecznie odwiedzających mój wątek - tych, co napiszą kilka słów i tych, co odwiedzają go po cichutku ;:3
old_beata1104

Post »

Vandy pięknie sie prezentują w nowych mieszkankach ;:108
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

piękne te koszyczki!!! :)
ślicznie się w nich Vandzie prezentują :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piękne koszyczki dla vand, nowości vandowe wygladają bardzo zdrowo, ciekawe czy uda Ci się szybko doprowadzić do kwitnienia Holooglossum. ;:224
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, też chciałabym to wiedzieć; na razie próbuję się doczytać o ich potrzebach z netu tylko,że większość stron ze skąpymi informacjami jest po angielsku i to trochę spowalnia tempo dogadzania im. Jedno jest pewne,że jak przeżyją do wiosny to pójdą na urlop na balkon.

Beato, Małgosiu ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Adamie, jak Ty postraszysz to na pewno zakwitną :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Małgosiu, dogadzasz im, oj dogadzasz :D Nie dość, że piękne domki mają to jeszcze i zaspokojone potrzeby ;:108
Wiesz, ja nie mam małych Vand, ale jeślibym je kupiła w podłożu to chyba tak bym je zostawiła :roll: Przyzwyczajone już są do niego i kłopotów mniej, a np u Alusi zdała taka uprawa egzamin :uszy
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”