Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

:wit Iza, policzyłam swoje róże. Mam 67 szt. i 8 sadzonek przyjętych!!! Szok! Dwa razy liczyłam, bo nie mogłam uwierzyć. Już bastuję!Dziś na targu były chryzantemki zimujące po 6 zł za doniczkę. Nie wzięłam, bo może nie zimują. Czy już ręce odpoczywają? Zlituj się nad nimi. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izunia trudno, poczekam do następnej jesieni. Przynajmniej może rozsądnie wybiorę miejsce, żeby potem nie przesadzać :;230 A tak a'propos Twojej rabaty u mnie to kwitnie mi coś na fioletowo teraz (na końcu łodyżki piramidkowy kwiatuszek)... chyba już mi kiedyś przypominałaś co to jest ;:224 . Rdest?
Twoje ręce już na pewno zrobiły wszystko, ODPOCZNIJ. Ja to chociaż w pracy odpoczywam (pod względem zmęczenia fizycznego).
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu masz piękne chryzantemy wyobraź sobie że ja nie mam ani jednej. Kiedyś miałam ale zawsze kwitły gdy już przestałam chodzić na działkę i nie bardzo mogłam się nimi nacieszyć więc je zlikwidowałam.
Praktycznie nie mam żadnych kwiatów które kwitną jesienią bo zazwyczaj od końca września zaczynam ścinać już kwiaty i w październiku kończę prace na ogrodzie. Tylko w tym roku jestem taka opóźniona z powodu tego sanatorium.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu moje 2 chryzantemy zaczynają kwitnąć juz w sierpniu więc jak chcesz nie ma sprawy . Wiosną będę dzielić bo wyrosnął duży krzaczor z jednej . Izka ona ma podobne kwiaty do Twojej mam 2 białe 1 z duzymi i jedną z małymi kwiatami . Miłej i ;:3 niedzieli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Witaj Mariolko!
A dlaczego chryzantemy Ci sie nie udają? :shock: Wydaje mi się, że są bardzo łatwe w uprawie. Średnio żyzna ziemia, trochę wody i rosną :D Tylko są podatne na choroby grzybowe, ale większość mimo zarażenia kwitnie :D
Sadziłam przez pierwsze dwa lata; liście rosły fajnie, ale pączki kwiatowe ZACZYNAŁY pękać dopiero w listopadzie! Co prawda oprócz dobrej ziemi (każdą roślinę sadzę zawsze w dużym dole uzupełnionym żyzną ziemią z nawozem) nic innego nie stosowałam.. Może za rok pora spróbowac znowu? :)
A czym opryskujesz przeciwko grzybom?
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tosiu, 75 róż to juz piękna kolekcja! Ja ostatnio jak liczyłam, to sie doliczyłam cos ok 30, ale to było wiosna. Teraz jest już więcej. Znów wiosna będę liczyc :D
Chryzantemy lepiej brać sprawdzone, np. moje ;)
Ręce jeszcze nie moga odpoczywać, ale już nie sa tak forsownie uzytkowane :lol:

Asiulek, miejsca na chryzantemy to Ty już szukaj, bo wiosną musisz posadzić :D
Podejrzewam ze chce Ci zakwitnąć ostróżka. U mnie tez jeszcze wciąż próbuje to ta, to tamta. Rdest ma kwiatki różowe.
Jeszcze nie mogę odpoczywać. W poniedziałek muszę np. posadzić kalikarpy, które mi przywiozła Elzunia.
Jest tez jeszcze trochę innych prac, no i zaległości w domu :roll: Ale już staram się wszystkie prace wykonywać "w małych dawkach" :D

Danusiu, chyba za wcześnie kończysz sezon. Zobacz, jaka w tym rolu piekna pogoda, choć już listopad! Fakt, że to sie nieczęsto zdarza, ale nawet jak jest zimniej to jeszcze w ogrodzie , zwłaszcza takim jak Twój, jest na co popatrzeć. Czy róże już wszystkie u Ciebie przekwitły? A krzewy - jak pięknie sie teraz przebarwiają. Tylko chryzantem Ci brakuje ;) Może zdecydujesz się chociaż na te wcześniejsze? :D

Jadziulek, widziałam u Ciebie chyba tylko jedną białą chryzantemę. Kwiatki miała podobne do mojej, tylko wydawały mi sie większe.
Dziękuję, Tobie też życzę miłej niedzieli! ;:196

Mariolko, może po prostu miałas późne odmiany? Też mam jedną, która zakwita ok. 10 listopada, ale jest tak piękna, ze warto na nią czekać, nawet jeśli udaje jej sie zakwitnąć co drugi rok.
Dotąd raczej chryzantem nie pryskałam, ale teraz jednak będę musiała, bo żółtą grzyb zniszczył, zanim zdążyłam nacieszyć się jej kwiatami.
Zazwyczaj uzywam środki bardziej uniwersalne, zwalczające różne choroby grzybowe (Topsin, Score). O chryzantemach najpierw poczytam w necie, zanim zdecyduję, czego uzyć. To jednak zależy też od zaopatrzenia sklepu ogrodniczego, które w moim rejonie jest dość mizerne :roll:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Izo przepiękne chryzantemy :lol: mi się tam podobał i jeden i drugi środeczek teraz żółtej ale i ta fioletowa ma bardzo fajne płatki :heja
U mnie na szczepce też pojawił się pączek ale pewnie nie zakwitnie - ja się cieszę że sadzonki nie padły tak od razu ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Beatko, też mi sie podobają :D
W tym roku przymrozki jesienne nie były jeszcze zbyt radykalne i na szczęście oszczędziły większość bylin, dzięki czemu mamy jeszcze na co popatrzeć w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IZULKO zaraz wstawię fotki moich chryzantem i porównasz . Masz chyba lepsze oko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu ja kończę wcześniej bo mam tego sporo do obrobienia a chryzantem nie będę sadzić ani tych wczesnych ani późnych będę je podziwiać u Ciebie i to mi musi wystarczyć. Kilka róż jeszcze ma pączki i kwitną ale to już ostatnie kwiaty.Właśnie zrobiłam dzisiaj ostatnie im zdjęcia jutro wstawię jak ich obrobię.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Izuniu,piękne masz te chryzantemy ;:138 Masa kwiecia, jak na te porę roku, ale na prawdę można się zniechęcić ,gdy mróz załatwi w trakcie rozpoczynania kwitnienia :? Gdyby tak się spostrzec i zakryć na noc, ale pomyśli to człowiek :roll: Kupiłam dzisiaj za 99gr.w Biedronce i zastanawiam się,czy solidnie okryta ma szansę przeżyć zimę :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadziulku, juz porównałam. Mamy bardzo różne odmiany, z wyjątkiem różowej :D

Danusiu, a gdybyś miała ogródek przy domu, to miałabyś chryzantemy? ...
Ja już chciałam wywalić tę złocistą, co kwitnie koło 10-go listopada, bo nie dość, że nie zawsze zdąży wydać kwiaty, to jeszcze strasznie chorowita, ale ... ona jest taka piękna! Nie mogłam ...
Ciekawa jestem, jakie róże jeszcze Ci kwitną. Zajrzę jutro sprawdzić :D

Dziękuję, Mirko :D Tym wcześniejszym zawsze udaje się zakwitnąć przed przymrozkami, ale późniejszym niestety nie zawsze.
Jak kupujesz chryzantemy w markecie, to zawsze jest loteria. Wydaje mi się, że w dodatku niewiele jest losów wygranych, tzn chryzantem zimujących. Spróbować jednak nie zaszkodzi, a nuż się uda :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, dziś u mnie bardziej przymroziło. Ale mam nadzieję, że chryzantemy dadzą radę w pełni się rozwinąć. Wstawię u mnie później zdjęcie złotobrązowej, to może porównasz, czy mamy takie same. W starym ogrodzie już ładnie się rozwijają.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Chatte- wiem,że chryzantemy marketowe,a zwłaszcza biedronkowe raczej nie z tych zimujących,ale oko nacieszą i jesienią,dlatego zawsze daję się skusić.Ładna ta Twoja chorowita!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś dobrze, że twoje ładnie kwitną, bo mam u kogo pooglądać i oczy nimi nacieszyć.
Jeśli rośnie i przezywa zimy to niech sobie rośnie.
Szkoda byłoby ją wyrzucać. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”