Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Melon kantalup?
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W następnym roku planuję siać Pak Choi (czy ktoś hodował ?) :
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 22:29 przez Karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunęłam zdjęcia z sieci
Powód: usunęłam zdjęcia z sieci
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
-
Pelasiu, myślę, że nie będzie trudności przy jej uprawie. Planuję ją siać wczesną wiosną i pod koniec lata na zbiór jesienny Pak Choi
-
- Kontakt:
a jak będziesz ją uprawiać? Z rozsady czy z siewu?
Asia
Asia
-
Pak Choy na próbę będę siała od razu do gruntu albo nawet do prostokątnych pojemników, żeby mi miejsca nie zabrakło w ogródku na inne warzywa.
Przysłałam już Ching Chang Bok Choy i Extra Dwarf Pak Choy. Pierwszy gatunek się zbiera, gdy jest dość wysoki (~12 cm, 50 dni), drugi zaś- gdy jest malusieńki (~ 5 cm, 35-45 dni).
Pelasiu, zobacz dzień po dniu jak ta roślinka sobie rośnie- hodowla
Przysłałam już Ching Chang Bok Choy i Extra Dwarf Pak Choy. Pierwszy gatunek się zbiera, gdy jest dość wysoki (~12 cm, 50 dni), drugi zaś- gdy jest malusieńki (~ 5 cm, 35-45 dni).
Pelasiu, zobacz dzień po dniu jak ta roślinka sobie rośnie- hodowla
-
- Kontakt:

Znając siebie ,wysieję je wiosną i posadzę rozsady.

Uwielbiam różnego rodzaju sałaty i lekkie kapusty, nadające się do sałatek i surówek.
Wiem ,że można ją jeść też na ciepło.

Asia
-
Skoro taka sytuacja, radzę spróbować hodować burak liściowy- to jest roślina dwuletnia, sieję wiosną, ona sobie rośnie aż do jesieni (w tym czasie zrywam dość intensywnie liście- gdzieś wyczytałam, ze im więcej ubywa liści, tym intensywniej rosną nowe), potem kopię, trzymam zimą w piwnicy i sadzę następnej wiosny na nasiona. Na burak liściowy nie działa letni żar, jak na szpinak czy niektóre rodzaje sałaty. Idealny do sałatek, surówek, do stir-fry:
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 22:27 przez Karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunęłam zdjęcia pochodzące z sieci.
Powód: Usunęłam zdjęcia pochodzące z sieci.
-
- Kontakt:

Asia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Pak Choi i wiele innych ciekawych nasion "egzotycznych" ma w swojej ofercie PNOS. Wiosną widziałam opakowania zbiorcze takich mieszanek ziół i warzyw( każde w oddzielnym opakowaniu ). Sama skorzystałam z 3 różnych odmian rukoli, ale były cykorie różnokolorowe i inne nowinki. 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
OKRA - czy ktoś to uprawiał w ogródku w PL?
Jadłem to wielokrotnie w Turcji, Egipcie - wczoraj zobaczyłem nasiona w Leroy - od razu wrzuciłem do koszyka.
Pozdrawiam
Artur
Jadłem to wielokrotnie w Turcji, Egipcie - wczoraj zobaczyłem nasiona w Leroy - od razu wrzuciłem do koszyka.
Pozdrawiam
Artur
Spokojnie Pak Choia można posiać do gruntu tylko nie za gęsto. Ładnie wschodzi i dobrze rośnie - ja niestety za szczodrze posiałam i z gęstego siewu były troche marnawe.Pelasia pisze:a jak będziesz ją uprawiać? Z rozsady czy z siewu?
Asia
Ja ją uprawiałam z rozsady, z siewu do gruntu nic mi nie wyszło. Nie lubi deszczy, wszystkie kwiaty zrzucała póki ciągle padało. Dopiero późnym latem postanowiła się wziąć za siebie ale miałam tylko parę strąków.loginal pisze:OKRA - czy ktoś to uprawiał w ogródku w PL?
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Ja miałam pak choi w tym roku trochę jej nie służyły te deszcze,zaczęła wybijać w kwiaty.Takie żółte podobne do rzepaku deczko
Ogólnie plony miałam dość udane. Powiem tak tej kapusty nie jemy na zimno bo nie ma ona prawie żadnego smaku.Rewelacyjna jest na ciepło z woka z czosnkiem,odrobiną soli,dobra też jest jako danie z mięsem.Ponieważ pracuję w chińskiej restauracji to wiem co mówię ;)
Chińczycy nie jedzą pak choi na zimno. Zapomniałam dodać kwitnącej już nie jemy.Nasiona kupiłam w Auchon ,siałam do gruntu,później pikowałam. Miałam też fajne fasole te już były prosto z Chin i niestety zalało mi działkę i wszystko szlag trafił
Mam też wysianą taką jakąś trawę o smaku czosnkowym,nie znam polskiej nazwy niestety ,bardzo fajne pierogi z ta trawa robią Chińczycy.Może w przyszłym roku dostanę jakieś ciekawe nasiona z Chin 

Chińczycy nie jedzą pak choi na zimno. Zapomniałam dodać kwitnącej już nie jemy.Nasiona kupiłam w Auchon ,siałam do gruntu,później pikowałam. Miałam też fajne fasole te już były prosto z Chin i niestety zalało mi działkę i wszystko szlag trafił

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
sprawdź czy przypadkiem ta trawa o smaku czosnkowym to nie jest szczypiorek czosnkowy ( pod taka nazwą sprzedawane są nasiona )
pozdrawiam
Edyta
Edyta