Majar - w takim układzie oczywiście zapraszam jutro.... i pozdrawiam po sąsiedzku
Keetee - większość ludzi nie lubi pająków, to chyba najbardziej nielubiany owad, przynajmniej w naszej cześci świata. Jest to dla mnie o tyle niezrozumiałe, że w gruncie rzeczy pająki to całkiem pożyteczne stworzenia, a w Polsce na przykład trudno by było znaleźć jakikolwiek groźny gatunek biegający na wolności. Chociaż przyznam szczerze, że jakiemuś większemu pająkowi to bym nie pozwolił wejść na rękę -
mimo wszsytko czuję lekką odrazę .
Skakuny są o tyle jeszcze ciekawe, że nie budują sieci. Do swoich ofiar skrada się na odległość kilku cm, po czym błyskawicznie skacze w ich kierunku. Uciekając również skacze, czasami można odnieść wrażenie, że goni się małego konika polnego.
Ten akurat gatunek co na zdjęciu to pląs zebra (a precyzyjniej to skakun arlekinowaty, ale mnie sie potoczna nazwa bardziej podoba) - ma jakieś 6-8mm długości i około 2-3 mm szerokości (czyli tak jak go sfotografowałem). Na ekranie waszych monitorów zdjęcie ma zapewne około 20-25cm szerokości, co oznacza że mamy do czynienia z powiększeniem około 50 krotnym
Zdjęcie tego gatunku skakuna z wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0813100620