Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

To mój pierwszy sezon z dyniami. Wszystkie wyhodowane owoce pochodzą z nasion, które uzyskałam dzięki wymianie na forum.
Póki co degustowałam:

dynię Hokkaido, oraz jakąś "mutację" Hokkaido od frant'a - obydwie mi smakowały zarówno w formie pieczonej jak i pod postacią zupy,

smakowała mi też Muscade ( z nasion od frant'a ) choć była bardziej słodka i dyniowata w smaku a spożyłam ją jako pieczoną , oraz przerobioną na zupę i jako dodatek do ciasta drożdżowego a tak prezentowała się na zdjęciu - miała pięknie pomarańczowy i gruby miąższ
a tak prezentowała się na zdjęciu .
Obrazek

Obrazek

Natomiast zupełnie nie leżał mi ten chyba niby Acorn - nie pamiętam z czyich nasion ale owoce odbiegały od opisu i zdjęć odmiany i w smaku dosyć jałowe i wiórzaste.
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam pytanko. Jaka jest najlepsza odmiana dyni na pestki? Co by dużo pestek do chrupania było?
Pozdrawiam. Kasia
Ps: Ja też mam akorny z akcji i mam owoce w dwóch postaciach żółto- zielonego karbowanego stożka- ten nie jest smaczny i pomarańczowego wrzeciona i ten mi pasuje. Smaczny i dobry pieczony.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Na pestki poleca się dynię Danka Polka.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Ostatnio oglądałam w tv jakiś program i była tam przedstawiana DYNIA BEZŁUPINOWA "MIRANDA" i tą dynie choduje się tylko dla nasion, które nie mają łupiny. po prostu je się takie od razu wydłubane nasionka. Miąższ tej dynie jest ponoć niesmaczny.
Pozdrawiam Kaśka
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja miałam dynię bezłupinową Olga, ale tam nie było żadnej rewelacji z ilością pestek w porównaniu np. z Big Max. Miąższ nie był jakiś wyrazisty, ale doskonały na placki (nie puszczał nadmiaru soku przy tarciu) i kiszony razem z kapustą.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Olga jest ponadto niezła jako cukinia jak jest młoda. Niechcący to w tym roku przetrenowałam bo to była jedna z ostatnich dosiewanych dyń i z jakiegoś powodu myślałam że to cukinia typu rondini, taka okrągła. Na jesieni wyszło co jest co:D A smak miąższu ma niezły, tzn jak na cukinię.Dorosła jest włóknista, ale te włókna są grube i kruche, łatwo się od siebie oddzielają.
Ostatnia szansa: jak robiłaś dynię do kiszenia?

Miranda natomiast pestek jak na wielkość dyni wcale nie ma dużo, i łatwo się psuje - praktycznie najlepiej by było ją patroszyć od razu przy zbiorze.
Na pestki w tym roku miałam Zucca di Marmellata - podejrzewam, że jednak to moje nasiono z czymś było przekrzyżowane, ale krzyżówka dla mnie udana bo pół litra dużych pestek z dyni, w łupinach ładnie sie rozłupujących. Co prawda nie dałam rady jej ręcznie zapylić ale na pewno jeszcze raz posieję z tego co zebrałam, może wyjdzie podobne. Na pestki to miąższ nie taki ważny, nawet jakby wyszedł niedobry.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

No też mówili w programie, że sadzą ją tylko ze względu na pestki.
Pokazywali jak zbierają te dynie z pola i od razu odpestkowują. A miąższ posztakowany rozrzucają po polu, jako nawóz.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Dzięki. Rozumiem że nasiona będą dostępne w sklepach wiosną. Z dyń do jedzenia zakupiłam na allegro nasiona Melonette Jaspee de Vendee, Whangaparaoa Crown i Sweet Dumpling.
Pozdrawiam. Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Loeb

Kapusta kiszona z dynią

4kg kapusty
2kg dyni (po usunięciu skóry, pestek)
2,5 dkg soli na 1 kg zakwaszanych warzyw
kminek

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć skórę i nasiona, pokroić na plasterki lub zetrzeć na grubym tarle, posypać delikatnie cukrem, odstawić do momentu wydzielenia się soku.

Kapustę cienko poszatkować, dodać przyprawy, sól, sok z dyni, wymieszać (wygnieść, ubić, bo później nie da się tego zrobić w słoju i z dynią).

W sterylnie czystych słojach układać warstwami kapustę i dynię, kapustę na dole i górze (ja to robiłam w jednym dużym słoju). Pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu aż zawartość słojów się zakwasi ( w czasie kiszenia trzeba ?przebić? kilka razy kapustę drewnianym trzonkiem łyżki aby wypuścić gazy fermentacyjne)??...

Dalszy ciąg przepisu, którego już nie wypróbowałam, bo zjadłam :wink:

???..? wtedy szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:DDD dzięki! Wypróbuję.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Te dynie bezłupinowe mają, jak dla mnie, nieco inny smak niż te w łupinach. Są smaczne i b. wygodne, jak je po raz pierwszy próbowałam, to byłam nimi zachwycona. Teraz jednak będę sadzić tę Dankę Polkę. Wolę takie łupinkowe nasionka.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co więcej Aniu D. te pestki w łupinach wyraźnie różnią się smakiem w zależności od odmiany. Na ogół są w gamie dyniowej, ale któreś z tych co ostatnio wydłubałam były wyraźnie jak słonecznik:D Także warto próbować i nie wyrzucać pestek, które nie są nam potrzebne.
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

loeb bardzo prosze wklej przepis na sernik bez mąki. Moim dziewczynom też mąka przeszkadza. Jajka niestety tez ale mam zamiennik może się uda. W przepisach pare osób czeka na ten przepis.
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27

Post »

Chciałam Wam pokazać kilka zdjęć z tegorocznej edycji Dolnośląskiego Festiwalu Dyni.
Ogród Botaniczny pięknie dyniowo przystrojono, więc było czym oczy nacieszyć :) No i sporo zwiedzających - widać, że impreza cieszy się dużym zainteresowaniem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było też coś dla miłośników gigantów ;)

Obrazek

A to część moich tegorocznych zbiorów:
Obrazek
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Nareszcie znalazłam chwilę i przejrzałam forum, jak to miło, że wątek cały czas jest "żywy" :)
Na początek dyniobranie... na pohybel kiepskiej pogodzie całkiem udane, w przeciwieństwie do fotek, za co przepraszam; ale w dniu sesji zdjęciowej po dniach szaroburej pogody, akurat wyjrzało słońce i świeciło uparcie prosto w dyńki cały dzień :/

Obrazek

ŚWIATOWE PIŻMOWE :) :
Obrazek

JAPOŃSKIE PIŻMOWE
Obrazek

ODMIANY BLUE
Obrazek

BANANOWE + KAWAŁEK STRIPETTI ;)
Obrazek

KABOCHY
Obrazek

BUTTERNUTY + SWEET BERRY
Obrazek

W poszukiwaniu różnorodności dyniowej zapraszam na allegrooooo, gdzie wstawiłam znaczną część ręcznie zapylonych odmian w dobrej cenie, widziałam, że ktoś jeszcze tam sprzedaje ciekawe odmiany, więc można sobie pozwolić na posianie w miarę własnych możliwości ogródkowych wiele ciekawych dyń, by wybrać potem te, które trafią w nasze gusta.

Oto królowa w moim prywatnym rankingu: niepozorna dynia "Chestnut"

Obrazek

Podobnie jak Blue Kuri, z którą pomyliłam ją parę stron wcześniej i posłałam swoje "achy", dorzucę nasiona do akcji forumowej wymiany nasion, która jest przesunięta na luty, z tego co się doczytałam (?) Warto ją rozpropagować i trzymam nasiona dla forumowiczów :)
Nie mam nic przeciwko Blue Hokkaido, z pewnością znajdzie swoich wielbicieli, jest słodsza od Red Kuri, rośnie podobnie (nie w krzaku, ktoś tu o to pytał), ale to Chestnut jest tą NAJ dla mnie :) jest absolutnie wyjątkowa, nie tak słodka, przepyszna do pogryzania po upieczeniu, niewielkich rozmiarów: średnio ok 1 kg, początkowo rośnie w krzaku i tam owocuje, potem puszcza pędy, nad którymi da się zapanować, plenna ok 10 owoców na roślinę lub więcej. Podsumowując: wielkie WOW!
Odnośnie innych odmian- pytajcie, każdy z nas ma inne preferencje, generalnie jestem również fanką odmian "blue" i zachwycających japońskich piżmowych: black futsu, chirimen, kogigu, hayato (F1), shishigatani. To absolutne dzieła sztuki stworzone przez naturę :) przepięknie się wybarwiają, "przyodziewają" białą mgiełkę typową dla odmian piżmowych, cieżko oderwać od nich wzrok.
Smakowo również jak najbardziej na tak, najsłabiej z nich wypada Shishigatani, ale nadrabia wyglądem- przypomina wazon czy dzban, absolutnie przepiękna!
Ktoś pisał tutaj (Loeb chyba) o plenności Triamble i Buttercup, u mnie było odwrotnie- Buttercup bardzo plenna- ok 10 owoców na roślinę, a Triamble po 4 czy 5, tak więc z tym też różnie bywa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”