Storczykowa Chatka III

tomkoc

Re: Storczykowa Chatka III

Post »

Czytałem, że 'Firebird' jest o tyle łatwiejsze w doprowadzeniu do kwitnienia gdyż nie wymaga tak dużych dobowych różnic temperatur, wystarczy je tylko dobrze "przesuszyć". Z autopsji jednak tego nie znam. Mam takie ale jeszcze za małe do kwitnienia.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko jak oglądam Twoja Burane to kojarzy mi się z Lodami Waniliowymi polanymi sokiem malinowym - normalnie do schrupania sama doskonale wiem jak jak raduje się ;:167 z kwiatów cattley w przeciwieństwie do phalaenopsis ciężej jest uzyskać kwitnienie, ale jak już się tego dokona efekt końcowy jest niesamowity jak widać na zdjęciach ;:196
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Adamie, życzę powodzenia w doprowadzeniu do kwitnienia. Myślę, że w przyszłym roku pójdzie nam łatwiej, bo będziemy mądrzejsi o doświadczenia tegoroczne ;:108

Tomku, też czytałam i słyszałam od Petry, że Firebird jest łatwiejsze ;:108

Julitko, to , że zakwitła mi Burana to tak naprawdę nie moja zasługa tylko przypadek. Opiekuję się nimi trochę na '' ślepo '' i akurat tu mi się udało ;:224 Z tego co obserwuję, to z cattleyami naprawdę nie jest prosta sprawa ;:24
Lody waniliowe piszesz... ;:92

Basiu, dziękuję ;:196

Tak wygląda mój biedny Incognito :( Pocieszam się, że te wżery są spowodowane odwodnieniem i niedożywieniem. Z obserwacji reanimowanych wiem, że się to zdarza, a następne liście są ładne, oczywiście po odbudowaniu systemu korzeniowego. Kiedy go kupiłam z resztkami korzeni liście były ładne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o Waszą opinię ;:180
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

To tu, to tam czytam o pędach MM :D Ja pogodziłam się z tym, że kwiatuszków szybko nie zobaczę, bo mój malec rośnie w basal keiki. Jednak dziś przeżyłam mały szok :shock:

Obrazek

Czy to po lewej za uciętym starym pędem to nie jest nowy :?:

Zapach konwalii w listopadzie, bezcenne ;:1
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Lucynko myślę, że u Ciebie z cattleyami to nie będzie przypadek ;:196
Jeśli chodzi o Incognito to czy on stoi na parapecie czy też w jakimś akwarium i ja bym jeszcze dała mu coś na wzmocnienie,ale pewno już to zrobiłaś ;:196
Brawa dla MM ja swojemu zapomniałam dziś zrobić zdjęcia a ma pęd około 3 cm :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Kasiu, Burana na pewno zakwitnie i u Ciebie ;:108 Z tego co widzę, na szczęście dla nas, nie jest wymagająca i wiele wybaczy :D

Kingo, ten pędzik MM nie jest taki wyczekiwany ;:224 Kiedy puszczał basal keiki to się cieszyłam, że to pędy, ale zrobił mnie na szaro :lol: Teraz to tylko chciałam żeby maleństwa rosły no i udało się, bo pędzik wypuścił właśnie maluszek :shock: Korzonki też dopiero zaczyna puszczać. Pędzik jest drobniutki, ciekawe czy choć jeden kwiatuszek się pojawi ;:224

Julitko, Incognito stoi trochę na uboczu, na półce, ale wilgotność powietrza mu zapewniam jak mogę ;:108 Nie wzmacniałam go :oops:, ale okłady na listki od tygodnia robię wodą z Guano.
Pewnie lepiej miałby się na parapecie, ale tam ścisk, a ja trochę się boję tych jego zmian na liściach :(
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana super masz pędzika na MM ja lecę mojego obejrzeć może się też zapędzikował ? ale cudna Burana niesamowita :) a ja jestem wściekła, pamiętasz mojego ostatniego buraczkowego co tak ładnie kwitnie , ma taką czarną plamę jak mój ciemno bordowy , ciemno bordowy padł w zeszłym miesiącu przegnił cały trzon nic nie pomogło , a teraz ten :(
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, wszystkie rady mile widziane ;:196 Zawsze się to może przydać ;:108
Incognito ma wierzchnią warstwę kory wymieszaną ze spagnum, które co dzień rano spryskuję. Listki mają robione kompresy. Stoi na górnej półce, a pod nią są ustawione inne storczyki i keramzyt na podstawkach. Jeszcze niżej jest kaloryfer z mokrym ręcznikiem. Puszcza korzenie więc może damy radę, boję się teraz zmieniać mu warunki żeby nie pogorszyć jego stanu.

Piotrusiu ;:196 , u nas ostatnio jest bardzo dużo ;:3 :heja

Celinko ;:196 , mam nadzieję, że Twój MM też puści pęd :D
Już myślałam, że u Ciebie koniec plagi, a tu taka zła wiadomość ;:110
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Lucynko najważniejsze, że puszcza korzonki oby było ich najwięcej myślę, że odpowiadają mu te warunki więc może niema co teraz kombinować ja napisałam jak zrobiłam z Belliną przed reanimacją miała półtora korzonka a dziś już z 10 :tan
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, wiesz należy Ci się ;:124 , bo takie sukcesy trzeba opisywać i wstawiać zdjęcia, a Ty co ? Wiesz ile osób mogło z tego skorzystać ? 10 korzeni ? To nie tak łatwo osiągnąć ;:108
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Małgorzatko ;:196 , to tylko takie moje maleńkie cudeńka ;:224 Prawdziwe cuda to można zobaczyć w innych wątkach :D

Julitko, myślę, że przywołałam Cię do porządku :lol: i to nadrobisz ;:196

:wit Ewo, jak ładnie z Twojej strony, że przyszłaś się przywitać ;:196
Ja buszuję po nowych wątkach, ale strasznie nie lubię słowa rewizyta i ze strachu przed nim nie wpisuję się ;:223 Otworzyłaś mi drzwi do siebie i teraz będziesz mnie mieć na głowie co chwilę :lol:

Oddałam dziś siostrze pistacjowe Dendrobium, Beallarę [ mogła pachnieć] i małą Buranę ;:110
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Lucynko,kończę nadrabianie miesięcznych zaległości i kończę je na Tobie i to wcale nie dlatego,że Cię nie lubię.Zacząłem od końca od najstarszych i co zbliżyłem się do Ciebie to znowu mi uciekałaś do samej góry.
Oczywiście stron do przejrzenia chyba z dwadzieścia ;:145 .

Z Philadelphi nie dziwię się,że jesteś niezadowolona,jest za duża i ma za dużo kwiatów,ale ta "maziata" za to- suuuper,no i Cattleya ;:83 ,śliczna,słoneczna.

Teraz czekam na...rewizytę ;:112 ,ze śladem! ;:153
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, powód jest prosty ;:224 przy takiej ilości nic nowego bym już nie wcisnęła :lol:, a już mam apetyt na nowości ;:65 Dendrobium pistacjowe mam nowe, a stare bez różowego środka oddałam, Beallarę może upoluję pachnącą, a Burany dwie to przy mojej ciasnocie skandal ;:224
Poszły w dobre ręce i będę je odwiedzać :D

Henrysiu, forumowo to my się znamy jak łyse konie :;230 Już mnie świerzbiły palce żeby coś u Ciebie napisać, ale nie, musiałam poczekać na Twój wpis u siebie ;:196Musiałeś użyć tego słowa ? ;:125
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, czyli też roznosisz tego wirusa po rodzinie :;230

No i doigrałam się, musiałam szukać swojego wątku w czeluściach naszego działu, bo nikt mnie już nie chce odwiedzać ;:145 Zanudziłam gości ;:223 No to jeszcze Wam dołożę ;:109

Czy ktoś uwierzy, że na dwóch pierwszych zdjęciach jest ten sam storczyk ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko coś Ty, u Ciebie nie da się znudzić ;:108 zbyt dużo się tutaj dzieje.

Ja potrafię uwierzyć w "zmianę" koloru. Kiedyś miałem ( a może jeszcze mam) brązowawego phal w paski, której zimowe kietnienie nie jest brązowe tylko lekko fioletowe. Dokładnie jakby ktoś go zafarbował.

Ostatnie zdjęcie ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Tomek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”